Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εξαιρετικός Τ. Θεοδωρόπουλος για την ψήφο στα 13


Ψήφο στα 13
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κι αν το δικαίωμα ψήφου κατέβει στην ηλικία των 17 ετών, τότε γιατί να μην πάει στα 16. Λίγο ακόμη, και για να εφαρμοστεί η πλέρια δημοκρατία, θα φτάσουμε στα 13.
Το ζήτημα με την κολοκυθιά της δημοκοπίας είναι να μην αρχίσει. Διότι έτσι και άρχισε δεν έχει πάτο. Είναι αυτό που λέμε πρόοδος. Και γιατί όχι ψήφος στα 17; Ενας έφηβος που ετοιμάζεται να περάσει Πανελλαδικές και να γράψει έκθεση ιδεών με θέμα τη φιλία στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης είναι ώριμος πολίτης πια. Αφήστε και τις πολιτικές εξετάσεις της Βουλής των Εφήβων, όπου διάφορα μικρομέγαλα αποδεικνύουν πως μπορούν να παπαγαλίζουν την πολιτική ρητορεία εξίσου καλά με τα μαθήματα της Ιστορίας. Και γιατί ένας έφηβος που δεν αποφοίτησε από το λύκειο είναι λιγότερο ώριμος από έναν σαραντάρη; Εδώ που τα λέμε, κρίνοντας από τον τρόπο που επιχειρηματολογούν πολλοί σαραντάρηδες για την ψήφο τους το επιχείρημα δεν είναι έωλο.
Υπάρχουν και οι κομματικές νεολαίες, θα μου πείτε, που αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι μπορούν να υιοθετήσουν τη γραμμή εξίσου καλά με τους βουλευτές τους. Υπάρχουν και οι καταλήψεις και οι αποχές από τα μαθήματα, που αποδεικνύουν ότι μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Εχουν παρρησία, χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Εξάλλου υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο. Το 2008 οι ευέλπιδες έφηβοι έκαψαν την Αθήνα για να μας αφυπνίσουν. Κι αν είσαι αρκετά ώριμος για να κάψεις την Αθήνα, τότε γιατί να μην είσαι ώριμος να ψηφίσεις;
Για να σοβαρευτούμε. Εκτός από την πολιτική κουτοπονηριά του Σύριζα, που ψάχνει κάποια δεξαμενή για να αντλήσει ψήφους σε καιρούς παρατεταμένης ανομβρίας, υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Διάβασα πως κάποτε και οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα οι νέοι, και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Μήπως η εφηβεία είναι φύλο και εμείς οι συντηρητικοί δεν το είχαμε πάρει είδηση; Ή μήπως είναι κοινωνική τάξη με διακριτά συμφέροντα; Αν είναι κοινωνική τάξη με ιδιαίτερη συμπεριφορά, τότε ακόμη και στα εξήντα σου μπορείς να μιμηθείς το ντύσιμό της και τη συμπεριφορά της και να παριστάνεις τον νέο. Οι γονείς μας τους έλεγαν νεάζοντας και τους χλεύαζαν. Τώρα τους λέμε προοδευτικούς διανοούμενους της μετανεωτερικότητας.
Εξακολουθώ να πιστεύω πως η εφηβεία, η νεότης, είναι στάδιο της βιολογικής και της πνευματικής εξέλιξης του ατόμου. Περίεργα πράγματα, θα μου πείτε. Εξάλλου το επιχείρημα είναι ατράνταχτο: Η ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά τόσο ώριμη, ώστε και οι νέοι πλέον ωριμάζουν γρήγορα. Είδες πώς χειρίζονται τους υπολογιστές; Εδώ τα βρέφη βγάζουν δόντια στους δύο μήνες. Αφήστε και το λεπτό νομικό ζήτημα: Αν το όριο ενηλικίωσης κατέβει στα 17, τότε θα κατέβει και το όριο της ποινής για βιασμό ανηλίκου; Δύσκολα πράγματα για τους οραματιστές της κοινωνικής προόδου που μας κυβερνούν.
Ψήφος στα 13 λοιπόν. Διότι θεωρώ πως η ψήφος στα 17 είναι ημίμετρο. Ψήφο στα 13 και βλέπουμε. Ο κόσμος καλπάζει και οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Ετσι, για να καταλάβουμε κι εμείς πως η προοδευτική μας κυβέρνηση μπορεί να κάνει θαύματα όταν δεν της δένουν τα χέρια τα μνημόνια και οι δανειστές.
Περιμένω βέβαια και τη θέση της κεντροαριστεράς επί του ζητήματος, για να διαμορφώσω ολοκληρωμένη άποψη.