Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Πολύ καλό άρθρο αν είναι η επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα η χαριστική βολή για τον Αλέξη Τσίπρα;


Είναι η επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα η χαριστική βολή για τον Αλέξη Τσίπρα;
Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης
Η πλύση εγκεφάλου από τα Μ.Μ.Ε. και ο βομβαρδισμός στοχευμένης πληροφόρησης αποδεικνύεται στους καιρούς που ζούμε ότι έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
Tο ελληνικό δημοψήφισμα, αυτό για το Brexit και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν περίτρανα παραδείγματα ότι η κατευθυνόμενη ενημέρωση λειτουργεί πια ως μπούμερανγκ στους λαούς που καλούνται να λάβουν μια κρίσιμη απόφαση.
Το «μόνος μου και όλοι σας» που υιοθέτησε εξ’ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας είχε για καιρό πέραση, αφού τα αντανακλαστικά του κόσμου αντιδρούν εκδικητικά απέναντι στα Μέσα που χάνουν το μέτρο και καταλήγουν να κάνουν το άσπρο μαύρο, ανάγοντας ως αυτοσκοπό τη σκληρή αντιπολίτευση. Υπό αυτή την έννοια περισσότερο καλό παρά κακό έχουν κάνει μάλλον στην κυβέρνηση τα Μ.Μ.Ε. που καταγγέλλονται από αυτήν ως βοθροκάναλα της διαπλοκής, έστω και αν το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είχε -κατά τα φαινόμενα- ως στόχο να σιγήσουν κάποια από αυτά.
Ο νόμος Παππά εξελίχθηκε σε αυτογκόλ για την κυβέρνηση, που απώλεσε και τα τελευταία ερείσματα στο τηλεοπτικό πεδίο (με εξαίρεση την ΕΡΤ φυσικά). Η ουδέτερη -έως ευνοϊκή σε αρκετές περιπτώσεις- στάση του Alpha και του Star αποτελούν ως γνωστό παρελθόν, αλλά για οποιοδήποτε κακό υπάρχει κάτι ακόμα… χειρότερο, όπως μας έχει διδάξει ο Έντουαρντ Μέρφι.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιστροφή των Ράδιο Αρβύλα στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι ύστερα από έξι μήνες.
Η διαφορά της σάτιρας του Αντώνη Κανάκη και της παρέας του με την «προπαγάνδα» μερίδας των Μ.Μ.Ε. είναι η μέρα με τη νύχτα στη συνείδηση του οποιοδήποτε ψηφοφόρου, ακόμα και φιλικά διακείμενου προς την κυβέρνηση. Είναι καθαρά θέμα κινήτρου και του πώς αντιλαμβάνεται τις προθέσεις ο (μπουχτισμένος από τις διαπλεκόμενες τέτοιες) κόσμος: όλοι γνωρίζουν ότι οι Ράδιο Αρβύλα δεν κάνουν αυτό που κάνουν για να προπαγανδίσουν τις ιδέες τους και να επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.
Η κριτική ματιά τους είναι ίδια απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, είτε ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε ο Αντώνης Σαμαράς. Όσοι είδατε άλλωστε τη χθεσινή πρεμιέρα θα διαπιστώσατε ότι η εκπομπή είχε ράμματα και για τη γούνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κίνητρό τους δικαιολογεί τις όποιες υπερβολές, ακόμα και αυτές που κάποιος δύσπιστος θα εκτιμούσε ότι ρέπουν προς το λαϊκισμό. Στην αυθεντική σάτιρα όμως όρια δεν υπάρχουν, για αυτό και δεν χτυπάει άσχημα στο μάτι να ξύνει ο Αλέξης Τσίπρας (Γιάννης Σερβετάς) τα αχαμνά του μπροστά στον Μπάρακ Ομπάμα (Αντώνη Κανάκη) κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χωρίς το μανδύα της στρατευμένης αντιπολίτευσης, η κριτική των Ράδιο Αρβύλα προς την κυβέρνηση έχει σαφώς «βαρύτερη» διεισδυτική ικανότητα στο θυμικό του κόσμου από οποιαδήποτε δελτίο του «ΣΚΑΙ» ή πρωτοσέλιδο – βόμβα του «Πρώτου Θέματος». Αυτό φυσικά αντανακλά και στο ότι μπορούν να πουν ότι θέλουν, όπως το θέλουν, απαλλαγμένοι από τα βαρίδια του καθωσπρεπισμού. Έχουν εξ’ ορισμού ένα μεγάλο αβαντάζ - η δύναμη της εικόνας διανθισμένης από τους δικούς τους φανταστικούς διαλόγους για παράδειγμα είναι πολύ πιο αιχμηρή από μία τρίωρη ομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη για τα δεινά που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση.
Και το έχουν αυτό το αβαντάζ διότι κατά γενική ομολογία κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με το ύφος και τις όποιες ακρότητες, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι το τρολάρισμα είναι στις πλείστες των περιπτώσεων εμπνευσμένο. Για όσους παρακολούθησαν την πρώτη εκπομπή της νέας σεζόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην θυμούνται, γελώντας, κάποια από τα ευφυολογήματα που σφάζουν με το βαμβάκι (και όχι μόνο…) την κυβέρνηση. Υποθέτω ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τον πρωθυπουργό, όσο… χιούμορ και αν διαθέτει. Όπως επίσης δεν θα χάρηκε ιδιαίτερα μαθαίνοντας ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα που είχαν ανοιχτές της τηλεοράσεις τους το βράδυ της Δευτέρας ήταν συντονισμένοι με τον ΑΝΤ1 (37,8% έκανε στο γενικό σύνολο τηλεθέασης η εκπομπή).
Με όλα τα πατήματα που εξακολουθεί να προσφέρει ο ίδιος για κριτική, η τεράστια απήχηση που αναμένεται να έχουν (και φέτος) οι Ράδιο Αρβύλα συνιστά πιθανότατα την πιο επιζήμια εν δυνάμει αντιπολίτευση που θα μπορούσε να έχει. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν η ζημιά αυτή έχει λάβει από σήμερα διαστάσεις χαριστικής βολής στα πηγαδάκια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.