Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άρθρο των New York Times για την ανοδική τροχιά των λαϊκιστών και στην Ιταλία


Σε ανοδική τροχιά οι λαϊκιστές και στην Ιταλία
THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Την περασμένη Κυριακή, οι Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέες δημοτικές αρχές σε περίπου 1.300 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα πιο σημαντικά νέα ήρθαν από τη Ρώμη, όπου οι ψηφοφόροι, απηυδισμένοι από μια βαθιά διεφθαρμένη και τραγικά αναποτελεσματική δημοτική αρχή, χάρισαν μια εντυπωσιακή επιτυχία, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, στη Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφια του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Πρόκειται για το αντισυμβατικό κόμμα που ίδρυσε το 2009 ο δημοφιλής κωμικός Μπέπε Γκρίλο, με συνθήματα εναντίον της διαφθοράς, των πολιτικών ελίτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η επιτυχία της κ. Ράτζι απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την υποστήριξη στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και να δώσει ώθηση στο λαϊκιστικό κύμα δυσαρέσκειας που σαρώνει την Ευρώπη. Η 37χρονη δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι υποσχέθηκε ότι «θα αλλάξει τα πάντα» και θα διακόψει κάθε σχέση του πρώτου δήμου της χώρας με τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου, που «καταβρόχθισαν τη Ρώμη». Κέρδισε το 35% των ψήφων, ενώ ο ανθυποψήφιός της, Ρομπέρτο Τζιατσέτι, μόλις που πλησίασε το 25%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν ακόμη λιγότερες ψήφους. Ράτζι και Τζιατσέτι θα αναμετρηθούν εκ νέου στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 19ης Ιουνίου.
Εάν επικρατήσει, η κ. Ράτζι θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ρώμης. Ενδεχόμενη νίκη της θα αποτελέσει πραγματικό ορόσημο στην πορεία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που φιλοδοξεί να ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας χειραγωγούνται από οργανωμένα συμφέροντα.
Πρωτεύουσα της Μαφίας
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Ρώμη, ο Μπέπε Γκρίλο και το κόμμα του έχουν εν μέρει δίκιο. Η πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς δήμαρχο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Ιγκνάσιο Μαρίνο –στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα το 2013– παραιτήθηκε αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος, ενώ όγκοι σκουπιδιών συσσωρεύονταν στα πεζοδρόμια και οι δημόσιες συγκοινωνίες αποδιοργανώνονταν λόγω εργατικών κινητοποιήσεων και ελλιπούς συντήρησης. Το χρέος του δήμου έχει εκτοξευθεί στα 13 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με το διπλάσιο του ετήσιου προϋπολογισμού του. Από τον περασμένο Νοέμβριο, δεκάδες κορυφαίοι επιχειρηματίες της Ρώμης και πρώην δημοτικοί αξιωματούχοι τελούν υπό δικαστική δίωξη, με κατηγορίες για διαφθορά. Η Αιώνια Πόλη αποκαλείται τώρα Πρωτεύουσα της Μαφίας.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Ματέο Ρέντσι απέρριψε κάθε «συσχέτιση» των κακών επιδόσεων του κόμματός του στις τοπικές εκλογές της Κυριακής (όχι μόνο στη Ρώμη, αλλά και σε ευρύτερη, πανεθνική κλίμακα) με την πολιτική υποστήριξη προς την κεντροαριστερή κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές είχαν μόνο τοπικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα των εκλογών καταδεικνύουν την απογοήτευση μεγάλου μέρους του κοινωνικού σώματος με τις ιταλικές πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων έδειξε να εδραιώνεται στη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης της χώρας, καθώς ούτε η Κεντροδεξιά τα πήγε καλά στις τοπικές εκλογές.
Ο κ. Ρέντσι θα πρέπει τώρα να καταβάλει πολύ εντονότερες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στο κρίσιμο δημοψήφισμα που έχει αναγγείλει για τον ερχόμενο Οκτώβριο με αντικείμενο τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί. Με την εν λόγω μεταρρύθμιση, μειώνονται οι εξουσίες της Γερουσίας και επιχειρείται ένας εξορθολογισμός τής από αρκετές πλευρές δύσκαμπτης νομοθετικής διαδικασίας. Ωστόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και άλλα ιταλικά κόμματα απορρίπτουν την εν λόγω συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο κ. Ρέντσι έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία εάν χάσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, κάτι που δεν φαίνεται πλέον απίθανο. Σε αυτή τη περίπτωση, η Ιταλία θα κινδυνεύσει να βυθιστεί σε πολιτικό χάος, σε μια στιγμή που η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη χρόνια και μαζική ανεργία που την ταλανίζει, να μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της και να αντιμετωπίσει τα νέα μεταναστευτικά κύματα που φτάνουν στις ακτές της, προερχόμενα από την Αφρική.

(Στην φωτογραφία : Η 37χρονη δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι υποσχέθηκε ότι «θα αλλάξει τα πάντα»)