Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Άρθρο γιατί κερδίζει η AfD και χάνει η Μέρκελ


Γιατί κερδίζει η AfD και χάνει η καγκελάριος
ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για πολλούς η πτώση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος οφείλεται στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι Γερμανοί αναλυτές, ωστόσο, αθροίζουν μερικά επιπλέον ζητήματα που θα επηρεάσουν τις γερμανικές εκλογές του 2017.
Η «Κ» ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα και κατέγραψε το κλίμα που επικρατεί στον απόηχο των τοπικών εκλογών του περασμένου μήνα και λόγω του επικείμενου συνεδρίου του CDU τον Δεκέμβριο. «Η εκλογική αδυναμία που κατέγραψε το CDU στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και η αντίστοιχα μεγάλη άνοδος της AfD συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με το υψηλό αίσθημα ξενοφοβίας που επικρατεί στην περιοχή έναντι γενικώς του αλλοδαπού στοιχείου, κάτι που δεν συμβαίνει στο δυτικό τμήμα της πόλης όπου η πολυπολιτισμικότητα κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια», εξηγεί στην «Κ» ο Γερμανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Χάγιο Φούνκε.
Η απειλή πτώσης του βιοτικού επιπέδου των Γερμανών, σύμφωνα με τον καθηγητή Φούνκε, είναι κάτι που δεν αντελήφθη επαρκώς το επιτελείο του CDU, το οποίο εστίασε σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. «Η AfD είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αντιπροσφυγικό κόμμα», εξηγεί ο καθηγητής που ειδικεύεται στην ακροδεξιά ιδεολογία. «Εκείνο που λέει στους ανθρώπους είναι ότι “οι άλλοι δεν φροντίζουν για εσάς, δεν σας ακούν προσεκτικά, σας αποκλείουν”. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα κόμμα που προσφέρεται για μια εκλογική συμπεριφορά ανάλογα με τη διάθεση του ψηφοφόρου». Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει ότι κάθε προσπάθεια στιγματισμού του λειτουργεί ως επιβεβαίωση, ενώ το επιχείρημα που χειρίζεται με μαεστρία η AfD είναι στο αίσθημα πολλών πολιτών ότι αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και ως ξένοι στην ίδια τους τη χώρα.
«Ολοι διερωτώνται τι μπορεί να προσφέρει μια κυβέρνηση, όταν η ίδια η καγκελάριος από την αρχή της προσφυγικής κρίσης δεν ήθελε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εθνικών συνόρων. Ομως μια απάντηση σε εκείνον τον αποτυχημένο χειρισμό δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής», επισημαίνει στην «Κ» ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής από την Κολωνία, Μαρκ Κλάους, μέλος της νεολαίας της AfD, που συναντήσαμε στην πλατεία Αλεξάντερ.
Ενα επιπλέον ερευνητικό εύρημα είναι αυτό του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) σύμφωνα με το οποίο η AfD κατόρθωσε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα να σταθεροποιήσει την εκλογική της βάση, ενώ καταγράφεται ένα ποσοστό πολιτών 4,5% που είναι έτοιμοι να στηρίξουν το κόμμα ανεξαρτήτως των θεμάτων της επικαιρότητας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν το θέμα των προσφύγων υποχωρήσει στην ημερήσια διάταξη, η AfD δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει ως ζήτημα για την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών. Επιπροσθέτως, οι ερευνητές φέρνουν και ένα άλλο σημείο στην επιφάνεια: σε σχεδόν δύο χρόνια έχει μεταβληθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό η σύνθεση της εκλογικής βάσης της AfD, καθώς ενώ αρχικά εθεωρείτο ένα κόμμα ηλικιωμένων/αποστράτων, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υποστηρίζεται πλέον από άνδρες κάτω των 30, με περιορισμένο ή μέσο εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Και ακριβώς αυτό είναι, εν πολλοίς, το κοινωνικό στρώμα που απομακρύνεται από την καγκελάριο.