Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Άρθρο του Foreign Affairs για την επανεκκίνηση της οικονομίας του Ιράν


Επανεκκινώντας την οικονομία του Ιράν
Τι πρέπει να κάνει η Τεχεράνη για να διορθώσει τα οικονομικά της
Masoud Movahed
(Πηγή : http://foreignaffairs.gr/)
Η συμφωνία μεταξύ του Ιράν [1] και των δυνάμεων P5 + 1 δεν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα για την ιρανική οικονομία [2], η οποία έχει παραλύσει από μερικές από τις πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις του 21ου αιώνα [3].
Το εμπορικό εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης [4] προκαλούσε καθημερινή μείωση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο και έκανε το εθνικό νόμισμα του Ιράν να υποτιμηθεί [5] κατά σχεδόν 80% [6]. Η ανεργία και ο πληθωρισμός αυξήθηκαν ταυτόχρονα σε πρωτοφανή επίπεδα, και η ιρανική οικονομία έπεσε κατακόρυφα σε σύγκριση με τα προ κυρώσεων επίπεδα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί [7] έχει καταφέρει να εκκινήσει μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη στο Ιράν με την κατάργηση μερικών απερίσκεπτων λαϊκίστικων οικονομικών πολιτικών του προκατόχου του και υιοθετώντας μια πληθώρα νέων οικονομικών στρατηγικών. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ του Ιράν [8] αυξήθηκε κατά 1,5% το 2014, μετά από δύο χρόνια οικονομικής ύφεσης [9]. Τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράν [10] είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία του εξαρτάται από αυτό το εισόδημα για τις δημόσιες επενδύσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αλλά η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη στο Ιράν δεν θα εξαρτηθεί από τα πετρελαϊκά έσοδα και μόνο: Το έθνος αποτελεί την πατρίδα ενός νεαρού, ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το 20% του οποίου διαθέτει κολεγιακή μόρφωση. Αυτό έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Βραζιλίας [11], στις οποίες οι εργαζόμενοι με τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτουν λιγότερο από το 10% [12] του εργατικού δυναμικού. Οι Ιρανοί απόφοιτοι κολεγίων [13] έχουν εκπαιδευτεί σε επιστημονικά πεδία, σε αναδυόμενες τεχνολογίες και στην μεταποίηση -και το προϊόν που θα απολαύσουν σε ένα μετα-κυρώσεις Ιράν [14] μπορεί να επισκιάσει τα οικονομικά οφέλη που αναμένονται από τον πετρελαϊκό τομέα που επίκειται να ξανανοιχτεί [στον κόσμο].
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
Παρά το γεγονός ότι το Ιράν έχει υποστεί τις κυρώσεις των ΗΠΑ από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979 [15], η οικονομία του είχε καταφέρει να αναπτύσσεται τα περισσότερα από τα χρόνια που ακολούθησαν, δηλαδή, έως ότου τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις [16] του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2006. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν βασικούς τομείς της οικονομίας του Ιράν [17] (τράπεζες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, πετροχημικά και ναυτιλία, για να αναφέρουμε μερικά) και οδήγησε σε συρρίκνωση της ιρανικής οικονομίας κατά 15%.
Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2012, όταν οι κυρώσεις άρχισαν να στοχεύουν την κεντρική τράπεζα της χώρας [18]. Αυτή η κίνηση απαγορεύει σε Ιρανούς πελάτες να συμμετέχουν σε διεθνείς συναλλαγές και περιορίζει την ροή κεφαλαίων στο Ιράν, κάτι που μείωσε δραματικά την ικανότητα της χώρας να δημιουργήσει οικονομική μεγέθυνση που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες σε άλλους τομείς. Η απώλεια εσόδων από το πετρέλαιο προκάλεσε μια μαζική μείωση των δημόσιων επενδύσεων (η Τεχεράνη εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου προς αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των δημοσίων εσόδων [19]) και σχεδόν σε 80% υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος.
Μέχρι το 2013 [20], ο πληθωρισμός έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ 40%. Η τιμή των βασικών αγαθών στο Ιράν [21] εκτινάχθηκε στα ύψη, ο προϋπολογισμός της Τεχεράνης [22] γινόταν όλο και πιο ισχνός, και οι προσωπικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου έγιναν άνευ αξίας, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος [23]. Η ηγεσία της Τεχεράνης σύντομα συνειδητοποίησε ότι η ύφεση και η στασιμότητα θα στοιχειώσουν την οικονομία της χώρας όσο οι κυρώσεις παραμένουν στην θέση τους.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ
Παρά τις οικονομικές και διπλωματικές προκλήσεις, το Ιράν συνεχίζει να αποδίδει καλά σε δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν έχει βελτιωθεί κατά 67% [24] κατά την τελευταία δεκαετία. Το ποσοστό αλφαβητισμού της νεολαίας του έθνους είναι 98%, και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραματικά [25], από τα 54 χρόνια το 1980 στα 74 έτη το 2012. Το Ιράν κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 20 οικονομιών στον κόσμο με όρους ΑΕΠ, καθώς και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης [26]. Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις βλάπτουν την οικονομία της χώρας, δεν έχουν προξενήσει ζημιά στο εργατικό δυναμικό της. Με τους ηγέτες του έθνους να επιστρέφουν από το διπλωματικό ψύχος, η Τεχεράνη βρίσκεται στην μοναδική θέση να εκμεταλλευτεί το πνευματικό δυναμικό της.
Το απόθεμα ανθρώπινου κεφαλαίου του Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο απτή αντιπροσώπευση του πλούτου του. Ακόμη και κατά την διάρκεια του σημερινού καθεστώτος κυρώσεων, το Ιράν έχει παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Μέσης Ανατολής στην επιστημονική έρευνα [27]˙ κατατάσσεται 17ο στην παγκόσμια παραγωγή επιστημονικής γνώσης τόσο πρόσφατα όσο το 2012 [27]. Μερικά από τα κορυφαία τεχνικά πανεπιστήμιά του κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου, με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Σαρίφ - που συχνά αναφέρεται ως το MIT του Ιράν- να χαιρετίζεται από τον πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ [28] ως «το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο στην προετοιμασία προπτυχιακών ηλεκτρολόγων μηχανικών». Πολλοί από τους αποφοίτους του Ιράν απασχολούνται στις εγχώριες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Παρά το γεγονός ότι η ιρανική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους [φυσικούς] πόρους, ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της για την ανάπτυξη εγχώριων βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων, όπως αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευές, αεροδιαστημική, τηλεπικοινωνίες, εργαλειομηχανές και πετροχημικά. Το 2009, το Ιράν έγινε η 11η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, παράγοντας με επιτυχία περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια οχήματα [29]. Η κατάταξη αυτή έχει τοποθετήσει την αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν πάνω από ορισμένες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (13η) και η Ιταλία (24η). Με χιλιάδες μηχανικούς να σχεδιάζουν τα εθνικά οχήματα, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας μετά τον πετρελαϊκό, και προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία απασχόλησης για τον νεαρό πληθυσμό του Ιράν [30]. Η μετα-επαναστατική κυβέρνηση, ήδη από το ξεκίνημά της στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει προσπαθήσει να αναπτύξει ένα Ιράν που δεν θα είναι μόνο σε θέση να παράγει αγαθά, αλλά και να γίνει σημαντικός εξαγωγέας στην παγκόσμια οικονομία. Μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές του Ιράν έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί στον τομέα της ενέργειας. Αλλά η ικανότητα του Ιράν στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και επιστημών αιχμής, όπως η έρευνα των βλαστικών κυττάρων και η νανοτεχνολογία, αντιπροσωπεύουν την υπόσχεση για την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα καθώς οι κυρώσεις θα εξακολουθούν να γίνονται πιο ήπιες [31].
ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ
Για να βρεθεί μια γρήγορη διέξοδος από την ύφεση του Ιράν, ο Rouhani καλά θα κάνει να επικεντρωθεί σε άλλες αγορές εκτός του πετρελαίου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και παγίδες που σχετίζονται με την εξάρτηση από το πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των τιμών και του τεράστιου ρίσκου και των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που να επικεντρώνεται στην εξαγωγή εμπορευμάτων εκτός του πετρελαίου και στα μη πετρελαϊκά έσοδα ήταν δύσκολη όταν εφαρμοζόταν το καθεστώς των κυρώσεων. Τώρα, όμως, που οι κυρώσεις που αρθούν σταδιακά, οι ιρανικές εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν [8].

24112015-2.jpg
Άνδρες κοιτούν τις εφημερίδες σε έναν περίπτερο στο κέντρο της Τεχεράνης, στις 24 Αυγούστου 2015. DARREN STAPLES / REUTERS

Όλα αυτά δεν θα είναι απαραιτήτως εύκολα για τον Rouhani. Το πετρέλαιο, από μόνο του, είναι συνήθως το κύριο εμπόδιο για την επιτυχή εξαγωγή μεταποιητικών προϊόντων. Δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι εντάσεως κεφαλαίου και δεδομένου ότι εγχέει τεράστια έσοδα σε μια οικονομία, προκαλεί αύξηση των δεικτών του εγχώριου πληθωρισμού σε σύγκριση με τα ποσοστά εισαγόμενου πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη για τους εξαγωγείς μειώνονται καθώς οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από την αξία των εξαγωγών της χώρας. Αυτό αποδυναμώνει τα κίνητρα για τους κατασκευαστές να παράγουν εμπορεύματα για εξαγωγή, δεδομένου ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο. Η ίδια η αφθονία των φυσικών αποθεμάτων εντάσεως κεφαλαίου, όπως το πετρέλαιο, κάνει τους άλλους τομείς λιγότερο προσοδοφόρους μέσα από μια απλή σύγκριση. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στην βιομηχανία και στις εξαγωγές πετρελαίου, ωστόσο, μπορεί να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς των κυρώσεων στο Ιράν (και η επακόλουθη έλλειψη συναλλάγματος που ακολούθησε) έσπειρε τον όλεθρο στην ιρανική αγορά συναλλάγματος, βοήθησε τα ιρανικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, καθώς η υποτίμηση του νομίσματος τα έκανε φθηνότερα στην διεθνή αγορά [32].
Για να επωφεληθεί το Ιράν από αυτές τις τάσεις, η κυβέρνηση Rouhani πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφοροποιήσει την ιρανική οικονομία και να ενισχύσει τους παραγωγικούς και βιομηχανικούς τομείς της. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να προωθήσει την εξαγωγή εμπορευμάτων εκτός του πετρελαίου, ακολουθώντας τα μοντέλα χωρών όπως η Κίνα, η Μαλαισία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν. Οι ενεργειακές βιομηχανίες είναι υψηλής έντασης τεχνολογίας και δεν παρέχουν άφθονες ευκαιρίες απασχόλησης σε ένα νεαρό εργατικό δυναμικό. Οι βιομηχανίες εντάσεως εργασίας, καθώς και οι τομείς των υπηρεσιών όπως η τεχνολογία των πληροφοριών, θα πρέπει να στερεοποιηθούν. Ο Rouhani πρέπει να καλέσει τις επιτροπές των κρατικά κατευθυνόμενων βιομηχανιών και οργανισμών να παράσχουν στους Ιρανούς επιχειρηματίες και κατασκευαστές δημοσιονομικούς πόρους και κεφάλαια, και εκείνος θα πρέπει να ενισχύσει την χρηματοπιστωτική στήριξη και προστασία για τις επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην εξαγωγή εμπορευμάτων στο εξωτερικό.
Η διαφαινόμενη δέσμευση του Rouhani για την άρση του Ιράν από την ύφεση μέσω «εργαλείων» εκτός του πετρελαϊκού τομέα είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι. Για την πραγματοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης της χώρας και των φιλοδοξιών της, έχει διορίσει τους πιο ικανούς, ειδικούς και τεχνοκρατικούς υπουργούς στην σύγχρονη ιστορία του Ιράν. Οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ήταν από μόνα τους στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γραφειοκρατία του Ιράν είναι ικανή να δημιουργήσει μια ευνοϊκό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα τόσο για εγχώριους όσο και ξένους επιχειρηματίες. Γαλλικές και γερμανικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στο δρόμο τους για να κάνουν επιχειρήσεις στο Ιράν [33] και άλλοι σύντομα θα ακολουθήσουν.
Η δουλειά το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολη. Η Τεχεράνη πρέπει να βρει έναν τρόπο για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας μετά από δεκαετίες κυρώσεων. Θα πρέπει να κοιτάξει πέρα από το πετρέλαιο. Και θα πρέπει να κάνει δυνατή την μεγαλύτερη δυνατή χρήση της βιομηχανικής βάσης της χώρας και του νεαρού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της. Με τις σωστές οικονομικές πολιτικές, η Τεχεράνη θα κεφαλαιοποιήσει σε αυτούς τους άλλους φυσικούς πόρους, προκειμένου να γίνει μια οικονομική δύναμη στην Μέση Ανατολή και την Ασία τις επόμενες δεκαετίες.

* Ο MASOUD MOVAHED είναι ερευνητής Αναπτυξιακών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.


(Στην φωτογραφία : Άνθρωποι περπατούν στο Μεγάλο Παζάρι στο κέντρο της Τεχεράνης, στις 7 Οκτωβρίου 2015. RAHEB HOMAVANDI / REUTERS)


Copyright © 2015 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2015-11-22/rebooting-irans-...

Σύνδεσμοι:
[1] https://www.foreignaffairs.com/regions/iran
[2] https://www.washingtonpost.com/business/economy/what-ending-sanctions-on...
[3] http://www.cfr.org/iran/international-sanctions-iran/p20258
[4] https://www.globalpolicy.org/security-council/index-of-countries-on-the-...
[5] http://www.arabnews.com/news/457254
[6] http://www.bbc.com/news/business-19786662
[7] http://www.theguardian.com/world/hassan-rouhani
[8] http://www.worldbank.org/en/country/iran/overview
[9] http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/09/ahmadinejad-leaves-rou...
[10] http://iranprimer.usip.org/resource/oil-and-gas-industry
[11] http://country-facts.findthedata.com/compare/122-129/India-vs-Brazil
[12] http://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.TERT.ZS?page=1
[13] http://www.brandeis.edu/crown/publications/meb/MEB89.pdf
[14] http://www.theguardian.com/world/2015/jul/06/iran-sanctions-emerging-mar...
[15] https://www.foreignaffairs.com/reviews/review-essay/shah-supreme-leader
[16] http://www.un.org/press/en/2006/sc8928.doc.htm
[17] https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2015-10-20/windfall-iran
[18] http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/10/20121016132757857588.html
[19] http://www.sfgate.com/world/article/Iran-feels-economic-pinch-of-EU-oil-...
[20] http://data.worldbank.org/indicator/FP.CPI.TOTL.ZG/countries/IR?display=...
[21] http://www.basicincome.org/bien/pdf/munich2012/Tabatabai.pdf
[22] https://www.foreignaffairs.com/articles/iran/2015-07-15/dollar-diplomacy...
[23] http://www.forbes.com/sites/jonmatonis/2013/06/17/government-of-worlds-r...
[24] http://www.ir.undp.org/content/iran/en/home/countryinfo/
[25] http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN/countries/IR-XQ-XT?di...
[26] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/20...
[27] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732862/
[28] https://www.youtube.com/watch?v=s957W6jomBc
[29] http://www.oica.net/category/production-statistics/2009-statistics/
[30] http://yalejournal.org/article_post/everyones-talking-about-irans-nuclea...
[31] http://www.iranreview.org/content/Documents/Hepatoblastoma-Treatment-by-...
[32] http://www.economist.com/news/special-report/21628593-mixture-western-sa...
[33] http://www.nytimes.com/2015/08/02/world/europe/after-deal-europeans-are-...