Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο του Τ. Τέλλογλου για τον «ταλαντούχο» Β. Λεβέντη


Ο «ταλαντούχος» Βασίλης Λεβέντης
Τάσος Τέλλογλου  
Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε προ ημερών να δει τον γερμανό πρέσβη Πέτερ Σόοφ, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων. Την ίδια μέρα ο κ. Λεβέντης δεχόταν, κατά σύμπτωση αμέσως πριν από τον γερμανό διπλωμάτη, δύο δημοσιογράφους της «Bild».
Και όμως ο κ. Λέβέντης είπε ότι η πρωτοβουλία για την συνάντηση ήταν του γερμανού διπλωμάτη. Μαθαίνω από κύκλους της Ενωσης Κεντρώων ότι ο πρόεδρος ήθελε να δείξει στους Γερμανούς το εύρος των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων προφανώς επιδιώκοντας δια της διπλωματικής οδού να διαβιβασθούν στη γερμανική κυβέρνηση.
Μετά την συνάντηση ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι ο γερμανός πρέσβης του ζήτησε να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, τον οποίο, ο πρόεδρος Λεβέντης, όπως λέει σε μας, τους ιθαγενείς, δεν σκοπεύει να υποστηρίξει.
Ο κ. Λεβέντης είναι αρκετά ευφυής για να γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται την άδεια ξένου διπλωμάτη για να λάβει μια απόφαση. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η συνάντηση με τον θεσμικό εκπρόσωπο του ισχυρότερου δανειστή μας, είχε έναν σκοπό: να δημιουργήσει «εκτόπισμα» στην πολιτική παρουσία και στις κινήσεις του κόμματος. Ωστόσο αυτό δεν απαντάει στο ποιο θα είναι το περιεχόμενο των κινήσεων που θέλει να κάνει ο κ. Λεβέντης. Διότι οι εννιά προτάσεις της Ενωσης Κεντρώων δεν είναι παρά μια ανεκδοτολογική συλλογή σκόρπιων ιδεών που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα του ελληνικού κράτους. Αρκεί να δει κανείς την κοστολόγηση τους.
Το περιστατικό απλά πιστοποιεί αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζαμε: ότι η Ενωση Κεντρώων μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την ΧΑ είναι, απλώς, ένα ακόμα κόμμα διαμαρτυρίας με αδυναμία άρθρωσης προτάσεων, πέρα από τη στείρα καταγγελία των «παλιών κομμάτων». Ο πολιτικός λόγος είναι στα όρια της ατάκας, να καλύψει τρέχουσες επικοινωνιακές ανάγκες. Καλός για την τηλεόραση, επιβλαβής για τον πραγματικό κόσμο.