Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τα μυστικά μιας προδιαγεγραμμένης αποτυχίας


Από το Μυστήριο
Για όσους είχαν προσπαθήσει να δουν ψύχραιμα και αποστασιωπημένα τα γεγονότα, η αποτυχία της σημερινής συγκέντρωσης ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Λίγες ώρες άλλωστε πριν την είχαμε προβλέψει.
Το εκτός κοινής λογικής μήνυμα ικανοποιούσε μόνο το θυμικό, στερούμενο όμως ουσίας και πρότασης.
10.000 άνθρωποι (και αν...) επουδενί δύναται να θεωρηθεί ότι εκφράζουν την κοινωνία. Και φυσικά η αποτυχία αυτή θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, που ευλόγως θα ισχυριστεί ότι η κοινωνία γύρισε την πλάτη σε όσους ζητούν την παραίτησή της.
Οι λόγοι της αποτυχίας της σημερινής συγκέντρωσης πολλοί:
1. Τα social media δεν παράγουν πολιτική, επικοινωνούν την ήδη παραγόμενη πολιτική (αν υπάρχει). Αποτελούν το μέσο διάχυσης του μηνύματος, όχι όμως τον φορέα παραγωγής του μηνύματος.
2. Η επιρροή των social media περιορίζεται σε ένα μικρόκοσμο, ο οποίος έχει πολύ συχνά την ψευδαίσθηση ότι αποτελεί πλειοψηφούν ρεύμα, επειδή ακριβώς όλοι συμφωνούν μεταξύ τους. Οι προσδοκίες αυτές διαψεύδονται συχνότατα οικτρά (βλ. Δημοψήφισμα, εκλογές Σεπτεμβρίου).
3. Οι εκλογές δεν κερδίζονται μέσω των social media. Επηρεάζουν το αποτέλεσμα, αλλά δεν το κρίνουν.
4. Η δημοσκοπική και εν τέλει εκλογική αποτύπωση της οργής χρειάζεται χρόνο, δουλειά και κυρίως προτάσεις που να πείθουν. Εξου και η αδυναμία ακόμη της ΝΔ να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση.
5. Ένα κόμμα εξουσίας ή στηρίζει μια εκδήλωση ανοιχτά και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει ή εκδίδει απαγορευτικό στα στελέχη της να ασχοληθούν. Ή κατεβάζεις τον κόσμο στο δρόμο, ή δεν μιλάς καθόλου. Τα μεσοβέζικα έχουν πάντα την αυτή αποτυχημένη κατάληξη.
6. Οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για την εκπαραθύρωση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ακόμη τον στηρίζει, έστω και σιωπηρώς. Η σημερινή συγκέντρωση ήταν πρόωρη και συνεπώς καταδικασμένη σε αποτυχία.
7. Εν τέλει, παρά τα αντιθέτως λεχθέντα, είχε πολύ μεγάλη σημασία το ποιόν εκείνων που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση. Απεδείχθη σήμερα περίτρανα.
8. Οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να εκφράζουν το όλο της Παράταξης. Άλλωστε ψήφους δεν φέρνουν, τουναντίον μάλιστα. Κρείττον του λαλείν το σιγάν.
9. Το θυμικό μόνο αποτελεί κακό σύμβουλο.
10. Οι πολιτικοί "εγκέφαλοι" επικοινωνίας και παραγωγής πολιτικής είναι εκτός κοινωνίας.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ