Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μια πολιτεία ενοχική


Του Πρόδρομου Παπαηλιόπουλου
(Πηγή : http://www.eboulevard.gr/)
Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι… έτσι λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα στην Ελλάδα. Γκρινιάζω; Ναι γκρινιάζω γιατί πλησιάζω τα 50, είμαι στα γήπεδα από τα 15 μου χρόνια και λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί στην Ψωροκώσταινα, όταν σε άλλες χώρες γίνονται άλματα προόδου.
Τι και αν πήραμε το 2004 το Euro στο ποδόσφαιρο, κάνοντας τον περίφημο Ρονάλντο να κλαίει με μαύρα δάκρυα, η νοοτροπία δεν αλλάζει. Κάτι ο κακός διαιτητής στην Τούμπα που δεν είδε πέναλτι σε βάρος του Ολυμπιακού στον αγώνα Κυπέλλου της 2ας Μαρτίου, ήρθαν και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που δεν έχουν συναίσθηση του νόμου και πάντα κάνουν το δικό τους και έγινε στη Θεσσαλονίκη το έλα να δεις… Δακρυγόνα, ξύλο, συλλήψεις και κατήφορος για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που είναι σε διαρκή στασιμότητα εδώ και χρόνια.
Πώς λύνει το ζήτημα η πολιτεία; Πολύ απλά, διακόπτει τον θεσμό του Κυπέλλου. Δηλαδή δεν θα υπάρξει τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, φέτος! Απίστευτο και εξωπραγματικό! Αντί να εφαρμοστούν οι νόμοι που υπάρχουν η πολιτεία σε κατάσταση πανικού διακόπτει τον θεσμό! «Τιμωρεί» δηλαδή τις ομάδες και ειδικά τον Ατρόμητο Αθηνών που δεν φταίει σε τίποτα και καταργεί τον θεσμό. Η εύκολη λύση; Μα ναι, πού να βάζουμε τώρα Αστυνομίες, πώς να ελέγξουμε την κατάσταση; Τι θα γίνει εάν στον Τελικό συναντηθούν Ολυμπιακός και ΑΕΚ; Ποιος θα καταφέρει να προστατεύσει το γήπεδο, τους φιλάθλους, ώστε όλα να κυλήσουν ήρεμα χωρίς επεισόδια;
Αυτά φαίνεται σκέφτηκαν οι «φωστήρες» της πολιτείας. Άλλη μια σφαλιάρα στο ποδόσφαιρο να το πάμε πιο χαμηλά. Δηλαδή ουσιαστικά τι ομολογεί η πολιτεία; Ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα. Ότι φοβάται επεισόδια, ανοιγμένα κεφάλια κ.τ.λ.
Πονάει κεφάλι, λοιπόν, κόβει κεφάλι, η λύση… Πολύ ωραία, αν λοιπόν το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόβλημα αναρωτιέται ο πολίτης πώς θα λύσει το ασφαλιστικό το φορολογικό; Πώς θα δώσει λύσεις σε άλλα σημαντικά ζητήματα;
Μια πολιτεία ενοχική και δεν το λέμε για αυτούς τους κυβερνώντες μόνο, γιατί η «μπάλα» παίρνει και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θυμάμαι όταν το 2005 είχε δολοφονηθεί ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού σε «ραντεβού φιλάθλων» Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών για αγώνα… βόλεϊ, αποφασίστηκε μετά να καταργηθούν οι σύνδεσμοι των ομάδων και οι φίλαθλοι στα γήπεδα να μπαίνουν με ειδική κάρτα με φωτογραφία και ονοματεπώνυμο. Όσο εφαρμόστηκε το μέτρο το είδατε κι εσείς το είδα κι εγώ… Νόμοι υπάρχουν απλά δεν εφαρμόζονται. Γιατί οι κρατούντες τα κλειδιά της εξουσίας μονίμως στη λατρεμένη Ελλαδίτσα μας έχουν στο μυαλό τους πρώτα το πολιτικό κόστος και μετά το γενικό καλό. Φροντίζουν για το… μπάλωμα, με προχειρότητα πάντα, να φύγει από πάνω μας τώρα και μετά βλέπουμε τι κάνουμε.
Μα γι’ αυτό η Ελλάδα έφθασε εδώ που έφθασε κι όσοι λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας δεν έχουν και άδικο. Κάποτε στην Αγγλία μετά από επεισόδια, η αποκαλούμενη σιδηρά κυρία Μ. Θάτσερ σταμάτησε για τρία χρόνια του αγώνες ποδοσφαίρου εντός και εκτός συνόρων. Αυτό στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από τότε τα αγγλικά γήπεδα μοιάζουν με «εκκλησία». Εδώ, είναι αλλιώς, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!