Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο των Financial Times ότι η Κίνα γερνάει γρηγορότερα από όσο πλουτίζει


Η Κίνα γερνάει γρηγορότερα από όσο πλουτίζει!
Του Tom Mitchell
(Πηγή : http://www.euro2day.gr)
Με καθαρή απώλεια 90 εκατομμυρίων εργαζομένων κινδυνεύει η χώρα έως το 2040 παρά την άρση της απαγόρευσης για το ένα παιδί. Εκρηκτικές διαστάσεις αποκτά το δημογραφικό για χώρες της ανατολικής Ασίας.
Ο πληθυσμός της Κίνας που είναι σε θέση να εργαστεί θα μειωθεί περισσότερο από 10% μέχρι το 2040, παρά την πρόσφατη χαλάρωση της πολιτικής που επέτρεπε μόνο ένα παιδί, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα την Τετάρτη, εντείνοντας τον κίνδυνο η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο να «γεράσει πριν προλάβει να πλουτίσει».
Ο αριθμός των πιθανών εργαζομένων στην Κίνα, που ένα στρατιωτικό σώμα καθόρισε ως τους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 15 και 64, έπεσε το 2012 για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες –ένα σημείο καμπή που έχει ουσιώδεις επιπτώσεις στα πάντα, από το κόστος της εργασίας μέχρι τα συνταξιοδοτικά βάρη της κυβέρνησης και των εταιριών.
Μια παραπάνω πτώση 10% θα ήταν ισάξια μιας καθαρής απώλειας 90 εκατ. Κινέζων εργαζομένων, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Γερμανίας, και συνάδει με τις δημογραφικές πιέσεις σε όλη την ανατολική Ασία. Ο εργαζόμενος πληθυσμός της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας επίσης αναμένεται να μειωθεί κατά 10% ή και παραπάνω μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στο Πεκίνο.
«Η ανατολική Ασία έχει υποστεί την πιο δραματική δημογραφική μετάβαση που έχουμε δει ποτέ», ανέφερε ο Axel van Trotsenburg, τοπικός αντιπρόεδρος. «Όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες στην περιοχή κινδυνεύουν να γεράσουν πριν πλουτίσουν».
Από το 2010, σχεδόν το 40% όλων των ανθρώπων στον πλανήτη ηλικίας 65 ή παραπάνω –περίπου 211 εκατ. άτομα- ζει στην ανατολική Ασία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως τουλάχιστον 12 χώρες της ανατολικής Ασίας θα δουν ένα ποσοστό των πληθυσμών τους ηλικίας 65 ή περισσότερο, να διπλασιάζεται σε 14% σε 25 χρόνια ή λιγότερο. Στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ίδια μετάβαση πήρε 115 και 69 χρόνια αντίστοιχα.
Η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα χαλάρωσε τη διαβόητη πολιτική της του ενός παιδιού, που είχε επιβληθεί βάναυσα από το 1979 μέσω υποχρεωτικών αμβλώσεων και στειρώσεων, και τόνισε πως θα επιτραπεί σε όλα τα ζευγάρια να κάνουν δύο παιδιά. Πριν, επιτρεπόταν μόνο σε μέλη μικρών κινεζικών μειονοτήτων και σε κατοίκους αγροτικών περιοχών των οποίων το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι.
Και όμως, η χαλάρωση μπορεί να έρχεται πολύ αργά για να τονώσει τα ποσοστά γονιμότητας να επαναφέρει την νεότητα του πληθυσμού της Κίνας που είναι σε ηλικία ώστε να εργαστεί, καθώς το κόστος ανατροφής παιδιών έχει εκτοξευθεί μαζί με τα εισοδήματα, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα.
«Καθώς (οι χώρες) γίνονται πλουσιότερες, η γονιμότητα πέφτει», τόνισε ο Brian O'Keefe, κύριος συγγραφέας της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Δεδομένων των τωρινών ποσοστών γονιμότητας της Κίνας, μπορεί να έχουμε μια προσωρινή αύξηση στους ανθρώπους που ήθελαν να έχουν δεύτερο παιδί και έχουν ένα, αλλά δε θα δούμε μακροπρόθεσμη επίδραση εδώ».
Ο κ. O'Keefe επικαλέστηκε έρευνες που καταδεικνύουν πως μόνο το ένα τέταρτο του κινεζικού πληθυσμού που είναι επιλέξιμο για να κάνει δεύτερο παιδί, πράγματι θα το κάνει.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις της ανατολικής Ασίας να αγκαλιάσουν τη μετανάστευση ως μια τακτική για την αντιμετώπιση των πιέσεων του πληθυσμού που πέφτουν, σημειώνοντας πως πάνω από το 20% των Αυστραλιανών και των Νεοζηλανδών –και το 40% των Σιγκαπουριανών- είναι μετανάστες.
«Η δημογραφία είναι μια ισχυρή δύναμη στην ανάπτυξη αλλά δεν είναι και πεπρωμένο», επεσήμανε ο κ. O'Keefe. Μέσω των πολιτικών τους επιλογών, οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνίες να προσαρμοστούν στο γεγονός πως γερνούν γρήγορα».