Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ο μεγάλος νικητής και ο ακόμη μεγαλύτερος ηττημένος


Από το Μυστήριο
Σύμφωνα με το γνωμικό "Η νίκη έχει εκατό πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή", το σημερινό όμως αποτέλεσμα για την προεδρία της ΝΔ έχει δύο αναμφισβήτητους διαφορετικούς πατέρες. Τόσο της νίκης, όσο και της ήττας.
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστώνεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο. Όπως είχαμε αναφέρει επανειλημμένως από τούτον εδώ τον ιστοτόπο, η υποψηφιότητά του ήταν η πλέον συγκροτημένη με σαφή πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είχε άποψη και τόλμησε να την εκφράσει. Ξεκίνησε μεν ως το αουτσάιντερ (για τους πολλούς, όχι τους μυημένους), κατόρθωσε όμως να διαψεύσει δις τις προβλέψεις.
Ο Κυριάκος έπεισε ότι μόνο εκείνος είναι σε θέση να ανανεώσει τη Παράταξη και να την ξεκολλήσει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει από το 2009 και έκτοτε. Πέτυχε επίσης να συσπειρώσει την πλειοψηφία των παραγωγικών δυνάμεων και των ανθρώπων της αγοράς που ανήκουν στη ΝΔ και οι οποίοι δοκιμάζονται από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επίσης σαφές ότι την υποψηφιότητά του στήριξε η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων, που έχουν απηυδήσει από την αρτηριοσκλήρωση των στελεχών της ΝΔ που διαφεντεύουν το κόμμα δεκαετίες τώρα. Το έργο του θα είναι πολύ δύσκολο, αφού αν θέλει να μακροημερεύσει θα πρέπει να επανιδρύσει το κόμμα, στέλνοντας σπίτι τους εκείνους που η ίδια η κοινωνία έχει απαξιώσει.
Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Κώστας Καραμανλής και το ευρύτερο καραμανλικό σύστημα που στήριξε με νύχια και με δόντια την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Ο Καραμανλής μετά την ήττα του το 2009, την αποτυχημένη παρέμβασή του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, είδε για πρώτη φορά να χάνει εντός έδρας. Έχασε στο σπίτι του, καθώς η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών απηύδησε από το φλερτ του τέως πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξη του νυν Πρωθυπουργού, ήτοι του χειρότερου πρωθυπουργού τα τελευταία 40 χρόνια, από το σύστημα Καραμανλή εξόργισε και πλήγωσε τους νεοδημοκράτες, όταν επί έξι έτη από την εκλογική ήττα του δεν έχει μιλήσει για τα πεπραγμένα και τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την χρεοκοπία της Ελλάδος. Η εκλογή του Πάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας (το μεγαλύτερο ρουσφέτι από τη μεταπολίτευση), η υπουργοποίηση καραμανλικών στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, οι δηλώσεις αγάπης και θαυμασμού προς το πρόσωπο του Τσίπρα από συνεργάτες του Καραμανλή προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις στον κόσμο της ΝΔ. Ο Καραμανλής πλήρωσε επίσης τη λογική ιδιοκτησίας της ΝΔ. Η δε αλαζονεία αλλά και η ωμή παρέμβαση του καραμανλικού συστήματος κατόρθωσε να ενώσει και τους τρεις υποψήφιους για την αρχηγία εναντίον του Μεϊμαράκη. Τα οποία αυτά καραμανλικά στελέχη εκών άκων οδηγούνται σε αποστρατεία.
Ο Κυριάκος τέλος, οφείλει να στείλει αύριο κιόλας ευχαριστήρια κάρτα στον Αλέξη Τσίπρα και στην Αυγή για τη δημόσια υποστήριξη και προτίμηση που εκδήλωσαν υπέρ της νίκης Μεϊμαράκη.
Καλή επιτυχία Κυριάκο, για το καλό της χώρας.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ