Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Άρθρο για τον ακριβό λογαριασμό του Brexit


Ακριβός ο λογαριασμός του Brexit
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr)
Το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να στοιχίσει στη Βρετανία 100 δις ευρώ
Στη δημοσιότητα έδωσε, χθες, η Κομισιόν τη σύσταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τέσσερεις μέρες μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τους «27»
Αρκετά ακριβό φαίνεται πως θα είναι το διαζύγιο της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το Brexit αναμένεται πως θα στοιχίσει περί τα εκατόν δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που το Λονδίνο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει. Πάντως, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε, χθες, πως οι λογαριασμοί ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ πρέπει να εξοφληθούν και δεν πρόκειται για «τιμωρία».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του, βάσει μίας ενιαίας οικονομικής διευθέτησης. Δεν πρόκειται για τιμωρία, ούτε για ποινή εξόδου», εξήγησε, με την ευκαιρία της παρουσίασης των κανόνων της διαπραγμάτευσης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 27 μέλη της Ένωσης. Στόχος του Ευρωπαίου διαπραγματευτή και της ομάδας του είναι «η συμφωνία επί μίας αυστηρής μεθόδου υπολογισμού των οικονομικών αυτών υποχρεώσεων».
Δεν μιλά για ποσό ο Μπαρνιέ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ορίσθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στο όνομα της Ένωσης, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «λογαριασμό» το ποσό που θα ζητηθεί από το Λονδίνο, όπως αρνήθηκε και να κάνει πρόβλεψη για το ύψος του ποσού αυτού.
«Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εξόφληση των παρελθουσών υποχρεώσεων, προβλέπεται σαφώς αλλά, καθώς πρέπει να είμαστε ακριβείς επί της μεθόδου, δεν μπορούμε να δώσουμε οριστικά νούμερα», είπε, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν το 2013 για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.
Αυτές οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι ανειλημμένες και τα προβλήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν, εάν τα προγράμματα θα έπρεπε να περικοπούν ή να διακοπούν, είπε. Όμως, το ποσό των βρετανικών οικονομικών υποχρεώσεων είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ μέχρι να αποσυρθεί επισήμως, στην προβλεπόμενη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου 2019, εξήγησε ο Μπαρνιέ.
«Ως προς αυτό το θέμα, όπως και ως προς άλλα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με το Λονδίνο», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του δείπνου που είχε πριν από μία εβδομάδα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Το Brexit δεν θα είναι εύκολο, τόνισε, στέλνοντας το μπαλάκι στο βρετανικό γήπεδο, που πρέπει να συνταχθεί σε θέση μάχης μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Ορισμένοι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ότι το Brexit δεν θα έχει υλικό τίμημα στις ζωές μας και πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα», προειδοποίησε.
Η σύσταση της Κομισιόν
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σύσταση στο Συμβούλιο της ΕΕ, δυνάμει του Άρθρου 50 της Συνθήκης, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του από την ΕΕ. Τέσσερεις ημέρες μετά την έγκριση των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου, η σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάνει ένα σχέδιο διαπραγματευτικών οδηγιών και παρέχει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Aντανακλά, επίσης, την προσέγγιση των «δύο φάσεων» των διαπραγματεύσεων που πρότειναν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών και δίνει προτεραιότητα στα θέματα εκείνα που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
«Με τη σημερινή (χθεσινή) μας σύσταση επιχειρούμε να διασφαλίσουμε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει κατά τρόπο ομαλό. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο, θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι βασικοί τομείς
Ειδικότερα, οι διαπραγματευτικές οδηγίες της Επιτροπής καλύπτουν τέσσερεις βασικούς τομείς:
1.Τη διασφάλιση του καθεστώτος και των δικαιωμάτων των πολιτών -των πολιτών της «ΕΕ των 27» στο Ηνωμένο Βασίλειο και των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην «ΕΕ των 27»- και των οικογενειών τους. Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων.
2.Το οικονομικό ζήτημα. Δηλαδή, την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τις αρχές της οικονομικής εκκαθάρισης, ώστε να μπορέσει να αρχίσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.
3. Το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν τις δεσμεύσεις της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής». Θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αποφευχθεί η δημιουργία απροσπέλαστων συνόρων στην Ιρλανδία.
4. Θα πρέπει να καθοριστούν ρυθμίσεις σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών και τη διαχείριση της συμφωνίας αποχώρησης.
«Οι οδηγίες που προτείνουμε δείχνουν πού θέλουμε να έχουμε φτάσει όταν θα ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Τους επόμενους μήνες, το ΗΒ πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτά τα τέσσερα ζητήματα για να αυξηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία», εξήγησε ο Μπαρνιέ.
«Θα πληρώσουμε μόνο ό,τι οφείλουμε»
Από πλευράς Λονδίνου, ο Υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε, χθες, πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να πληρώσει λογαριασμό 100 δις ευρώ για το διαζύγιο με την ΕΕ. Το Λονδίνο θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και «όχι ό,τι θέλει η ΕΕ», προειδοποίησε.
Ο Βρετανός Υπουργός απαντούσε στο ITV σε δημοσίευμα των «Financial Times», πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση από τον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ των κύριων αξόνων της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να ζητήσει προκαταβολική καταβολή το 2019 μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει της βρετανικής εξόδου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το ποσό των 60 δισ. που κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα, τη στιγμή που το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν χρωστάει τίποτε.
Ο Ντέιβις απέρριψε, επίσης, δημοσίευμα των «Times», σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα αφήσει την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί απευθείας μόνο με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, παρά με τους ηγέτες της ΕΕ. «Ξεκινούμε αυτήν τη διαπραγμάτευση όχι ως ικέτες, αλλά ως διαπραγματευτές. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν δύο πλευρές και η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν θα καθορίσει ποιος κάνει τι», είπε.
Γιούνκερ: «Ζόρικη γυναίκα η Μέι»
Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωρίζει ότι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι «μια ζόρικη γυναίκα», όπως είπε ο ίδιος χθες, πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι δύσκολες.
«Παρατήρησα ότι είναι ζόρικη γυναίκα», είπε ο Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε η ίδια η Μέι στον εαυτό της, λέγοντας ότι θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Σέβομαι βαθύτατα την Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μου αρέσει ως άνθρωπος», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Ο ευρωπαϊκός Τύπος κάνει λόγο τις τελευταίες ημέρες για ένταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς πλησιάζει η έναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, στις 8 Ιουνίου.
Λίγες ώρες πριν παρουσιάσει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών τις κατευθυντήριες οδηγίες της αποστολής του, ο Βρετανός Υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, είπε ότι, στην περίπτωση αποχώρησης του Λονδίνου από αυτές χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, η Βρετανία δεν θα πληρώσει τίποτα.
«Δεν νομίζω ότι ο Ντέιβιντ (Ντέιβις) είχε δίκιο όταν απείλησε ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει (από τις διαπραγματεύσεις). Η εμπειρία μου στην πολιτική λέει ότι πάντοτε εκείνοι που αποχωρούν πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Γιούνκερ.
Οι Συντηρητικοί άρχισαν, χθες, επίσημα την προεκλογική εκστρατεία
ΤΟ βρετανικό κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών προσπάθησε, χθες, να ρίξει το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στην οικονομία, βάζοντας στο στόχαστρο τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με μια αφίσα που προειδοποιεί για μια φορολογική «βόμβα», σε περίπτωση νίκης του κόμματός του στις εκλογές του επόμενου μήνα.
Η αφίσα, που δείχνει τον Κόρμπιν μπροστά από μία βόμβα με τη φράση «περισσότερο χρέος, περισσότεροι φόροι», προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι, υπό την ηγεσία του επικεφαλής των Εργατικών, θα έχουν να αντιμετωπίσουν, «Όχι βόμβες για τον στρατό μας. Μια μεγάλη βόμβα για την οικογένειά σας».
Η αφίσα θυμίζει το πόστερ που χρησιμοποίησαν οι Συντηρητικοί στην προεκλογική εκστρατεία του 1992, η οποία επίσης εμφάνιζε μια μεγάλη βόμβα με τη φράση «Η φορολογική βόμβα των Εργατικών». Η χθεσινή αφίσα δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με ένα έγγραφο, μέσω του οποίου οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σχετικά με τις δαπάνες και τους φόρους που θα κοστίσουν τουλάχιστον 45 δισ. λίρες (58 δισ. δολάρια) έως το 2019/2020.
«Οι οικονομικές του πολιτικές είναι μια συνταγή για χάος, αστάθεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Η Βρετανία, πολύ απλά, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν… να εξαπολύσει οικονομικό χάος στη χώρα», ανέφερε σε προεκλογική εκδήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι Εργατικοί αμφισβήτησαν το ποσό αυτό, λέγοντας ότι τα σχέδιά τους ήταν απολύτως κοστολογημένα και θα παρουσιαστούν στο προεκλογικό τους μανιφέστο.
«Σε απλή γλώσσα, ο κόσμος θα χαρακτήριζε αυτό που οι Τόρις δημοσίευσαν σήμερα ψέματα, απολύτως ψέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα οικονομίας Τζον ΜακΝτόνελ στο ραδιόφωνο του BBC. «Είναι άθλιο που οι Τόρις το έβγαλαν αυτό».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί της Μέι έχουν διψήφιο προβάδισμα έναντι των Εργατικών, με τη δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, να τους δίνει ποσοστό 47%, μειωμένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά και πάλι κατά 17 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς.
Σημερινή