Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος για τα «99 ωραιότατα ονόματα του Αλλάχ»


Τα «99 ωραιότατα ονόματα του Αλλάχ»
Αντώνης Πανούτσος
Αποφασίζει ο Νίκος Φίλης να καταργήσει τα Θρησκευτικά από τα σχολεία. Ξεκινάει από τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία αλλά αμέσως αποφασίζει να τσαμπουκαλευτεί θέτοντας ζήτημα στάσης της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη δικτατορία
Βγάζει ανακοίνωση ο Σύλλογος Καλαβρυτινών και λέει ότι οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον ιερέα των Καλαβρύτων και τους μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου, λέει στη Βουλή ο Κουτσούμπας -και όταν μιλάει το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται σούζα- ότι τον παππού του τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί. Κι έτσι, οι αλλαγές στην Παιδεία τελειώνουν με το «Umbrella» της Ριάνα και τα «99 ωραιότατα ονόματα του Αλλάχ» που μαζί με την εβραϊκή Ρος Ασανά και τη μουσουλμανική Ιντ αλ-φιτρ ο αγλαός Φίλης σκοπεύει να τα εντάξει στο βιβλίο της Γ’ Δημοτικού. 
Ταυτόχρονα ο αδέκαστος Νίκος Παππάς ανακοινώνει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ TV. Οχι ότι η προσπάθεια δεν ήταν φιλότιμη. Χρειάστηκε να κάνουν τα στραβά μάτια σε σχέση με τον κανονισμό για να γίνει δεκτό το παράβολο και τα βοσκοτόπια της Ιθάκης να αξίζουν όσο τα οικόπεδα στο Μανχάταν για να πλειοδοτήσει ο Καλογρίτσας. Προτού η Attica Bank κοστολογήσει ως εγγύηση τον ίδιο τον Καλογρίτσα, ο Νίκος Παππάς αναγκάστηκε να το μαζέψει και να πει ότι η αποχώρηση του Καλογρίτσα απέδειξε πόσο καλά έγινε ο διαγωνισμός αντί να πει «μας πιάσανε στα πράσα» και να τα μαζέψει με ελαφρά πηδηματάκια.
Τη σκυτάλη εδώ παίρνει η Θεανώ Φωτίου. Σε εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη λέει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν τίποτα γιατί αυτή είναι η εμπειρία μας». Προσθέτει ότι είναι ένα κράτος «που εμείς καθόμαστε από πάνω και από κάτω μάς υπονομεύει το σύμπαν». Τελειώνει το επίμαχο σημείο λέγοντας ότι το 25% του υπουργείου είναι νέα παιδιά που τους βοηθάνε και το 25% είναι διευθυντικά στελέχη που τους πολεμάνε. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να είναι in limbo. Κάπου μεταξύ του παραδείσου των νέων στελεχών που ξέρουν γράμματα και της κόλασης των διευθυντικών στελεχών. Η Φωτίου μπορεί να έχει δίκιο. Και ποιο θα ήταν το συμπέρασμα μετά την ομιλία; Οτι πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα και να γίνει άμεσα αξιολόγηση. Λάθος. «Η εμπειρία μου τους 18 μήνες που βρίσκομαι στο υπουργείο και συνεργάζομαι καθημερινά με το προσωπικό των υπηρεσιών της Πρόνοιας είναι ιδιαίτερα θετική και αποδοτική» και «τα στοιχεία πάρθηκαν αποσπασματικά από το Διαδίκτυο», όπως είπε μετά τον ντόρο η Θεανώ Φωτίου. 
Η Ελλάδα έχει μια κατ’ όνομα κυβέρνηση, στην οποία ο καθένας κάνει την προσωπική του πολιτική, εκφράζει τις προσωπικές του εμπειρίες και ενίοτε μιλάει και για λογαριασμό των άλλων, όπως ο Πάνος Καμμένος, που στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε: «Σας διαβεβαιώ ότι και ο πρωθυπουργός δεν θέλει με κανέναν τρόπο -και δεν μπορεί- να αποκοπεί η ορθοδοξία από τη διδασκαλία και την κοινωνία». 
Εκτός αν πρόκειται στη Σχολή Χιλ να διδάσκονται τα Θρησκευτικά αλλά στα δημόσια τα «99 ωραιότατα ονόματα του Αλλάχ». Θεός, Βούδας και Αλλάχ σε αυτό το μπάχαλο δεν θα μπορούσαν να βγάλουν άκρη. 

quiz
Τι είναι το Μπαρ-Μίτσβα;
Α) Ομάδα μπάσκετ της Τεχεράνης
Β) Ομαδικός χορός της Τυνησίας
Γ) Η τελετή της περιτομής

λύση
Το 3). Στην εβραϊκή θρησκεία. 

Ο Ερντογάν 
Η Συνθήκη της Λοζάνης είναι το ιερό δισκοπότηρο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Κατά καιρούς όροι της συνθήκης έχουν παραβιαστεί, αλλά αυτή καθαυτή η συνθήκη, που ορίζει τα σύνορα των δύο χωρών, δεν έχει τεθεί σε αμφισβήτηση. Η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περιφερειακούς Τούρκους διοικητές, στην οποία είπε «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λοζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λοζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», έχει βαρύτητα. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί η έλξη του Ερντογάν από την αυτοκρατορική Τουρκία.
Η ελληνική αντίδραση  
Το θέμα, όμως, είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση. Οσο περισσότερο ψύχραιμα αντιδράσει και όσο περισσότερο τονίσει ότι η σημερινή Ευρώπη δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις των υπαρχόντων συνόρων τόσο πιο κερδισμένη θα είναι. Με τις υστερίες της εποχής των Αγανακτισμένων η Ελλάδα αποξενώθηκε αρκετά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η επιθετικότητα του Ερντογάν είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ένα άλλο πρόσωπο.