Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Άρθρο των ΝΥΤ για τη δολοπλοκία αλά «Game of Thrones» για τον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας


Δολοπλοκία αλά «Game of Thrones» για τον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Το νόμιμο δικαίωμα του στο θρόνο της Σαουδικής Αραβίας παρέδωσε μετά από πιέσεις ο Mohammed bin Nayef στον κατά 26 χρόνια μικρότερό του Mohammed bin Salman, γιό του βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Οι υποστηρικτές του νεαρού πρίγκιπα επαίνεσαν αμέσως τον "φιλόδοξο ηγέτη τους" και καλωσόρισαν "την απροσδόκητη" αυτή αλλαγή στη σειρά της διαδοχής.
Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους και συνεργάτες της βασιλικής οικογένειας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάδειξή του προέκυψε μέσω δολοπλοκίας και η αλλαγή στη εξουσία δεν έγινε τόσο ομαλά όσο παρουσιάστηκε δημόσια.
Το δημοσίευμα των Νew York Times επισημαίνει μάλιστα ότι η απόφαση της απομάκρυνσης του 57χρονου Mohammed bin Nayef αλλά και μερικών συνεργατών του έχει προκαλέσει προβληματισμό ανάμεσα στους υπεύθυνους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, οι οποίοι είδαν τις πιο έμπιστες πηγές τους να εξαφανίζονται.
Το βράδυ της παραχώρησης της διαδοχής
Ενα βράδυ του Ιουνίου ο Mohammed bin Nayef κλήθηκε σε ένα παλάτι στη Μέκκα, όπου κρατήθηκε χωρίς τη θέλησή του και για ώρες μέχρι να εγκαταλείψει την αξίωσή του στο θρόνο.
Βασιλικοί δικαστικοί υπάλληλοι κατέσχεσαν τα τηλέφωνά του και τον πίεσαν να αποποιηθεί του αξιώματός του ως πρίγκιπας και Υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι και πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια.
Μέχρι την αυγή είχε παραδοθεί και έτσι το πρωί, η Σαουδική Αραβία ενημερώθηκε ότι είχε νέο πρίγκιπα: τον 31χρονο γιο του βασιλιά, Mohammed bin Salman.
Οπως λέγεται εκείνο το βράδυ του Ιουνίου, παρότι ο Mohammed bin Nayef στην αρχή αρνήθηκε να παραδώσει το θρόνο, όσο προχωρούσε η νύχτα, και ως διαβητικός που υποφέρει από τις συνέπειες της ασθένειας του, κουράστηκε και υποχώρησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mohammed bin Nayef ήταν ο πρώτος που δήλωσε πίστη και αφοσίωση στο νέο πρίγκιπα, γεγονός που γνωστοποιήθηκε μέσω στιγμιότυπου που του ζητήθηκε να μαγνητοσκοπηθεί και μετά να δημοσιοποιηθεί.
Ακόμη, για να ενισχυθεί η υποστήριξη στο πρόσωπο του νέου πριγκιπα ως προς την ξαφνική αλλαγή στη σειρά διαδοχής, ορισμένοι ανώτεροι πρίγκιπες διέδιδαν  ότι ο Mohammed bin Nayef ήταν ακατάλληλος να είναι βασιλιάς λόγω προβλήματος εθισμού σε φάρμακα που του είχαν χορηγηθεί καθώς μετά από απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το 2009 είχε εμφανίσει δείγματα διαταραχής μετατραυματικού άγχους.
Το προφίλ του νέου πρίγκιπα
Ο Mohammed bin Salman ήταν δεύτερος στη διαδοχή του βασιλικού θρόνου, Υπουργός Αμυνας και είχε αναλάβει την εποπτεία του κρατικού μονοπωλίου πετρελαίου.
Στην προσπάθειά του να ενισχύσει το προφίλ του, ο Mohammed bin Salman επισκέφθηκε την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Συναντήθηκε με τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg και δείπνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
Οι υποστηρικτές του, τον επαινούν και τον χαρακτηρίζουν εργατικό και διορατικό, όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις προκλήσεις και τα προβλήματα του βασιλείου. Επιπλέον, το πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει ευκαιρίες διασκέδασης μέσα σε ένα υπερσυντηρητικό βασίλειο, κέρδισε αρκετούς νεαρούς υποστηρικτές.
Οι επικριτές του, από την άλλη πλευρά, τον αποκαλούν απερίσκεπτο και με δίψα για εξουσία, λέγοντας ότι έχει αναμείξει τη χώρα σε έναν δαπανηρό και αποτυχημένο – μέχρι στιγμής – πόλεμο στην Υεμένη, καθώς και σε διαμάχη με το Κατάρ.
Ο συντηρητισμός της Σαουδικής Αραβίας, πάντως, εξαπλώνεται και η φαινομενικά πλούσια βασιλική οικογένεια είναι γνωστή, οδηγώντας συχνά διπλωμάτες, μυστικούς πράκτορες και μέλη της ίδιας της οικογένειας στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς της χώρας.

Πηγή: The New York Times.