Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Απολαυστικό άρθρο για κάτι κουρασμένα δεξιά παλικάρια


Κάτι κουρασμένα δεξιά παλικάρια
Κώστας Γιαννακίδης
(Πηγή : http://www.protagon.gr/)
Τι είναι το νέο κόμμα που ετοιμάζει ο Γιώργος Καρατζαφέρης; Είναι μία all star μάζωξη κάτι κουρασμένων παλικαριών της Δεξιάς. Μα, έχουν ελπίδες όλοι αυτοί; Φυσικά και έχουν!

Οσοι παρακολούθησαν τις εμφανίσεις που έκαναν, σχετικά πρόσφατα, ο δημοφιλής Δάκης και η συμπαθεστάτη Σόφη Ζανίνου, θα επιβεβαίωσαν μία πάγια αρχή του καλλιτεχνικού θεάματος: ας έχει παρέλθει ο χρόνος, ας σιωπούν τα ραδιόφωνα και ας σκοτεινιάζουν οι τηλεοράσεις. Ο συνεπής καλλιτέχνης διατηρεί το κοινό του. Μπορεί, βέβαια, αυτό το κοινό να φύγει από το κέντρο και να βαδίσει την οδό τη μακαρία, όμως αυτό δεν εμποδίζει τον καλλιτέχνη να στέκεται δίπλα στο πιάνο. Οσο αντέχουν τα πόδια του και βγαίνουν τα έξοδα, ο πιανίστας θα είναι εκεί.
Αντίστοιχη εμπειρία βιώσαμε και όσοι απολαύσαμε τον Τόλη Βοσκόπουλο σε νυχτερινό κέντρο των Αμπελοκήπων. Μπορεί το κατάστημα να προσέφερε σούσι, όμως η βραδιά ήταν υπέροχη, αν και ελαφρώς απόκοσμη, καθώς, λίγο το ποτό, λίγο η ώρα, ήταν πιθανό να νομίζεις ότι ανάμεσα μας διασκέδαζαν και νεκροί ή, τέλος πάντων, άνθρωποι που δεν πίστευες ότι ήταν εν ζωή.
Υπάρχει αντίστοιχο αυτών των θεαμάτων στην πολιτική; Πιθανώς αυτό που είδαμε στο Βελλίδειο, όπου ο Γιώργος Καρατζαφέρης συνάντησε τον Τάκη Μπαλτάκο, τον Μητροπολίτη Ανθιμο, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και άλλους από τον χώρο που αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτική Δεξιά». Αναγνωρίζω ότι αδικώ τον (λατρεμένο) Δάκη, τη Σόφη και τον Τόλη. Ομως το σχήμα, είναι, περίπου ίδιο.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αυτή τη φορά δεν θέλει να φτιάξει offshore. Θέλει να φτιάξει «τον ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς» όπως λέει στους συνομιλητές του στις ταβέρνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μαζέψει τους πολιτικά ανέστιους (κοινώς «αδέσποτους»), θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι και θα σπάσουν τους κουμπαράδες τους. Ποιοι είναι αυτοί; Ολος ο ΛΑΟΣ με τα αστέρια του (Βελόπουλος, Αϊβαλιώτης κ.λ.π), δυσαρεστημένοι του Καμμένου όπως η κυρία Ξουλίδου, απόμαχοι που αισθάνονται έφηβοι, όπως ο Βύρων Πολύδωρας, υπερήρωες της Δεξιάς τύπου Ψωμιάδη, ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Νικολόπουλος με την ευχή του γέροντα και πάει λέγοντας. Το όνομα που προωθεί ο Καρατζαφέρης είναι το «Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός». Κάνει ακρωνύμιο ΕΘΝΟΣ, σαν την εφημερίδα -να προσέξουν τι θα τους λένε για τον Μπόμπολα.
Κεντρικό ρόλο, «playmaker» όπως λέει και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει ο Τάκης Μπαλτάκος. Βλέπετε, ο κ. Μπαλτάκος διαθέτει ατζέντα με τηλέφωνα. Και μιλάει με τους πάντες. Ειδικά με εκείνους φορούν στολή και εκτονώνονται πολιτικά στη Χρυσή Αυγή. Ευτυχώς, όμως, ο καλός ποιμένας Γιώργος Καρατζαφέρης τους δίνει στέγη και συγχώρεση – αν μπουν και στη Βουλή, μπορεί να τους δώσει και τροφή.
Ασφαλώς και θα ήθελαν στις τάξεις τους τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι το εννοούν ειλικρινώς. Μεταξύ μας, ούτε ο στρατηγός αναμένεται να κοιτάξει προς τα εκεί. Ο στρατηγός είναι για να πάει έφιππος προς τη σωτηρία της χώρας, δεν θα κάτσει να συνομιλεί με τον Ψωμιάδη. Και ο Φαήλος; Ε, θα γίνει και μία κρούση προς τον Φαήλο, δεν μπορεί να μη γίνει. Εννοείται ότι εκτός από τις προφητείες των γερόντων και τις ευλογίες του Ανθιμου, το σχήμα θα υπαινίσσεται πως φέρει και την έγκριση του Βλαδίμηρου. Θα βγαίνει ο Βελόπουλος και θα κλείνει πονηρά το μάτι. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αν θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί, άπτεται των διακριτικών αρμοδιοτήτων της ρωσικής πρεσβείας. Η Χρυσή Αυγή, πάντως, θορυβήθηκε. Και δια του στρατηγού -περάστε έξω κύριε- Συναδινού δηλώνει, στην Ελεύθερη Ωρα, ότι η ρωσική πρεσβεία είναι κατηγορηματική: δεν στηρίζει ο Πούτιν «φιλορωσικά» κόμματα. Κατά την εφημερίδα, ρώσοι διπλωμάτες ανησυχούν μήπως πίσω από το εγχείρημα Καρατζαφέρη βρίσκεται ο Σόρος. Και ως γνωστόν, ο Σόρος είναι μόλις μία κλίμακα πιο κάτω από τον ακατανόμαστο, τον «έξω από εδώ», αν, βέβαια, δεν είναι ο ίδιος το θηρίο. Αντιλαβάνεστε ότι στο ράσο του Ανθιμου θα σφαχτούν κουρασμένα παλικάρια…
Τώρα λίγο πιο σοβαρά. Εχει νόημα κάτι τέτοιο; Φυσικά και έχει. Διότι στην πραγματικότητα θα πρόκειται για το κόμμα του Παϊσιου. Ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό, «πατριωτικό», χωρίς τις ακρότητες των χρυσαυγιτών και τις κακές παρέες του Καμμένου, πρόθυμο να δώσει στέγη και ένα στρατιωτικό χιτώνιο στον συνταξιούχο Νεοδημοκράτη που δεν καταλαβαίνει τον Κυριάκο. Το κυριότερο: θα είναι ακόμα ένα κόμμα που θα καλεί την πραγματικότητα να προσαρμοστεί σε αυτό που θέλουμε εμείς. Ο δε Καρατζαφέρης εκτιμά ότι έχει επιρροή προς το εκλογικό ακροατήριο της τρίτης ηλικίας (ίσως και τέταρτης), που συνήθως κάνει θετικούς συνειρμούς για πρόσωπα από τις παλιές καλές εποχές. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Φανταστείτε ότι έχετε διαβεί το κατώφλι των 70-75 ετών και σας καλούν σε μουσική εκδήλωση που θα παρουσιάσει, ως εκ θαύματος, ο μακαρίτης ο Αλκης Στέας. Θα πληρώσετε εισιτήριο, αλλά χαλάλι, θα θυμηθείτε τα παλιά. Και μετά ποιος ζει ή, σωστότερα, ποιος πεθαίνει.