Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Obama Legacy


Από τον G-G
Νομίζω πως είναι αδύνατο να συλλάβουμε τώρα το αποκαλούμενο Obama Legacy, γιατί βιώνουμε την Ιστορία καθώς αυτή γράφεται και δεν μπορούμε να δούμε το μεγαλείο των συμβολισμών του στις πραγματικές του διαστάσεις.

Εκτιμώ πως θα είναι σημείο αναφοράς τους επόμενους αιώνες, όπως ο Abraham Lincoln. Και όμως για εμάς τους δογματικούς ή "αυτιστικούς" φιλελεύθερους, για όσους δηλαδή βάζουμε το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων πάνω από οτιδήποτε άλλο στο αξιακό μας σύστημα - πολύ πιο πάνω από οικονομία, εξωτερική πολιτική, φιλοπατρία κλπ - ο Obama έκανε σωρεία άστοχων ενεργειών: Υπενθυμίζω ενδεικτικά τις υποθέσεις Assange / Snowden - NSA scandal / Manning, στις οποίες δεν θωράκισε τα ατομικά δικαιώματα και τα έκρινε ήσσονος σημασίας σε σχέση με το "δημόσιο συμφέρον".
Όμως οι συμβολισμοί της θητείας του και η μεταρρύθμιση στο χώρο της ασφάλισης θα τον κατατάξουν στην Ιστορία σαν έναν από τους πιο προοδευτικούς Προέδρους των ΗΠΑ.
Θυμίζω: αποκατάσταση σχέσεων με Κούβα, επίσκεψη στη Χιροσίμα και συγνώμη για την πυρηνική βόμβα, ελαχιστοποίηση κρατουμένων στο Guantanamo, ενώ προσπάθησε να το κλείσει, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έθεσαν veto, κατοχύρωση γάμου ομοφύλων από το Supreme Court και πολλά άλλα...
Barack ΕΙΣΑΙ Ιστορία ήδη...
G-G