Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Άρθρο ότι ο Μακρόν στρώνει τον δρόμο για τον Ρέντσι


Ο Μακρόν στρώνει τον δρόμο για τον Ρέντσι
HOLGER SCHMIEDING
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Πέντε ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, σκληραίνει η μάχη για την προεδρία της χώρας. Τέσσερις από τις πέντε δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα προβάλλουν ως νικητή τον κεντρώο μεταρρυθμιστή Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 59% έναντι 41% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Προ μιας εβδομάδος, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το 62% των ερωτηθέντων υποστήριζε τον κ. Μακρόν. Για να διευρύνει την εκλογική βάση της, η κ. Λεπέν εξασφάλισε την υποστήριξη του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, προέδρου του κινήματος «Ορθή Γαλλία», προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα την πρωθυπουργία της χώρας εάν κερδίσουν τις εκλογές. Οπως η κ. Λεπέν, έτσι και ο κ. Ντιπόν-Ενιάν επιθυμεί την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Στην ακροαριστερά πλευρά του πολιτικού χάρτη της Γαλλίας υπάρχει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ενώ έχει ασκήσει δριμεία κριτική κατά του κ. Μακρόν, αρνούμενος να τον υποστηρίξει δημοσίως, ο κ. Μελανσόν προειδοποίησε πως θα ήταν «μεγάλο λάθος» μια ψήφος υπέρ της κ. Λεπέν.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. σπάνια υπήρξαν τόσο ενωμένα. Στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ειδικά για το Brexit το περασμένο Σάββατο, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν σπατάλησαν πάνω από ένα 15λεπτο για να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική.
Βέβαια, η Ε.Ε. έχει πολλά προβλήματα. Σκεφτείτε τη Λεπέν, τον Πέπε Γκρίλο, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αλλά στο θέμα του Brexit, τα κοινά συμφέροντα των κρατών-μελών υπερισχύουν των γνωστών διαφορών τους. Ολοι σκοπεύουν να διαφυλάξουν το καθεστώς διαμονής των 3,2 εκατ. πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία. Επίσης θέλουν το Λονδίνο να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις του. Μόλις η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κερδίσει τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, θα εισέλθει σε ένα στάδιο δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Το δείπνο με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της έδωσε μια πρόγευση του τι μπορεί να ακολουθήσει την επόμενη διετία.
Τουλάχιστον ένα στοίχημα φαίνεται να αποδίδει. Αυτό του Ματέο Ρέντσι. Αφού έχασε στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο κ. Ρέντσι ξανακέρδισε την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Το 72% των δύο εκατομμυρίων οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετείχαν στο ανοικτό συνέδριο της περασμένης Κυριακής τον ψήφισε. Ομως, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι μπροστά του. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Επίσης, τα περισσότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος θα προτιμήσουν να εξαντλήσει τη θητεία της η υφιστάμενη κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Διαφορετικά, δηλαδή στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τις έδρες τους.
Μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική περίοδος στη Γαλλία αυτήν την Κυριακή, θα πρέπει να εξετασθούν καλύτερα τα πολιτικά σενάρια για την Ιταλία. Το πιθανότερο είναι, όμως, να μην υπάρξουν ανατροπές έως τις αρχές του 2018. Μέχρι τότε, η ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία και η θωράκιση της ενότητας της Ε.Ε., όπως και της Ευρωζώνης, μπορεί να βοηθήσουν τον κ. Ρέντσι έναντι της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς στις επόμενες εκλογές.

* Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.