Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Εξαιρετικός Ν. Φιλιππίδης γκολ αυτοί, σέντρα εμείς...


Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς...
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Άμα δεν σε πάει.. Γκολ αυτοί σέντρα εμείς. Η χρονική σύμπτωση των «εκδηλώσεων» του ΔΝΤ λίγες μέρες πριν από την προετοιμαζόμενη εδώ και καιρό θριαμβευτική ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 (ανακοινώνεται αύριο), ήταν το λιγότερο «σατανική». Κάτι στο αντίστροφο, με το «αήττητο» σερί της κυβέρνησης το τρίτο τρίμηνο του 2015...

Πως το είπε ο επικεφαλής του δημοσιονομικού τμήματος του Ταμείου, Vítor Gaspar, «το αποτέλεσμα φαίνεται να βασίζεται σε προσωρινούς παράγοντες», ουσιαστικά απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει ήδη καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει μιλήσει ακόμα ο Poul Thomsen, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου επίσης για αύριο Παρασκευή.. Το πρόβλημα είναι ότι μίλησε και η νέα αμερικανική διοίκηση, μέσω του Steven Mnuchin, ο οποίος σε γραμμή Schaeuble, έδειξε ότι παιχνίδι είναι συμφωνημένο, αν δεν είναι και στημένο..
Η κατάσταση πλέον έχει δυσκολέψει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει για την συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες και σε τόσο αδύναμη θέση, δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο αντίστασης, ούτε καν για τα «μάτια του κόσμου».
Είχαμε εγκαίρως από το πρωί χτες προειδοποιήσει για την «βόμβα» του ΔΝΤ περί λήψης των μέτρων όχι από το 2019 και το 2020, αλλά από το 2018. Στην κυβέρνηση λέγαμε ότι θορυβήθηκαν, αλλά επισήμως δήλωσαν ότι δεν τρέχει τίποτα, καθώς υπάρχει ο «παλαιός» κόφτης και άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Απλά υπενθυμίζω ότι ο «παλαιός» κόφτης που αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν πιάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε ξεκινάει το οριζόντιο «κούρεμα» δαπανών, όχι μόνο των ελαστικών αλλά και των ανελαστικών, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των μισθών και συντάξεων. Αν δηλαδή επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ και στο τέλος της του 2017 (πιθανότατα στην Τρίτη αξιολόγηση) κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018, διαπιστωθεί ότι η ζημιά στην οικονομία από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι τόσο μεγάλη, τότε σχεδόν αυτόματα η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να πάρει μέτρα είτε να περιμένει το αυτόματο κόψιμο δαπανών, το οποίο είναι ήδη από τον περσινό Μάιο νόμος του Κράτους.
Για να λένε στην κυβέρνηση ότι δεν ανησυχούν, μέ κάτι που όπως μαθαίνω γνώριζαν, είτε αποφάσισαν να το διαχειριστεί με τον γνωστό του τρόπο ο πρωθυπουργός (απειλές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εξεταστικές επιτροπές για τους αντιπάλους), είτε ελπίζουν ότι θα το μεταθέσουν ως πρόβλημα για αργότερα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν φαίνεται πως θα κάνουν πίσω ή θα καταφέρουν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση το επόμενο τριήμερο στην Ουάσιγκτον...