Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Εύστοχος Τ. Θεοδωρόπουλος για τον κυβερνοχώρο της Κεντροαριστεράς


Ο κυβερνοχώρος της Κεντροαριστεράς
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τι είναι η Κεντροαριστερά; Είναι η, ας πούμε, σοβαρή Αριστερά. Μια Αριστερά χωρίς τον λαϊκισμό της κυβερνώσας και χωρίς τον δογματισμό του μουσειακού Κ.Κ. Είναι μια Αριστερά φιλοευρωπαϊκή η οποία έχει απαλλαγεί από το μίσος για τον καπιταλισμό των καταβολών της. Δεν εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση, εναντιώνεται όμως στην ανεξέλεγκτη δράση των αγορών, αν και είναι υπέρμαχος των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης διακίνησης έμψυχων και άψυχων. Την ενδιαφέρουν το περιβάλλον και η οικολογία, το κοινωνικό κράτος, η υποδοχή των μεταναστών. Υπερασπίζεται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τις αμβλώσεις, τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Και έχει μετατρέψει την πολυπολιτισμικότητα σε ιδεολογία. Απορρίπτει μετά βδελυγμίας τη θεωρία του Χάντιγκτον περί πολιτισμικών συγκρούσεων και υιοθετεί τον πολιτισμικό σχετικισμό: όλοι οι πολιτισμοί είναι ισότιμοι και με τις κατάλληλες συνθήκες, κυρίως οικονομικές, όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται, μπορούν να χορεύουν μαζί στο πανηγύρι της δημοκρατίας. Είναι μερικοί από τους λόγους που η Κεντροαριστερά υποχωρεί σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.
Τι είναι η ελληνική Κεντροαριστερά; Είναι ένα σύνολο από πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και εν γένει επωνύμους, οι οποίοι διαφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι τον θεωρούν ανίκανο και φαύλο. Είναι ευρωπαϊστές. Θέλουν να φτιάξουν μιαν άλλη Ευρώπη από τη σημερινή, αγνοώντας όμως ότι στην οικοδόμηση της σημερινής η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά πρωταγωνίστησε. Δεν είναι εναντίον του καπιταλισμού, είναι όμως εναντίον του οικονομικού φιλελευθερισμού, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός αναπτύχθηκε παράλληλα με τον οικονομικό. Και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων κερδήθηκαν σε συνθήκες ακραίου καπιταλισμού και φιλελευθερισμού. Κατηγορεί την Κεντροδεξιά ότι σέρνει μαζί της πολλά βάρη από την παλαιοκομματική Δεξιά, παραγνωρίζοντας τις δικές της διακλαδώσεις με το εθνικολαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ.
Ποια ανάπτυξη προτείνει για τη χώρα η Κεντροαριστερά, η οποία διαφέρει από αυτήν της Κεντροδεξιάς; Υποθέτω ότι θα μας το πει όταν καταφέρει και αποκτήσει πολιτικό πρόσωπο. Διότι μέχρι στιγμής η λεγόμενη Κεντροαριστερά το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να οργανωθεί. Και αρκείται να αρθρώνει διάφορες πολιτικώς ορθώς θέσεις, οι οποίες είναι τόσο γενικές, ώστε να μην επιτρέπουν σε κανέναν να διαφωνήσει μαζί τους.
Υπάρχει βέβαια η επιστροφή του Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά. Και όταν τα δύο επίθετα συναντηθούν όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν. Και πάνω απ’ όλα οι πολιτικές σκέψεις και οι πολιτικές προτάσεις – μακριά από εμάς.