Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Κεντροαριστερά ή Προοδευτικό Κέντρο;


Από τον G-G
Το εγχείρημα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα από ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ - Κινήσεις δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν δεν διασαφηνιστεί το τι ακριβώς θα είναι ιδεολογικά.
Θα είναι μια νέα κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατική παράταξη, η οποία θα αντικαταστήσει στην ουσία το φθαρμένο brand name ΠΑΣΟΚ ή ένας πολυσυλλεκτικός ιδεολογικά φορέας του Κέντρου, που θα περιλαμβάνει το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αλλά και το λεγόμενο “φιλελεύθερο κέντρο”, δηλ. το ρεύμα εκείνο που τάσσεται υπέρ ενός όσο το δυνατόν μικρότερου κράτους, λιγότερων φόρων, αλλά απεχθάνεται το συντηρητισμό και το πελατειακό λαϊκισμό της ΝΔ.
Είναι στα μάτια μου προφανές πως το ΠΑΣΟΚ θέλει το πρώτο, ενώ το ΠΟΤΑΜΙ το δεύτερο. Επίσης από καθαρά κομματική οπτική, είναι κατανοητή η θέση του ΠΑΣΟΚ να μην θέλει να αυτοδιαλυθεί, διότι το όνομά του έχει πολλαπλή ιστορική σημασία σε σχέση με αυτό του Ποταμιού.
Όμως μία συνομοσπονδία κομμάτων όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τελικά παρά ένα άθροισμα των υφιστάμενων κομματικών μηχανισμών και δεν θα κάνει “γκελ” στην κοινωνία, η οποία έχει απαξιώσει εκλογικά τα κόμματα αυτά. Μόνο η αυτοδιάλυσή τους και η δημιουργία από τη βάση ενός πραγματικά νέου φορέα, όπου θα συμμετέχουν όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται πολιτικά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ θα έχει προοπτική δημιουργίας μίας νέας πρότασης εξουσίας.
Και όταν λέω πως πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι αισθάνονται ότι βρίσκονται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ, εννοώ τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα του χώρου ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ, τη Δράση και τη ΔΗΜΑΡ που ούτως ή άλλως συνεργάζονται με τα κόμματα αυτά, το ΚΙΝΗΜΑ, του οποίου ο Πρόεδρος είναι σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί κρίσης, τις νέες κινήσεις από Ραγκούση και Θεοχάρη, ακόμα και κόμματα της Οικολογίας που αισθάνονται κοντά στο χώρο αυτό.
Η σύμπραξη όλων αυτών, η ανάδειξη ενός προσώπου φρέσκου στην ηγεσία του νέου φορέα και η ταυτόχρονη αυτοδιάλυση όλων των υφιστάμενων κομμάτων είναι κατά τη γνώμη μου μονόδρομος αναγέννησης του χώρου.

(https://medium.com/@giannaros_)