Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Άρθρο για την RB Λειψίας, το πιο μισητό σύλλογο στη Γερμανία


RB Λειψίας: Ο φθόνος μεγαλώνει ως... επιβράβευση για τον πιο μισητό σύλλογο στη Γερμανία!
Γράφει ο Δημήτρης Καναβαράκης
(Πηγή : http://www.koolnews.gr)
Έως και πέρσι τη φθονούσαν οι οπαδοί όλων των γερμανικών συλλόγων από την Μπουντεσλίγκα και κάτω. Από φέτος το ίδιο ισχύει και για αυτούς της μεγάλης κατηγορίας. Για την ακρίβεια, τη… ζηλοφθονούν.
Διότι όλες οι ομάδες, πλην των Μπάγερν, Κολωνία, βλέπουν την πλάτη της.
Η RB Λειψίας «απαντά» στο μίσος με γκολ, νίκες και ρεκόρ. Μετά και το εκτός έδρας 1-0 επί της Βόλφσμπουργκ έγινε η πρώτη νεοφώτιστη τα τελευταία 28χρόνια σε οποιοδήποτε από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα που μένει αήττητη στις εφτά πρώτες αγωνιστικές! Στη Γερμανία το είχε καταφέρει η προβιβασθείσα Καϊζερσλάουτερν του Ότο Ρεχάγκελ τη σεζόν 1997/98 (όχι βέβαια ως νέο μέλος της κατηγορίας αφού είχε στο παρελθόν πολυετή εμπειρία). Το αποτέλεσμα ήταν να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν με σερί 6-1-0.
Στη μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, αυτή που επανέφερε την ανατολική Γερμανία στο χάρτη της Μπουντεσλίγκα, δεν κάνουν φυσικά όνειρα σαν και αυτά που ξαγρυπνούσαν τον King Otto πριν από 19 χρόνια. Τουλάχιστον όχι ακόμα… Ένας σύλλογος όμως που «καταπίνει» τέσσερις κατηγορίες σε έξι χρόνια, μπορεί να δαπανά τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές από κάθε άλλη ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και -μολονότι (δήθεν) ψαρωμένος- ξεκινάει σε αυτήν με σερί 4-3-0, προφανώς δεν έχει ταβάνι.
Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα δεν είναι ότι με 15 βαθμούς βρίσκεται στο -2 από την Μπάγερν, έχοντας κάνει παρέλαση με 4-0 στο Αμβούργο και νικήσει μεταξύ άλλων την Ντόρτμουντ. Αυτό που την ξεχωρίζει απ’ όλες τις άλλες νεοφώτιστες που μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό είναι ότι σε όλα τα παιχνίδια της έως τώρα ήταν τουλάχιστον ισάξια της εκάστοτε αντιπάλου, έχοντας και στα εφτά περισσότερες τελικές προσπάθειες! Με την Ντόρτμουντ ήταν 10-8, με την Γκλάντμπαχ 11-3 (!), με τη Βόλφσμπουργκ 13-10 και πάει λέγοντας…
Προφανώς όμως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό από μια τυπική νεοφώτιστη και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αποτελεί τον πιο μισητό σύλλογο στη Γερμανία. Ενδεχομένως και στον κόσμο…



«Η ίδρυση και το «τρικ» της Red Bull»
Το 2009 ο ιδιοκτήτης της Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτς αποφάσισε μετά τη φόρμουλα 1, το αυστριακό (Ζάλτσμπουργκ) και το αμερικανικό ποδόσφαιρο (Νιου Γιορκ Red Bulls) να εισβάλλει και στο γερμανικό.
Ωστόσο, σε μία χώρα όπου οι ομάδες απαγορεύεται να ανήκουν εξ' ολοκλήρου σε ιδιώτες – λόγω της ισχύς του κανονισμού «50+1» - η Red Bull δεν μπορούσε απλά να πάει και να αγοράσει ένα κλαμπ. Ούτε καν να χρησιμοποιήσει το brand name της εταιρίας, διότι τα γερμανικά κλαμπ δεν μπορούν να έχουν εμπορικά ονόματα.
Η πρώτη πόρτα που χτύπησε ο Μάτεσιτς ήταν της ιστορικής Ζάξεν Λειψίας το 2006. Σε αντάλλαγμα της συνεργασίας προσέφερε ουσιώδεις επενδύσεις και ένα μακρόπνοο πλάνο ανέλιξης, αλλά αυτό που εισέπραξε ήταν ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Τα μέλη και οι οπαδοί της Ζάξεν βρήκαν τόσο… άσχημη την ιδέα που απάντησαν ότι καλύτερα να καταστραφούν (όπως και έγινε), παρά «να βρεθούμε στο κρεβάτι με μια ξένη εταιρεία». Την ίδια τύχη είχαν και οι απόπειρες του Αυστριακού μεγαλοεπενδυτή στις Φορτούντα Ντίσελντορφ, Μόναχο 1860 και Ζανκτ Πάουλι (ειδικά στην τελευταία…).
Ο κανονισμός «50+1» απαγορεύει τον ιδιωτικό έλεγχο, επιβάλλοντας να διαθέτουν την πλειοψηφία των μετοχών μέλη ή οπαδοί του εκάστοτε συλλόγου.
Αδυνατώντας να σπάσε τη νομοθεσία, αλλά και αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω ο Μάτεσιτς κατέληξε στην ιδέα δημιουργίας ενός νέου συλλόγου, με το όνομα RasenBallsport (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αθλητική μπάλα γηπέδου), ένα «τρικ» το οποίο εφευρέθηκε για να ξεμείνουν τα αρχικά RB δίπλα από το όνομα της πόλης.
Ωστόσο για να αποφύγει η Red Bull το ξεκίνημα από τον πάτο της πυραμίδας του πρωταθλήματος προσέφερε 350.000 ευρώ σε έναν σύλλογο 5ης κατηγορίας κοντά στη Λειψία, την SSV Μάρκρανσταντ, ώστε να μετονομαστεί σε RasenBallsport Λάιπσιγκ. Βάσει νομοθεσίας η Red Bull διαθέτει μόνο το 49% των μετοχών, στην πράξη όμως ο σύλλογος της ανήκει εξ’ ολοκλήρου και την πρακτική αυτή δεν θα τη… συγχωρέσει ποτέ ο Γερμανός ρομαντικός φίλαθλος. Και φυσικά το γήπεδο, ένα «στολίδι» 43.000 θέσεων, ονομάζεται κανονικά «Red Bull Arena»…
Κόκκινο πανί σε όλη τη χώρα
Αυτός είναι και ο λόγος που η RB Λειψίας αποτελεί κόκκινο πανί σε όλα τα γήπεδα της χώρας. Η απροκάλυπτη δημιουργία ενός εταιρικού συλλόγου στην καρδιά της χώρας που υποτίθεται ότι αποτελεί μοντέλο οπαδικής βάσης δημιουργεί φόβους ότι θα μιμηθούν και άλλοι επενδυτές το παράδειγμα, καταστρέφοντας ό,τι απέμεινε από την ιδέα του κανονισμού 50+1.
Κάπως έτσι η RB Λειψίας δεν θεωρείται στη Γερμανία ως ένα κανονικό κλαμπ, αλλά ως ένα κενό προϊόν χωρίς καταβολές, που ως εργαλείο μάρκετινγκ αποσκοπεί απλώς στην προώθηση ενός ενεργειακού ποτού. Η γνωστή φίρμα κατηγορείται ότι «σκοτώνει» το ποδοσφαιρικό ιδεώδες, ρίχνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα σύλλογο που εξαγόρασε το 2009 και με μαθηματική ακρίβεια θα τον έφτανε – τον έφτασε - σε χρόνο-ρεκόρ στην Μπουντεσλίγκα.
«Η ποδοσφαιρική κουλτούρα πεθαίνει στη Λειψία», είναι η πιο πολυσύχναστη αναφορά στα πανό και πλακάτ διαμαρτυρίας που επιδεικνύουν οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων σε αναμετρήσεις με τη Λειψία. Οι αντιδράσεις αυτές – κατά της «εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου» - έλαβαν μαζική μορφή όταν τον Μάη του 2014 η RB ανέβηκε στη β’ κατηγορία του πρωταθλήματος. Σύνδεσμοι οπαδών από διάφορες ομάδες εξήγγειλαν την καμπάνια «δράση κατά της RB», με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη στο «Άλτε Φερστεράι» της Ουνιόν Βερολίνου τον Αύγουστο του ίδιου έτους.
Οι οπαδοί της γηπεδούχου έμειναν σιωπηλοί στα 15 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και ως ένδειξη πένθους για το «θάνατο του ποδοσφαίρου» φόρεσαν περιβραχιόνιο πένθους και μαύρες πλαστικές σακούλες στα κεφάλια τους!
Οι διαμαρτυρίες αυτού του τύπου βέβαια εντάσσονται στην κατηγορία «ανώδυνες», καθώς έχουν σημειωθεί και κάποια επικίνδυνα κρούσματα.
Κατ’ αρχάς ο σύλλογος έπαιξε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του υπό αστυνομική συνοδεία. Ήταν το εκτός έδρας με τη β’ ομάδα της Καρλ Τσάις Γένα για την 5η κατηγορία. Το κλίμα για τους παίκτες ήταν αμιγώς εχθρικό, με το κοινό να παραληρεί: «Θάνατος στην RBL»! Μετά το σφύριγμα της λήξης, η ομάδα πήγε απευθείας στο πούλμαν της, περικυκλωμένη από αστυνομικούς και αποχώρησε χωρίς καν οι παίκτες να κάνουν ντους και να αλλάξουν.
Τον Μάρτιο του 2015, περίπου 30 οπαδοί της Καρλσρούης έκαναν «ντου» στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή της RB. Σύμφωνα με τον τότε προπονητή Ραλφ Ράνγκνικ, φορούσαν κουκούλες και κάποιοι έφτασαν μέχρι το εστιατόριο, πριν τους σταματήσει η ασφάλεια.
Μετά το παιχνίδι, κάποια από τα καλόπαιδα της Καρλσρούης πήραν στο κυνήγι τον Ράνγκνικ και λίγο αργότερα έριξαν μπογιές στο πολυτελές αυτοκίνητο του.
Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι απαίτησαν να επιστραφούν οι φανέλες της Καρλσρούης που δύο παίκτες… τόλμησαν να ανταλλάξουν με αντιπάλους τους, μετά το τέλος του αγώνα. Εστειλαν τον υπεύθυνο ασφαλείας της ομάδας τους στα αποδυτήρια της Λειψίας για να τις πάρει πίσω, όπως κι έγινε!
Ας δούμε και κάποια άλλα κρούσματα απέχθειας, όπως τα έχει συγκεντρώσει ο γερμανικός Τύπος:
Καλοκαίρι 2009: Στην παρουσίαση της νέας ομάδας στο Μαρκράνστεντ, οπαδοί της SV Μαρκράνστεντ, καταστρέφουν με ζιζαντιοκτόνο τον αγωνιστικό χώρο.
Μάρτιος 2011: Η Χέσεν Κάσελ, ομάδα Δ’ κατηγορίας και η Ουνιόν Βερολίνου (Β’), ακυρώνουν τα φιλικά με την RB Λειψίας, ύστερα από διαμαρτυρίες των οπαδών τους και τελικά παίζουν ένα φιλικό μεταξύ τους!
Ιούλιος 2012: Η Άουε, ομάδα Β’ Κατηγορίας ακυρώνει για τον ίδιο λόγο ένα φιλικό με την ομάδα της Λειψίας.
Ιούνιος 2014: Η Στουτγάρδη κλείνει φιλικό με τη Λειψία, αλλά οι οπαδοί της μαζεύουν υπογραφές, ξεκινούν και μία καμπάνια μέσω Ίντερνετ και καταφέρνουν να οδηγήσουν στην ματαίωση του αγώνα.
Σεπτέμβριος 2014: Οι οπαδοί της Μπραουνσβάιγκ μποϊκοτάρουν το εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους με την RB και την αφήνουν χωρίς κοινό στη «Red Bull Arena».
Φεβρουάριος 2015: Στο παιχνίδι Άουε – RB Λειψίας στο πέταλο των φανατικών των γηπεδούχων υπάρχουν πανό κατά του Μάτεσιτς με ναζιστικά σύμβολα. Η Άουε τιμωρεί τους συγκεκριμένους οπαδούς με απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο.
Μάρτιος 2015: Στον αγώνα RB Λειψίας – Ουνιόν, κάποιοι οπαδοί της Ουνιόν μένουν εκτός γηπέδου στο πρώτο ημίχρονο, κάποιοι άλλοι πηγαίνουν σε άλλο γήπεδο της πόλης και βλέπουν παιχνίδι της Χεμί Λειψίας, μιας από τις παραδοσιακές ομάδες της πόλης, που παίζει σε ερασιτεχνική κατηγορία!
Μάρτιος 2015: Η RB Λειψία αναγκάζεται να ακυρώσει ένα τουρνουά ακαδημιών, ύστερα από απειλές στο Ίντερνετ, ότι θα γίνει εισβολή στο γήπεδο!
Αύγουστος 2015: Σε ματς Κυπέλλου ανάμεσα στην Όσναμπρικ (Γ’ κατηγορίας) και τη Λειψία, ο διαιτητής σωριάζεται στο έδαφος όταν δέχεται έναν αναπτήρα στο κεφάλι. Το αντικείμενο σημάδευε τον επιθετικό Ντέιβι Ζέλκε, που είχε εμπλακεί σε μια αψιμαχία με παίκτη της γηπεδούχου. Ο αγώνας διακόπηκε και οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν από το τερέν υπό βροχή αντικειμένων και ύβρεων. Η Οσναμπρικ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και ήλεγχε απόλυτα την αναμέτρηση, αλλά αποκλείστηκε στα χαρτιά.
Όσο την πληγώνεις…
Φαντάζεστε λοιπόν το αίσθημα… βδελυγμίας όλων αυτών των «ρομαντικών» που βλέπουν τη Λειψία να ισοβαθμεί με την Κολωνία στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα και να ζαχαρώνει την κορυφή! Στις τρεις επόμενες αγωνιστικές οι Σάξονες παίζουν με Βέρντερ, Μάιντς (εντός) και Ντάρμσταντ (εκτός), κάτι που σημαίνει ότι θα πάει μάλλον μακριά η βαλίτσα. Αν αυτό το «μακριά» σημαίνει και διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, σας… παραπέμπουμε στις αποδόσεις των book.
Η Λειψία προσφέρεται αυτή τη στιγμή ως τέταρτο φαβορί για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, πίσω βέβαια από Μπάγερν, Ντόρτμουντ και οριακά από Λεβερκούζεν! Υπερβολή; Μάλλον όχι, δεδομένου ότι με 50 εκατ. ευρώ ήταν η πιο πολυέξοδη ομάδα φέτος στο μεταγραφικό παζάρι. Η Ντόρτμουντ που έδωσε 110 εκατ. ευρώ έβγαλε άλλα τόσα από τις πωλήσεις, ενώ το ισοζύγιο της Μπάγερν έγραψε -18. Η Λειψία δεν έβγαλε ούτε ευρώ από μεταγραφές και έδωσε 15 εκατ. μόνο για το μεγαλύτερο ταλέντο του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, τον 19χρονο Όλιβερ Μπουρκ. Η πολιτική της είναι να αποκτά αποκλειστικά παίκτες έως 24 ετών – δείγμα της αντίληψής της για την επόμενη μέρα.
Πήρε με… μεταγραφή ακόμα και τον τεχνικό Ραλφ Χάζενχουτλ, πληρώνοντας 1,2 εκατ. ευρώ στην Ινγκολσταντ για να σπάσει το συμβόλαιο του. Και αποδεικνύεται ότι έκανε πολύ καλά, ο Αυστριακός είναι για την ώρα ο πραγματικός «σταρ» της ομάδας. Είχε αναλάβει την Ινγκολσταντ με το ένα πόδι στη Γ’ κατηγορία και μέσα σε 20 μήνες την ανέβασε στην Μπουντεσλίγκα (διατηρώντας την με άνεση πέρσι εκεί). Είναι αυτός που έχει μετατρέψει σε ανασταλτική «μηχανή» την RB – ένα απόλυτα πειθαρχημένο σύνολο με ξεκάθαρους ρόλους και «ορκισμένους» (έστω και αμούστακους κάποιους) μαχητές. Ιθύνων νους, ο μπαρουτοκαπνισμένος Ραλφ Ράνγκνικ, που από τη θέση του αθλητικού διευθυντή κινεί τα νήματα και πέρσι επιτέλεσε διπλό ρόλο, επιστρέφοντας στους πάγκους για να ανεβάσει την ομάδα στην Μπουντεσλίγκα.
Χαρακτηριστικό του βάθους που έχει στο ρόστερ της η Λειψία είναι ότι ο προερχόμενος από τη Ζάλτσμπουργκ Ναμπί Κεϊτά, που θεωρητικά κόστισε 15 εκατ. ευρώ, δεν είναι ο ένας από τους δύο βασικούς αμυντικούς χαφ. Το ίδιο ισχύει για το Κυριάκο Παπαδόπουλο, που περιμένει ακόμα τη σειρά του, αλλά και για τον Ντέιβι Ζέλκε, που άφησε πέρσι τη Βέρντερ αντί 8 εκατ. ευρώ.                
«Μας ζηλεύουν, για αυτό μας μισούν», είναι η ατάκα που έχουν υιοθετήσει οι θαμώνες της «Red Bull Arena». Μάλλον δεν έχουν δει ακόμα τίποτα μπροστά στο… μίσος που θα βιώσουν στο πετσί τους όταν η Λειψία βάλει για πρώτη φορά την πρώην ανατολική Γερμανία στο χάρτη του Τσάμπιονς Λιγκ…