Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ" (ΜΕΡΟΣ 1ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Έφτασε η ώρα για ένα μίνι αφιέρωμα στις μάχες μεταξύ ημών και των φίλων γειτόνων Τούρκων (και των συμμάχων τους ενίοτε, Αλβανών, Αιγυπτίων) έτσι για την ιστορία, για να ξέρουμε τι έχει γίνει και πόσο μάγκες είναι τελικά οι γείτονες.
Δεν θα αναφερθώ λόγω χώρου σε προεπαναστατικές μάχες (π.χ. στις 10 αποτυχημένες προσπάθειες της Πύλης να καταλάβει το Σούλι πριν πέσει τελικά).
Θα πω για μάχες που γίνανε είτε στην Ελλάδα είτε στη Τουρκία (1919-1922), αλλά θα παρακάμψω απλώς λίγες μάχες που γίνανε μεταξύ Φιλικών και Οθωμανών σε περιοχές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Επίσης δεν θα αναφέρω ούτε τις ναυμαχίες.
Α, και κάτι τελευταίο πριν ξεκινήσω. Η αναφορά των μαχών θα είναι χρονολογική χωρίς ημερομηνίες όμως, μια και σημασία έχει το τι έγινε κυρίως και όχι το πότε.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821



ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ. Οι μαχητές έδωσαν μετά από την νίκη όλους τους αιχμαλώτους Τούρκους στους Έλληνες χωριάτες, οι οποίοι τους πετάξανε όλους ζωντανούς σε γκρεμούς. Το μίσος ήταν μεγάλο, βλέπετε.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ. 1.000 περίπου Έλληνες εναντίον της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη δύναμης 9.000 αντρών. Υποχώρηση των δικών μας οπλαρχηγών πλην του Αθανάσιου Διάκου, ο οποίος έμεινε με τα παλικάρια του ως νέος Λεωνίδας με τα γνωστά αποτελέσματα (σούβλισμα κτλ).
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ. Τι να πω. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ξεφτίλα των Τούρκων όλων των εποχών. Στο ιστορικό πανδοχείο 120 άντρες του Οδυσσέα Ανδρούτσου περικυκλωμένοι από την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη δύναμης 9.000 ανδρών (πλην όσους έχασε στην Αλαμάνα) και τους ισοπεδώσανε με αναλογία 1 προς 75. Απώλειες 6 Έλληνες νεκροί και 330 νεκροί Τούρκοι και πάνω από 700 τραυματίες.


Λυπάμαι γείτονες, αλλά τέτοια νίκη ούτε στα όνειρά σας. Δηλαδή τι θέλατε πυρηνικά να τους ρίξετε;
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ. Η πρώτη μεγάλη νίκη του Κολοκοτρώνη. Η αναλογία σχετικά καλή 3.000 εμείς, 12.000 οι Τούρκοι. Αφήσανε πίσω 3.500 τουφέκια, 4 κανόνια και 18 σημαίες οι πουθενάδες.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΟΛΙΑΝΑ. Εκεί πήρε ο Νικηταράς το προσωνύμιο Τουρκοφάγος. Για την ιστορία ο Νικηταράς είχε 200 άντρες σύνολο μαζί του και οι Τούρκοι νεκρούς μόνο είχανε 300. Τα σχόλια περιττεύουν.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Εύκολη νίκη των Ελλήνων. Δυνάμεις σχεδόν ισοδύναμες.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Σφοδρή σύγκρουση σώμα με σώμα. Νίκη των υπερπολλαπλάσιων Τούρκων με 5απλάσιες απώλειες από τους 70 δικούς μας.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΛΑ. Μεγάλη νίκη στη Λάλα. Εκστρατευτικό σώμα Κεφαλλονιτών και άλλοι Έλληνες μετά από πολύνεκρες μάχες κερδίζουν τους Τουρκαλβανούς της ορεινής Ηλείας, οι οποίοι υποχωρούν προς την Πάτρα.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΡΑΝΑΣ. Η στρατηγική ευφυΐα του Γέρου του Μοριά τσακίζει το τούρκικο ιππικό έξω από την Τρίπολη με τρομακτικές απώλειες για τους Τούρκους. Δεν ξαναξεμυτίσανε έξω από την Τρίπολη ποτέ ξανά μέχρι την άλωση της.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ. Τούρκικο σώμα ενίσχυσης από τον Σουλτάνο 8.000 ενόπλων συντρίβεται από τους 1.000 περίπου δικούς μας. Ο επικεφαλής Βεϋράν πασάς των Τούρκων χάνει το γιό του και από αυτό το γεγονός, αλλά και από την πανωλεθρία που υπέστη, πεθαίνει από την στεναχώρια του. Αρχηγός των δικών μας ο Ιωάννης Γκούρας.
ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ. Σημασία δεν έχει τόσο η άλωση, αλλά οι σφαγές που ακολούθησαν, πρωτόγνωρες από Έλληνες. Μιλάμε για την απόλυτη σφαγή. Το τι έγινε, δεν περιγράφεται. 400 χρόνια αναζητούσαν δικαιοσύνη. Οι περιγραφές των σφαγών από τους δικούς μας και Ευρωπαίους που βρισκόντουσαν στην Τρίπολη είναι απίστευτες.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ. Στην Άρτα άνιση μάχη μεταξύ λίγων ανδρών του Μάρκου Μπότσαρη και δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη. Νίκη των Τούρκων οπισθοχώρηση των δικών μας στο Μεσολόγγι.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ. Η πιο διάσημη νίκη του Κολοκοτρώνη. Η ιστορική νίλα του Δράμαλη. Τα περισσότερα είναι γνωστά, το μόνο που θα αναφέρω, είναι οι δυνάμεις των αντιπάλων σύμφωνα με τους ξένους ιστορικούς. 8.000 Έλληνες, 36.000 Τούρκοι με 20.000 νεκρούς!!!
ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ. Μετά την πτώση του Ναυπλίου αυτή τη φορά οι Έλληνες αφού είχαν ξεθυμάνει στην Τρίπολη, στείλανε τους Τούρκους σχετικά ήρεμα στη Μικρά Ασία.
1η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Μεγάλη τούρκικη στρατιά υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον πασά της Πάτρας με 12.000 άντρες αποτυγχάνουν να καταλάβουν το Μεσολόγγι, όπου οι δικοί μας προέβλεψαν ότι η μεγάλη επίθεση των «ξυπνητζήδων» Τούρκων θα γινότανε ανήμερα των Χριστουγέννων και με αρχηγό τον Μάρκο Μπότσαρη κερδίζουνε τη μάχη. Τρομερή η συμβολή του Ανδρέα Μιαούλη, ο οποίος εφοδίαζε συνέχεια την πόλη από τη θάλασσα.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ. Οι Έλληνες την πέφτουν στους Τούρκους στην Ακράτα, οι οποίοι για μέρες αντιστέκονται αν και έχουν σημαντικές απώλειες, εν τέλει δε τους γλιτώνουν τούρκικα πλοία από την Πάτρα.
(Συνεχίζεται…)