Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Σπασμένα παράθυρα παντού


Από τον Μυστήριο
Εικόνα 1η : 4, ναι 4 τζιπ της ΕΛΑΣ, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ φρουρούν την οικία Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια επί 24ώρου βάσεως.
Εικόνα 2η : Εκατοντάδες ΙΧ παράνομα παρκαρισμένα σε όλο το μήκος της δεξιάς πλευράς της Ιπποκράτους. Ένα μόλις έτος πριν, ουδείς διανοείτο να σταθμεύει εκεί.
Είδηση 1η : Χάθηκαν 29.817 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο.
Είδηση 2η : Νέα μέτρα -"μεταρρυθμίσεις"- σε σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά και μάλιστα παρακαλετά από την κυβέρνηση.
Συζήτηση 1η (με πολιτικό μηχανικό) : "Προσπαθώ να κρατηθώ και να μην κλείσω τα βιβλία μου. Θα δω αν θα αντέξω. Αλλά να μου δημεύουν το 80% του εισοδήματός μου; Κρίμα το πτυχίο μου ρε ..."
Συζήτηση 2η (με ελαιοχρωματιστή εκ Βορείου Ηπείρου) : "Δεν μπορώ να σου κόψω τιμολόγιο. Τα έκλεισα τα βιβλία το Δεκέμβρη. Θα δουλεύω μόνο μαύρα. Να πάνε να γ...".
Η Ελλάδα είναι η απόδειξη ότι η θεωρία των σπασμένων παραθύρων (Broken Windows theory) εφαρμόζεται και σε μεγάλη κλίμακα όπως σε ένα κράτος.
Η Ελλάδα είναι πια ένα αποτυχημένο κράτος (failed state) σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της. Το βλέπεις, το διαπιστώνεις, το ζεις σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, σε κάθε εικόνα, σε κάθε συζήτηση, σε κάθε είδηση.
Δεν λειτουργεί τίποτε. Η αυταπάρνηση και αίσθηση ευθύνης συμπολιτών μας που εργάζονται στο δημόσιο τομέα (είναι πάρα πολλοί, μην έχετε καμία αμφιβολία) έχουν σώσει την χώρα από την πλήρη κατάρρευση.
Το ηθικό των κατοίκων αυτής της χώρας είναι στα δάπεδα. Δεν βλέπεις πια χαμόγελα στο δρόμο. Ούτε για δείγμα. Άνθρωποι σκυθρωποί, μουντρούχοι, περπατούν σκεπτικοί στο δρόμο, μετακινούνται με τα ΜΜΜ, περιμένουν στην ουρά να εξυπηρετηθούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία.
Ουδείς πια τολμά να προβλέψει πότε θα πάρουμε τα πάνω μας. Στην αρχή της κρίσης μιλούσαμε για 3-5 χρόνια, μετά για μια δεκαετία, τώρα για μια γενιά και βλέπουμε...
Ειλικρινά ψάχνω να βρω κάτι για να αισιοδοξήσω για αυτήν την χώρα. Οτιδήποτε.
Θα συνεχίσω να ψάχνω οπωσδήποτε, αλλά είναι πια σαφές ότι έχω πρόβλημα...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ