Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Άρθρο ότι έτσι (δεν) θα πέσει η κυβέρνηση


Ετσι (δεν) θα πέσει η κυβέρνηση…
Γιώργος Καρελιάς
Ο κ. Τσίπρας αναζητά άλλοθι για να αποδείξει την αριστεροσύνη του. Και η ΝΔ με τη στάση της σε ένα δευτερεύον νομοσχέδιο τού το προσφέρει. Οι κραυγές «είσθε άθεοι» μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε μερίδα οπαδών της ΝΔ, αλλά δεν προκαλούν καμιά ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το αντίθετο!
Εχουν περάσει 17 χρόνια από τη μεγάλη σύγκρουση για τις ταυτότητες (όχι φύλου, τις αστυνομικές). Τότε που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος περιέφερε τα ιερά λάβαρα στις λαοσυνάξεις, για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. Επί της ουσίας στόχος του ήταν να ανατρέψει την ίδια την κυβέρνηση. Απέτυχε, ευτυχώς.
Δυστυχώς, η ΝΔ σύρθηκε τότε πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο. Ο αρχηγός της Κώστας Καραμανλής, ψηφοθηρώντας ασύστολα, έσπευσε να υπογράψει στο «δημοψήφισμα» που εκείνος οργάνωσε. Ηταν μια κακή στιγμή όχι μόνο για το κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά για το πολιτικό σύστημα της χώρας, που εμφανιζόταν να μην έχει ξεκαθαρίσει αυτό που έχει γράψει ο ευαγγελιστής: «Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ειδικά για τη ΝΔ η στιγμή ήταν ατιμωτική. Ενα φιλελεύθερο-υποτίθεται-κόμμα να μην μπορεί να καταλάβει ότι στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Είναι καθήκον της Πολιτείας να τα προστατεύει.
Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος, ευτυχώς. Παρά τις (κάποιες) ακραίες «κορώνες» που πετάει ενίοτε, γενικώς τηρεί το μέτρο. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν (φαίνεται να) ανήκει στην κατηγορία των αρχηγών που θα ακολουθούσε τυφλά τις οπισθοδρομικές κραυγές. Ομως, άλλα το κόμμα (το οπισθοδρομικό κομμάτι του, που είναι και το ισχυρό) κελεύει.
Το νομοσχέδιο για την αλλαγή στην ταυτότητα φύλου μονοπωλεί την επικαιρότητα. Είναι μια επιτυχία, αναμφισβήτητα, της κυβερνητικής προπαγάνδας. Την ώρα που η ανεργία σαρώνει και οι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας, την ώρα που (και) η αριστερή κυβέρνηση «κρύβει» χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, για να μην καταρρεύσει το success story της, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ αναζητούν απεγνωσμένα άλλοθι για να αποδείξουν την αριστεροσύνη τους.
Και η ΝΔ τους τα προσφέρει με τη στάση της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η στάση αυτή κινείται σε δύο άξονες:
1. Τον επιθετικό, όπως τον προσδιορίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης με την κραυγή «είσθε άθεοι» (εδώ). Και
2. Τον αμήχανο, που αποτυπώνεται στη φράση του, κατά τα άλλα μετρημένου Νίκου Δένδια «αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, χάνεται η δεδηλωμένη και κυβέρνηση στην χώρα δεν θα υπάρχει» (εδώ).
Οποια πλευρά κι αν πάρει κανείς, η στάση αυτή δεν αποπνέει καμιά σοβαρότητα. Για δύο λόγους:
Πρώτον, ένα νομοσχέδιο που αφορά ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα το ψηφίζεις ή δεν το ψηφίζεις γι’ αυτό που φέρνει, όχι γιατί αυτοί που το φέρνουν είναι «άθεοι». Οι πολίτες, που θα ευεργετηθούν από αυτό μπορεί να είναι άθεοι, ένθεοι, αγνωστικιστές και οτιδήποτε άλλο, αλλά εν προκειμένω αυτό που προέχει είναι η προστασία του δικαιώματός τους. Και τέτοιοι πολίτες (μπορεί να) ανήκουν πολιτικά σε όλα τα κόμματα- και στη ΝΔ. Σ’ αυτούς τι θα πουν; Ότι αρνούνται το δικαίωμά τους επειδή διαφωνεί η πλειοψηφία ή επειδή είναι «άθεος» ο υπουργός που το εισηγείται; Αστειότητες.
Δεύτερον, ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό δεν μπορεί να ρίξει καμιά κυβέρνηση και είναι απορίας άξιον πώς νουνεχείς, κατά τα άλλα, πολιτικοί, όπως ο κ. Δένδιας καταφεύγει σε τέτοια «επιχειρήματα». Ας μην έχουν αυταπάτες στη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα πιο ντροπιαστικά μέτρα που θα μπορούσε να διανοηθεί ανθρώπινος νους ακριβώς για να μη χάσουν τις καρέκλες τους. Πιστεύει κανείς ότι θα αφήσουν την εξουσία επειδή δεν θα καταφέρουν να περάσουν (αν…) ένα δευτερεύον νομοσχέδιο; Αλλωστε, ακόμα κι αυτό συνέβαινε, δεν θα ήταν καμιά νίκη της αντιπολίτευσης. Θα ήταν συνολική οπισθοδρόμηση: να πέφτει μια κυβέρνηση όχι για το όργιο καταπάτησης αρχών και δεσμεύσεων, στο οποίο επιδόθηκε μόλις ανέλαβε την εξουσία, αλλά για ένα νομοσχέδιο που αφορά προστασία ατομικών δικαιωμάτων.
Κι επειδή αυτό δεν θα συμβεί, καλό είναι η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ να αλλάξει ρότα. Ετσι δεν πέφτει η κυβέρνηση. Ούτε κάν φθείρεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κραυγές «είσθε άθεοι» μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε μια μερίδα οπαδών της ΝΔ, αλλά δεν προκαλούν καμιά ζημιά στον κ. Τσίπρα. Αντίθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται δέσμιο παρωχημένων αντιλήψεων.
Αν θέλει να δίνει πάσες προοδευτικότητας στον κ. Τσίπρα, μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.