Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Αποκαλυπτικός Ν.Φιλιππίδης αν θα πέσουν στην φάκα


Θα πέσουν στην φάκα;
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Το σοβαρό πρόβλημα κατανόησης των δεδομένων, που διαμορφώνονται ενόψει των αποφάσεων του Eurogroup, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου συνεχίζεται.
Άγνωστο ποιος τους συμβουλεύει διάφορα μη ρεαλιστικά πράγματα τα οποία και επιλέγουν να τα διαρρέουν σε φιλικά μέσα, ενώ το ίδιο κάνουν με άλλα υπαρκτά επιλέγοντας ωστόσο να τα «βαφτίσουν» με τον δικό τους τρόπο.
Το τελευταίο έχει να κάνει με το περίφημο γαλλικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα ενταχθεί στην συμφωνία. Γαλλικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση. Υπάρχει μια γαλλική πρόταση για να μπει ρήτρα ανάπτυξης στην συμφωνία, η οποία θα υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει κανονικά τις πληρωμές όταν αναπτύσσεται και να επιμηκύνονται αντίστοιχα οι πληρωμές όταν για κάποιο σημαντικό διεθνή ή άλλο λόγο (π.χ. σεισμό)  υπάρχει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας.
Αναπτυξιακό σχέδιο υπάρχει. Απλά δεν είναι γαλλικό σχέδιο, αλλά γερμανικό και συγκεκριμένα του W. Schaeuble Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες σε ευρωπαϊκούς κύκλους ότι και η γαλλική πρόταση εντάσσεται στο σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Το σχέδιο Schaeuble ή πιο σωστά η «φάκα» που έχει στήσει στον Αλέξη Τσίπρα, προβλέπει το επαναλανσάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπενθύμιση των πόρων του πακέτου Γιούνκερ συν κάποια ακόμα γλυκαντικά.
Ο Γερμανός πολιτικός έχει ως στόχο με το σχέδιο του, το οποίο προφανώς είναι έτοιμος να «αγοράσει» ο πρωθυπουργός πέφτοντας στην «φάκα», να επιλυθεί το ελληνικό θέμα χωρίς να εφαρμοστεί κανένα επιπλέον μέτρο για το χρέος.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Ο εναλλακτικός της στόχος, που έχει γίνει βασικός τις τελευταίες εβδομάδες, η έξοδος στις αγορές απειλείται από έναν σχετικά αστάθμητο παράγοντα. Σχετικά αστάθμητο, καθώς αν λάβει υπόψη κανείς ότι μια μέρα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 που έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ επέλεξε να δημοσιοποιήσει την αρνητική του έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους, τότε εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί γιατί να μην το κάνει και τώρα.
Με αρνητικό DSA (Dept Sustainability Analysis) από πλευράς του ΔΝΤ μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αντιδράσουν θετικά οι οίκοι αξιολόγησης, άρα οι δυνατότητες εξόδου στις αγορές με επιτόκιο κάτω από το 5% απομακρύνεται.
Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί. Η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει το «καλό» δρόμο. Να πάρει αυτό που της δίνουν, να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του έργου της και κυρίως να συνεχίσει να διεκδικεί ρεαλιστικούς στόχους... Ο λαός άλλωστε, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος μέσω διαρροών, έχει βάλει ήδη πρόσημο στην κυοφορούμενη απόφαση...