Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη ότι μετά την Δευτέρα διακοπές του σκι... και καλό Πάσχα...


Μετά την Δευτέρα διακοπές του σκι... και καλό Πάσχα...
Του Νίκου Φιλιππίδη
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η β’ αξιολόγηση για την Ελλάδα δεν θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν το προγραμματισμένο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Αθήνα ύψους 6,1 δις. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016. Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας προκάλεσε την έκπληξη ακόμα και έμπειρων επί του ελληνικού ζητήματος αναλυτών. Οικονομολόγοι σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg προέβλεπαν επέκταση 0,4%.
Τα πράγματα δυσκόλεψαν. Η οικονομία σύντομα θα βρεθεί στα όρια της. Το Μαξίμου επιλέγει την λύση του «σουρσίματος», παρά τις απέλπιδες προσπάθειες Ντάισελμπλουμ. Ο φιλότιμος Ολλανδός πολιτικός, κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το σημείο, εγκαταλείπει την προσπάθεια, άλλωστε έχει εκλογές μπροστά του σε ακριβώς ένα μήνα.
Μετά τις 20 Φεβρουαρίου ακολουθεί η δεύτερη εβδομάδα του σκι στην Ευρώπη, κατά την οποία πρακτικά δεν θα κινείται τίποτα στους θεσμούς. Όλη η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων παραπέμπεται το νωρίτερο για την εβδομάδα μετά την Καθαρή Δευτέρα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να βρεθεί το θέμα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της 9ης Μαρτίου. Κάτι ωστόσο που δεν αναμένεται να συμβεί με τον τρόπο που το επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο διάστημα που ακολουθεί την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση και μαζί η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Αν όλες οι λύσεις του τελευταίου μήνα είναι κακές, μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα γίνουν χειρότερες.
Μπορεί να δικαιωθεί όμως σε κάτι. Να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρήματα και να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Η ζημιά ωστόσο που θα έχει γίνει στην οικονομία για μια ακόμα εμμονή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα είναι ανυπολόγιστη.
Η κυβέρνηση όπως συνηθίζει στο τέλος θα πάρει ότι της δώσουν λίγο πριν από τις πληρωμές του Ιουλίου, πιθανότατα τον Μάιο. Σίγουρα μετά το Πάσχα.. Η ζημιά ωστόσο στην οικονομία και τις τράπεζες για το τρέχων έτος θα είναι ανεπανόρθωτη. Θα ελπίζει να διεκδικήσει κάτι για μετά τις γερμανικές εκλογές, με ένα λογαριασμό μέτρων πολλαπλάσιο των σημερινών και ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση...