Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο των Financial Times ότι αντίδοτο στη Λεπέν ψάχνουν οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης


Αντίδοτο στη Λεπέν ψάχνουν οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης
του Adam Thomson (Παρίσι)
(Πηγή : http://www.euro2day.gr/)
Aναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Καμπανάκι για όλους τους δημοκράτες το χαρακτήρισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Εκκληση Ρέντσι για αλλαγή των ευρωπαϊκών θεσμών και έμφαση στην ανάπτυξη.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο φαίνεται έτοιμο να αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων περιφερειών στη Γαλλία, μετά τη συγκέντρωση του 28% των ψήφων στις τοπικές εκλογές, σε ένα αποτέλεσμα που σόκαρε τις κυβερνώσες ελίτ σε όλη την Ευρώπη.
Στο πρώτο τεστ της κοινής γνώμης από την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, το ξενοφοβικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε το καλύτερο αποτέλεσμα από όταν ιδρύθηκε, το 1972.
Με σχεδόν το σύνολο των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Σε ορισμένες περιφέρειες, η κεντροδεξιά και οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να ενώσουν δυνάμεις για να σταματήσουν το Εθνικό Μέτωπο, κάτι που μπορεί να του επιτρέψει να κερδίσει έως και τέσσερις περιφέρειες στον δεύτερο γύρο την Κυριακή.
Η κα Λεπέν περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «εξαιρετικό», προσθέτοντας πως έδειξε ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι «χωρίς ανταγωνισμό, το πρώτο κόμμα της Γαλλίας».
Το αποτέλεσμα προκάλεσε αναταράξεις σε ολόκληρη την ήπειρο, με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριο της χώρας, να το αποκαλεί «ένα καμπανάκι για όλους τους δημοκράτες στην Ευρώπη». «Είναι φυσικά ένα σοκ, όταν ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιτυγχάνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα και γίνονται η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, ενός εκ των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε. στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε.
Ο Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να «αλλάξουν», διαφορετικά κινδυνεύουν να γίνουν οι «καλύτεροι σύμμαχοι της Μαρίν Λεπέν και όσων τη μιμούνται». «Χωρίς έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ειδικά στην οικονομία και στην ανάπτυξη, τα λαϊκίστικα κινήματα θα επικρατήσουν αργά ή γρήγορα και στις βουλευτικές εκλογές», έγραψε ο κ. Ρέντσι, ο οποίος έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και τη μεταναστευτική πολιτική.
Υποψήφια του κόμματός της στη βόρεια περιφέρεια της Γαλλίας, η κα Λεπέν κέρδισε τον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% ενώ η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, έλαβε την πρώτη θέση με πάνω από 40% στη νοτιο-ανατολική περιφέρεια της χώρας.
Μια νίκη και μόνο σε μία από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας -τα οριστικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά και μετά τον δεύτερο γύρο την Κυριακή- θα είναι η πρώτη για το Εθνικό Μέτωπο. Θα το βοηθήσει να δημιουργήσει μια δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, στις οποίες σκοπεύει να κατέβει η κα Λεπέν.
Το αποτέλεσμα της Κυριακής έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από καλές εκλογικές επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτής της χρονιάς.
Ο Τζέιμς Σιλντς, καθηγητής γαλλικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Άστον, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι ένα σοκ αλλά δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Αυτό που θέλει πάνω από όλα η κ. Λεπέν είναι η ευκαιρία να δείξει ότι το κόμμα της μπορεί να διαχειριστεί κάτι παραπάνω από μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Για τον λόγο αυτό, μια περιοχή με αρκετά εκατομμύρια κατοίκους προσφέρει ένα ιδανικό τεστ, δίνοντας στο κόμμα της χρόνο να επιτύχει κάποια αποτελέσματα πριν από τις προεδρικές και νομοθετικές εκλογές του 2017».
Το κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί ήρθε μαζί με συμμαχίες πρώτο σε τέσσερις περιφέρειες, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 26,9% των ψήφων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Κυριακής πριν από την τελική καταμέτρηση των ψήφων, ο κ. Σαρκοζί απέκλεισε οποιαδήποτε συμμαχία με την αριστερά στον δεύτερο γύρο της επόμενης εβδομάδας, μια δυνατότητα που είχε προταθεί ως ένας τρόπος για να περιοριστούν τα κέρδη του Εθνικού Μετώπου.
«Πρέπει να ακούσουμε και να καταλάβουμε την πρωτοφανή οργή του γαλλικού λαού», είπε ο ίδιος.
Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ήρθαν μαζί με αριστερούς συμμάχους πρώτοι σε τρεις περιφέρειες, κερδίζοντας μόλις το 23,3% των ψήφων, ένα συντριπτικό αποτέλεσμα για μια πολιτική ομάδα που προς το παρόν έχει τον έλεγχο σε δώδεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες. Η ψήφος θα κρίνει τη σύνθεση των περιφερειακών κυβερνήσεων, που έχουν εξουσίες σε ζητήματα όπως οι τοπικές συγκοινωνίες, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και ορισμένα σχολεία.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνει το εθνικό πολιτικό κλίμα μόλις 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, και μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών, που σκότωσαν 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 350.
Αποτελεί επίσης συνέχεια της περσινής επίδοσης του Εθνικού Μετώπου στις δημοτικές εκλογές, της καλύτερης από το 1995. Ένα μήνα αργότερα, το Εθνικό Μέτωπο νίκησε στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων.
Στους μήνες που ακολούθησαν, ορισμένες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η κα Λεπέν θα μπορούσε να βγει νικήτρια στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν θα κέρδιζε τον δεύτερο.
Το Εθνικό Μέτωπο ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν το 1972 και έχει συνδεθεί με τον αντισημιτισμό. Τον Απρίλιο του 2015, ο κ. Λεπέν, πατέρας της Μαρίν, προκάλεσε οικογενειακή βεντέτα επειδή υπερασπίστηκε παλαιότερο σχόλιο ότι οι θάλαμοι αερίου είναι «μια λεπτομέρεια» της ιστορίας.
Η κα Λεπέν, αρχηγός του κόμματος από το 2011, προσπάθησε να «καθαρίσει» την εικόνα του Εθνικού Μετώπου και να φέρει το κόμμα πιο κοντά στο κυρίαρχο ρεύμα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, προσπάθησε να προωθήσει άλλες πολιτικές, όπως η εγκατάλειψη του ευρώ για χάρη του φράγκου και η ενίσχυση του ρόλου του κράτους ως προστάτη και υποστηρικτή της εθνικής βιομηχανίας.
Οι ιδέες αυτές είχαν απήχηση σε μια χώρα όπου η οικονομική ανάπτυξη έχει παραμείνει υποτονική τα τελευταία χρόνια και η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Η δημοτικότητα του Εθνικού Μετώπου εκτοξεύτηκε στα βόρεια της χώρας, μια βιομηχανική περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.