Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αποκαλυπτικός Ν. Φιλιππίδης για το καζάνι που βράζει


Καζάνι που βράζει
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι ένας γόρδιος δεσμός έγραφαν χτες οι Financial Times. Η τεχνοκρατική λύση υπάρχει και μπορεί να καλύψει τις διαφαινόμενες πολιτικές διαφορές.
Αυτή η λύση πρέπει να υιοθετηθεί τώρα. Ο κόμπος πρέπει να σπάσει. Διαφορετικά η διαμάχη για μικροποσά θα συνεχίσει να προκαλεί δυσανάλογη ζημιά στην Ελλάδα και οικονομικά και πολιτικά ρίσκα σε όλους.
Στους θεσμούς θεωρούν ότι ένας αντίστοιχος γόρδιος δεσμός πρέπει να σπάσει και στο εσωτερικό της χώρας. Οι τεχνοκράτες θα πρέπει να επικρατήσουν. Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοσθεί, υπό την έννοια «business as usual». Κάθε άλλη εκδοχή, θεωρητική, ιδεολογική, πολιτική η μικροπολιτική, πρέπει να εκλείψει. Αλλιώς όχι το 2018 δεν θα βγούμε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ από την «επιτροπεία», αλλά ούτε το 2060.
Η χτεσινή δήλωση υποστήριξης του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου από τον Γερμανό ομόλογό του W. Schaeuble μόνο τυχαία δεν είναι. Οι Γερμανοί έχουν άριστη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζουν για τις τελευταίες αλλαγές και το ποιος έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ξέρουν ότι αυτός δεν είναι ο Ε. Τσακαλώτος, γνωρίζουν επίσης ότι σε δυσμένεια είναι και ο Γ. Χουλιαράκης. Μια πιθανή αλλαγή των δύο, μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και αν ο πιθανός αντικαταστάτης Δ. Λιάκος θεωρείται επίσης ένα πρόσωπο ικανός συνομιλητής τους.
Κυρίως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν για το μήνυμα που θα στείλει μια αντικατάσταση των δύο με το πιο ισχυρό τεχνοκρατικό προφίλ στην κυβέρνηση. Αλλά κυρίως δύο από τους μόλις 4-5 υπουργούς που πιστεύουν στην ιδιοκτησία του προγράμματος, εξέλιξη «κλειδί» για την επιτυχία του.
Το «γυαλί» μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου που ήταν ραγισμένο μετά το άδειασμα από τον πρωθυπουργό την επομένη του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό της πρότασης που οι ίδιοι είχαν διαπραγματευτεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, έσπασε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Eurogroup της 22ης Μαΐου. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι έσπασε μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών που φανέρωσαν ότι ο Τσακαλώτος, μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον παρότρυνε να μην δεχτεί την πρόταση που ήταν στο τραπέζι, μετέφερε στους ομολόγους του και την φράση του πρωθυπουργού, ότι θα δημιουργούνταν τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα εάν υπέγραφε, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί… Να σκεφτεί όχι να απορρίψει όπως έλεγε στο εσωτερικό.
Αντί των δύο κορυφαίων διαπραγματευτών στο περιβάλλον του πρωθυπουργού όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ έχει επανακάμψει ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς. Χτες μίλησε σαν άλλος υπουργός Οικονομικών, με άψογη «οικονομική ορολογία», για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια έξοδο όπως «την άγαρμπη, άτσαλη, κάλπικη, ψεύτικη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να βγει στις αγορές». Υπονοώντας ως «ειδικός» ότι θα βγει στις αγορές με τρόπο «επιδέξιο», «τακτικό», «γνήσιο» και «αληθινό»..
Είναι ο ίδιος που το βράδυ της απόφασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος το 2015 είχε πει ότι «σήμερα είναι μια ωραία νύχτα και αύριο θα ξημερώσει μια ωραία μέρα». Είναι ο ίδιος που χτες του ξέφυγε μια αλήθεια.. «να επιστρέψει η χρηματοδότηση, όχι όπως το 2015 όταν έκλεισαν βίαια οι κάνουλες της χρηματοδότησης, που είχαμε τα capital controls και τα λοιπά και τα λοιπά..» Ποια λοιπά κύριε Παππά;