Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο του Ν. Φιλιππίδη ότι αν ναυαγήσει σήμερα... συμφωνία του Αγίου Πνεύματος

Αν ναυαγήσει σήμερα... συμφωνία του Αγίου Πνεύματος!
Του Νίκου Φιλιππίδη
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι θεσμοί για την Ελλάδα είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει με όλους τους «παίκτες» (συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ) εντός του προγράμματος και με πιθανότερο χρόνο ολοκλήρωσης του συμβιβασμού στο Eurogroup του Απριλίου.
Προϋπόθεση για να φτάσουμε στο κλείσιμο της συμφωνίας, έστω και τον Απρίλιο, αποτελεί να βγει «λευκός καπνός» από το σημερινό Eurogroup. Να συμφωνήσουν δηλαδή όλες οι πλευρές ότι είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία με το υπάρχον πλαίσιο, όπως το έχει διαμορφώσει η ομάδα Dijsselbloem – Wiser.
Γι’ αυτό που δεν είναι σίγουροι οι θεσμοί είναι για την θετική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, αν δεν λάβει κάτι ως αντάλλαγμα, επί του πλαισίου το οποίο θα αποτελέσει βάση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το οποίο έχει εν πολλοίς διαμορφωθεί με βάση την έκθεση του ΔΝΤ.
Οι θεσμοί αναμένουν σήμερα:
- Να υπάρξει πρόοδος στο συνταξιοδοτικό, ενδεχομένως και με μια κίνηση από πλευράς τους στην κατεύθυνση να «μαλακώσει» η πίεση για άμεση νομοθέτηση.
- Θα μπορούσαν επίσης να δεχτούν να δώσουν μια πιο προχωρημένη δήλωση στο μέτωπο του χρέους, έναντι των ανακοινώσεων που ακολούθησαν του Eurogroup της 26ης Μαΐου, όπου προσδιορίζονταν ο οδικός χάρτης ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Σε αυτά τα δύο, μπορεί να προστεθεί και μια μείωση φόρου, ως αποτέλεσμα του καλύτερου του αναμενόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.
Όσον αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα πρέπει να θεωρείται χαμένο για την ώρα, αλλά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί υπό προϋποθέσεις στην περίπτωση που το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρήματα και πλήρες πρόγραμμα.
Αυτά τα «γλυκαντικά» και μια καλή δήλωση που θα σημαίνει ότι δεν ναυαγεί μια ακόμα φόρμουλα συμφωνίας, είναι και τα μόνα που μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση Τσίπρα από την σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει, ότι αν φύγει χωρίς καταρχήν συμφωνία από τις Βρυξέλλες σήμερα, τότε η επόμενη ημερομηνία είναι κάποια στιγμή τον Ιούνιο, κοντά στου Αγίου Πνεύματος...