Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ανάλυση ότι η λύση είναι λουκέτο ή πώληση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια


Λουκέτο ή πώληση
Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης
(Πηγή : http://www.eboulevard.gr)
Τα «τρωκτικά» των αγορών, όπως θα έλεγε πριν τον Ιανουάριο του 2015 κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης, θα αναλάβουν να διαχειριστούν το βουνό των 100 δισ. ευρώ, στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.
Η σχετική νομοθεσία περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο του Αυγούστου και προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων σε τρίτους παρόχους, δηλαδή επιχειρήσεις (Hedge Fund) που είτε θα αγοράζουν είτε θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των τραπεζών.
Για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά αναζητούνται ηπιότερες λύσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αλλά στην επιχειρηματικότητα, οι αλλαγές που θα φέρει η «επίλυση» του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων θα είναι κοσμογονικές..
Τα στοιχεία άλλωστε είναι εντυπωσιακά. Σε άλλοτε κραταιούς κλάδους της οικονομίας, όπως η κλωστοϋφαντουργία το ποσοστό μη εξυπηρετισημότητας φτάνει το 71% του συνόλου, στον πολλά υποσχόμενο και στον παρόντα χρόνο αγροτικό κλάδο το 63%, στο εμπόριο το 54% και στις κατασκευές το 49%.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και πραγματικά κάνει τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, είναι πώς εξηγείται σε κλάδους στους οποίους αποτελεί παγκόσμια δύναμη και η ζήτηση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε στα χρόνια της κρίσης, να αυξάνει επίσης η υπερχρέωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας. Αλλά ακόμα και αυτός του τουρισμού, με τα διψήφια ποσοστά ανόδου των εσόδων την τελευταία διετία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων. Συνολικά το ποσοστό στον κλάδο για λόγους «ανεξήγητους» έχει φτάσει το 40%. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, από τα 7 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων του κλάδου, περίπου τα 3 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται, το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας.
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, καθώς η ζημιά που φορτώνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εφαρμόσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση όχι μόνο μεγάλων εταιρειών, αλλά όπου απαιτείται, την από κοινού αντιμετώπιση ολόκληρων τομέων της οικονομίας.
Μετά την προώθηση του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι εναλλακτικές που θα προτείνονται στους ιδιοκτήτες των υπερχρεωμένων – και όχι μόνο – ξενοδοχείων θα αφορούν είτε την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους… αγοράς, είτε της ίδιας της επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας με τους ξενοδόχους, είτε θα μπαίνει λουκέτο και θα ακολουθεί εκποίηση των πάγιων στοιχείων. Σε περίπτωση άρνησης του ιδιοκτήτη να βάλει λεφτά, τότε θα επιβάλλεται μια από τις τρεις παραπάνω λύσεις. Καλού κακού μάλιστα – περισσότερο κακού – η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2016 να θεσπίσει νέα νομοθεσία για τη διευκόλυνση της ταχύτερης εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων, νομοθεσία που απευθύνεται κυρίως στις υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις.