Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Στην εξωτερική πολιτική δεν επιτρέπονται συναισθήματα


Από τον V/F
Ας δούμε χωρίς εξυπνακισμούς δυο πράγματα.
Kρίσεις για την επίσκεψη του Ερντογάν θα πρέπει να γίνουν μετά την δεύτερη ημέρα της επισκέψεως.

Μέχρι σήμερα είδαμε έναν Τούρκο Πρόεδρο σε επίσημη επίσκεψή του σε Ελληνικό έδαφος να ομιλεί για αναθεώρηση επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάννης και να παίζει το χαρτί "αμοιβαιότητος" με τον μεγάλο Όμηρο, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Είδαμε έναν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να αιφνιδιάζει τον Ερντογάν με μία όντως εμπνευσμένη πλην καλά σχεδιασμένη "απάντηση"¨στα όσα έλεγε στον ΣΚΑΙ ο Τούρκος, πλην όμως να χύνει πολύ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΩΣ ΟΛΕΘΡΙΑ την καρδάρα με το γάλα στην επιπόλαια παρέμβασή του . Η φράση του " Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. " πάρα πολύ ωραία για φοιτητές νομικής, καταστροφική στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Καταστροφική.
Ο Τσίπρας, ως έμπειρός στο να κυβερνά ων πρωθυπουργός μέρους των Ελλήνων, ανέγνωσε ένα ωραίο κείμενο εμπνεύσεως κατά πάσα πιθανότητα Κοτζιά γραμμένο στο πόδι μεν, αφού μάλλον αιφνιδιάσθηκαν από την δυναμική ομιλία Παυλόπουλου στο Μαξίμου, πλην όμως λιτό και δυναμικό, στο πολωτικό κλίμα που είναι δευτέρα έξις του πρωθυπουργού αυτού. Κοινώς τα πήγε για τα πενιχρά του μέτρα καλά.
Η σκοπιμότητα της παρουσίας ενός απομεμονωμένου Τούρκου προέδρου με πάσα την επίσκεψη στην Θράκη θα κλείσει την σημειολογία της σήμερα. Και οι εξελίξεις θα έχουν μέσο χρόνο διεκπεραιώσεως.
Για θέματα εξωτερικής πολιτικής κλειδώνετε όσο μπορείτε την ατάκα και την αντιπάθεια/συμπάθεια μέσα σας. Γιατί δεν προσφέρονται όλα για ευφυολόγημα. Όποιο και αν μας/σας εκπροσωπεί. Το γράφω για να το ενθυμούμαι και ο ίδιος.
V/F