Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Εύστοχο άρθρο αν κάνουν τέτοια οι αριστεροί υπουργοί;


Κάνουν τέτοια οι αριστεροί υπουργοί;
Γιώργος Καρελιάς  
Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που έχουν απολέσει προ πολλού κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Για πολλούς λόγους, πολιτικούς και προσωπικούς. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται οι (μέχρι χτες συνοδοιπόροι τους και σήμερα) αντίπαλοί τους, ειδικά αν είναι υπουργοί, να σιωπούν επιδεικτικά, όταν τους καταγγέλλουν για χρήση εκβιαστικών μεθόδων.
 Ο Αλέξης Μητρόπουλος δεν μπορεί να διεκδικεί εχέγγυα αξιοπιστίας. Οχι μόνο επειδή έχει εκκρεμότητες με τα δικαστήρια και τις φορολογικές αρχές. Αλλά και επειδή διαπραγματεύθηκε την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ (και την επανεκλογή του), αν και -υποτίθεται- ήταν σφόδρα αντίθετος με τη μνημονιακή στροφή του.
 Παρόλα αυτά, όσα είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής (εδώ αναλυτικά) για το τι διημείφθη μεταξύ του ιδίου και του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη προεκλογικά, προκαλούν θλίψη και απογοήτευση. Οχι τόσο για τα «γαλλικά» του Μητρόπουλου, τα οποία προβλήθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, γαργαλιστικά γαρ. Η ουσία είναι αλλού.
 Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι ο υπουργός και μέντορας του Πρωθυπουργού τού ζήτησε να αποδεχθεί να μην είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας που εκλεγόταν, για να τοποθετηθεί πρώτος ένας υπουργός. Και όταν εκείνος (ο Μητρόπουλος) αρνήθηκε,  ο κ. Φλαμπουράρης τον απείλησε ότι «θα τον λιώσει» το ΣΔΟΕ.
 Οσο κι αν ο κ. Μητρόπουλος -επαναλαμβάνουμε- δεν είναι αξιόπιστος, ο ισχυρισμός του είναι πολύ βαρύς για να μένει αναπάντητος. Είναι δυνατόν υπουργός αριστερής κυβέρνησης να εκβιάζει συνάδελφό του βουλευτή με τέτοιο ωμό τρόπο; Υπάρχουν δύο αμείλικτα ερωτήματα:
1. Αφού ο κ. Μητρόπουλος έχει εκκρεμότητες με τα δικαστήρια, γιατί ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον βάλει στη λίστα του κόμματος μέχρι να ξεμπλέξει οριστικά; Αλλωστε, κάτι τέτοιο είχε κάνει το 2009  ο Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Μητρόπουλο (τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ), με αποτέλεσμα εκείνος να βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.
2. Γιατί ο κ. Φλαμπουράρης ανέχεται να τον αποκαλεί ο κ. Μητρόπουλος ουσιαστικά «εκβιαστή»; Γιατί δεν δίνει μια καθαρή απάντηση στους ισχυρισμούς τού μέχρι πρότινος συντρόφου και συνοδοιπόρου του;
Εντάξει, η εξουσία είναι σκληρό πράγμα. Χαλάει σχέσεις, δημιουργεί έχθρες. Ομως, δεν είναι δυνατό να γίνονται τόσο βαριές καταγγελίες και οι καταγγελλόμενοι να τις αγνοούν, έστω κι αν η αξιοπιστία των καταγγελλόντων είναι ανύπαρκτη. Η σιωπή -ειδικά η «αριστερή» σιωπή- δεν είναι πάντα χρυσός.