Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εξαιρετικός Αν. Πανούτσος για τον βιασμό της λογικής


Ο βιασμός της λογικής
Αντώνης Πανούτσος
Λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, στα ελληνικά social media η συζήτηση είχε ήδη ανάψει: για το ότι το Βέλγιο και οι Ευρωπαίοι είναι υπεύθυνοι που οι τρομοκράτες του ISIS έστειλαν 30 άτομα στον άλλο κόσμο και μερικές δεκάδες στο νοσοκομείο κ.λπ.  κ.λπ.
Επιστρατεύτηκαν τα πάντα, μέχρι και ότι το Βέλγιο είχε αποικίες και ο δημιουργός του Τεν Τεν ήταν ναζιστής. Οι τρομοκράτες, όμως, δεν ήταν Αραβες του Κονγκό και οι πολιτικές πεποιθήσεις του Ερζέ δύσκολα θα έστελναν κάποιον ζωσμένο με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ωστόσο οι αντιδράσεις είχαν ενδιαφέρον για έναν συγκεκριμένο λόγο: την εμμονή  ότι για όλα έχουν ευθύνη οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. 
Μία τάση που έχει τη γέννησή της όταν μετά τον Εμφύλιο η Αριστερά καταλόγισε την ήττα της στη βοήθεια της Αμερικής στην εθνική κυβέρνηση. Το δόγμα της ευθύνης των Αμερικανών και των δυτικοευρωπαίων συμμάχων τους απέκτησε καθολικότητα μετά τη δικτατορία. Τότε που η Αριστερά είδε την ηθική της υπεροχή να καθαγιάζεται από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Για τα επόμενα 35 χρόνια, για κάθε πόλεμο, τρομοκρατική ενέργεια ή κρίση η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε να τα φορτώνει όλα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Και όταν οι ερμηνείες δεν ήταν λογικές, τόσο το χειρότερο για τη λογική.  Καμία όμως ελληνική συλλογική ενοχή δεν μπορεί να σκοτώσει τη λογική. Η οποία λέει ότι:
1) Τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν είναι ενστικτώδεις αντιδράσεις κατατρεγμένων των γκέτο. Είναι χτυπήματα εκπαιδευμένων τρομοκρατών, με την εκπαίδευσή τους να έχει γίνει εκτός της χώρας τους και να έχει στοιχίσει χρήμα. 
2) Οι τρομοκράτες μόνο στις φαντασιώσεις της ελληνικής Αριστεράς στρέφονται κατά των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Μισούν τη δυτική κουλτούρα. Είτε είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε τα γραφεία του ultra ανατρεπτικού «Charlie Hebdo». 
3) Ο ισλαμισμός και όχι η εθνική ή πολιτική ταυτότητα είναι ο κοινός δεσμός των τρομοκρατών. Κάθε μουσουλμάνος δεν είναι τρομοκράτης αλλά το Ισλάμ, δηλαδή η υποταγή στον θείο νόμο, είναι η ιδεολογία του ISIS. 
4) Ο λόγος της τρομοκρατίας δεν είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να ενσωματώσουν τους μουσουλμάνους. Κάποιος που επιλέγει να ζει διαφορετικά είναι λογικό να μην ενσωματώνεται. Αλλιώς όμως είναι να είσαι Ελληνας στην Αστόρια και άλλο οπαδός του Αντζεμ Στζουντάρι στη Βρετανία και να λες ότι η σημαία της Σαρία μια μέρα πρέπει να κυματίσει στην εξώπορτα του αριθμού 10 της Downing street 
5) Καθαρά εγκυκλοπαιδική απάντηση στο αστείο επιχείρημα ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες γίνονται επειδή οι Ευρωπαίοι έκαναν σταυροφορίες. Η τελευταία σοβαρή σταυροφορία έγινε τον 13ο αιώνα. 
Επίσης πριν τις σταυροφορίες οι μουσουλμάνοι είχαν  πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη, το 668, και είχαν φτάσει στο Τουρ της Γαλλίας το 732.
Τέλος το «δεν θα συμπαρασυρθούμε» και το «ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο ρατσισμός» λέγονται  ώστε να στραφεί η κριτική στους Ευρωπαίους. Το μόνο ζητούμενο είναι η Ευρώπη να υπερασπίσει τον τρόπο ζωής της. Και όταν η επίθεση αντιμετωπιστεί, τότε να μιλήσουμε για Γ’ Σταυροφορία.