Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Όταν η έλλειψη ανατροφής βαφτίζεται πολιτικός αντικομφορμισμός


Από το Μυστήριο
Δεν είναι η πρώτη φορά. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία όσο θα είναι ακόμη πρωθυπουργός (συνεπώς όχι για πολύ). Όπως επίσης αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των μελών των κυβερνήσεών του.
Σε όλες, μα σε όλες τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες ή προσωπικότητες έχει την ίδια ανάγωγη και αγενή στάση και συμπεριφορά. Βαριέται και το δείχνει χωρίς αιδώ.
H στάση του σώματός του δηλοί αμηχανία, άρνηση και περιθωριοποίηση, αλλά και βαρεμάρα. Τα αντιμετωπίζει με αμήχανες - αυθόρμητες σε κάθε περίπτωση - γκριμάτσες. Με ελλιπή γνώση όχι μόνο αγγλικών, αλλά και ελληνικών, προσπαθώντας να μιμηθεί τον Ανδρέα, με προφορά - τραχανοπλαγιά, καταλήγει να ομιλεί σαν τον Γκιωνάκη όταν σπικάρει αμερικάνικα ή όταν ζητά διευκρινήσεις για την πορτοκαλάδα και τα πορτοκάλια. Απευθύνεται στον Ομπάμα στον ενικό, προσπαθώντας να το παίξει άνετος και να κρύψει την αμηχανία του και το σύμπλεγμα κατωτερότητας.
Προσπαθώντας να πείσει πρώτα τον εαυτό του, και μετά τους χαχόλους, έχει υιοθετήσει έναν δήθεν ατημέλητο ντύσιμο, χωρίς γραβάτα. Τι και αν μόνο αυτός δεν φορά γραβάτα. Στο φαντασιακό του αποτελεί μέγιστη επαναστατική πράξη. Βέβαια, η καλύτερη μέχρι σήμερα επιλογή του - ο πολύς Γιάνης - το είχε τερματίσει σε κακογουστιά με τα λαχούρια πουκάμισα έξω και τα πανωφόρια πορτιέρη. Η αλήθεια πάντως είναι ότι εν συγκρίσει με τους υπουργούς του και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης φαντάζει Ιταλός μοντέλο.
Πόσες φωτογραφίες έχουν δει το φως δημοσιότητας από συναντήσεις όλων των ηγετών της Ε.Ε., που τον δείχνουν να κάθεται σε μία γωνία, μουτρωμένος και στραβωμένος. Λες και είναι ο μπουμπούνας της τάξης που τον έσυραν με τη βία για να βγει φωτογραφία με τους συμμαθητές του...
Δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδος εκπροσωπεί την χώρα και όχι τον εαυτό του, και συνεπώς θα πρέπει να υπηρετεί τον ρόλο του αυτό με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε έναν ηγέτη.
Είμαι όμως βέβαιος ότι δεν γνωρίζει άλλο τρόπο - κώδικα συμπεριφοράς, από εκείνον που επιδεικνύει σε κάθε δημόσια περίσταση. Δεν τον έχει διδαχθεί ούτε από την οικογένειά του, ούτε από το σχολείο, ενώ ο κοινωνικός του περίγυρος, ακριβώς επειδή αποτελείτο κάθε φορά από ομοίους του, επίσης στερείτο ανατροφής, παιδείας και στοιχειώδους αστικής ευγένειας.
Έτσι έμαθε να φέρεται, έτσι φέρεται.
Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι τοιουτοτρόπως αυτογελοιοποιείται. Δεν το αντιλαμβάνεται γιατί ποτέ δεν του το δίδαξαν. Δεν τον δίδαξαν να συμπεριφέρεται με ευγένεια, οπότε η τσογλανο-συμπεριφορά είναι η μόνη που γνωρίζει.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ