Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Αθλητικό άρθρο για το ρωσικό σκάνδαλο κρατικού ντόπινγκ


Το ρωσικό σκάνδαλο και οι εξελίξεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Απροσμέτρητες συνέπειες για τον ρωσικό στίβο, τον αθλητισμό της χώρας γενικότερα, αλλά και τον παγκόσμιο κλασικό αθλητισμό, φαίνεται ότι θα έχει η έκθεση-βόμβα ειδικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), που αποκάλυψε ότι στη Ρωσία λειτουργεί κρατικό σύστημα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών και συγκάλυψής τους, με εμπλεκομένους και κορυφαίους παράγοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), όπως ο τέως πρόεδρός της, Λαμίν Ντιάκ.

Η επιτροπή του WADA εκθέτει πληθώρα στοιχείων και μαρτυριών, που αποδεικνύουν κεντρικό σχεδιασμό για το ντόπινγκ και τη συγκάλυψη του αθλητικού αυτού εγκλήματος στη Ρωσία και ζητάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από κάθε διεθνή διοργάνωση στίβου μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της, ενώ μένουν μόλις εννέα μήνες ώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο και ουδείς γνωρίζει τι κρύβει η συνέχεια.
Ολα ξεκίνησαν από έγγραφη καταγγελία του Ρώσου ατζέντη αθλητών Αντρέι Μπαράνοφ, ο οποίος τον Απρίλιο του 2014 έδωσε στην IAAF στοιχεία περί δωροδοκιών και εκβιασμών σχετικά με τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε Ρώσους αθλητές στίβου. Η διεθνής ομοσπονδία προώθησε το θέμα στον WADA και αυτός όρισε επιτροπή που το πόρισμά της κατηγορεί πλέον όχι κάποιους αθλητές ή προπονητές αλλά ευθέως το αθλητικό σύστημα της Ρωσίας, με συμμετοχή κρατικών παραγόντων, επιστημόνων κ.ά., με ανάμειξη μερικών από τους κορυφαίους αξιωματούχους της IAAF.
Το σύστημα συνήθως λειτουργούσε με τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές που είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις διεθνούς πρωταθλητισμού, ιδιαιτέρως στις ρίψεις και στους δρόμους αντοχής, και στη συνέχεια τα όποια θετικά δείγματα στα τεστ περνούσαν από τον έλεγχο των ρωσικών κρατικών αρχών (αστυνομία, εργαστήριο ελέγχου, αθλητική ηγεσία κ.λπ.), με παράλληλη δωροδοκία των αξιωματούχων της IAAF που μπορεί να μάθαιναν κάτι για τα θετικά δείγματα.
Το χειρότερο ήταν η εκβίαση Ρώσων αθλητών που είχαν δώσει θετικά δείγματα και οι ρωσικές αρχές τούς ζητούσαν χρήματα για να αλλοιώσουν ή να καταστρέψουν τα δείγματα, ώστε να αποφύγουν οι αθλητές τον αποκλεισμό. Οι Ρώσοι απαντούν ότι η δίωξη του στίβου της χώρας τους αποτελεί απλώς ένα μέσο πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η έκθεση του WADA στερείται απτών αποδείξεων και βασίζεται σε θεωρίες.
Εκπληξη προκάλεσε μάλιστα η κατηγορία του υπουργού Αθλητισμού της χώρας, Βιτάλι Μούτκο, κατά του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ που λειτούργησε στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, λέγοντας ότι «ήταν ένα μηδενικό» αφού δεν μπόρεσε να εντοπίσει τότε τους χρήστες απαγορευμένων ουσιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται άλλους για να νοικοκυρέψει τον αθλητισμό της.
Ο κ. Μπαράνοφ, πάντως, δηλώνει τώρα ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ο WADA μόνο με τη Ρωσία, καθώς αντίστοιχα συστήματα, όπως λέει, λειτουργούν και σε άλλες χώρες όπως στην Αιθιοπία και την Κένυα.
Ο Ρώσος ελεγκτής «Τζέιμς Μποντ»
Bγαλμένη από τις κατασκοπευτικές ταινίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου μοιάζει η ιστορία ενός Ρώσου ελεγκτή για ντόπινγκ, που κατάφερε και έσπασε τον αστυνομικό κλοιό στη χώρα του και μπόρεσε να στείλει για έλεγχο στο εξωτερικό δείγματα αθλητών που πιθανότατα θα καταστρέφονταν στη Μόσχα.
Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές μαρτυρίες που στοιχειοθέτησαν την κατηγορία περί συστηματικής χρήσης απαγορευμένων ουσιών και συγκάλυψής της στη Ρωσία στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Ο ελεγκτής αυτός βρισκόταν στο Σαράνσκ, περίπου 500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας και είχε μόλις συλλέξει δείγματα από αθλητές, όταν παρατήρησε ότι η αστυνομία είχε γίνει η σκιά του.
«Πέρασα ώρες απαντώντας στους αστυνομικούς, που περίμεναν μπροστά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου να δουν τα δείγματα και να με συνοδεύσουν με αυτά στο τρένο για Μόσχα» ανέφερε ο ελεγκτής του οποίου το όνομα δεν δημοσιοποιήθηκε.
«Η αστυνομία στη Μόσχα ήξερε για την άφιξή μου και με περίμενε, για να σιγουρευτεί ότι τα δείγματα θα πήγαιναν στο εργαστήριο της πρωτεύουσας. Ηταν κι ένας προπονητής, που τα τελευταία χρόνια έχει τουλάχιστον 20 αθλητές του να πιάνονται ντοπαρισμένοι, και μπροστά μου τηλεφώνησε στο εργαστήριο της Μόσχας, έδωσε τους αριθμούς των δειγμάτων που θα έφταναν εκεί την επόμενη μέρα, επιβεβαίωσε ότι τα προσέχει η αστυνομία και τόνισε στους ανθρώπους στο εργαστήριο ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν» κατέθεσε ο ελεγκτής.
Κατόπιν αυτών, ο ίδιος μπήκε στο δωμάτιό του υποκρινόμενος ότι ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήταν ασφαλή τα δείγματα, τα πήρε και έφυγε από το παράθυρο μέσα στη νύχτα για να πάρει άλλο τρένο, αφήνοντας στο δωμάτιο το φως και την τηλεόραση αναμμένα για να παραπλανήσει την αστυνομία.
Τα δείγματα, τελικώς, εστάλησαν μέσω συνεργάτη στη Λωζάννη, ελέγχθηκαν και τέσσερα εξ αυτών βρέθηκαν θετικά. Η οικογένεια του Ρώσου ελεγκτή συνεχίζει να δέχεται απειλές...

(Στην φωτογραφία : Το ομοσπονδιακό επιστημονικό κέντρο φυσικής αγωγής και αθλητισμού στη Μόσχα, που στέγαζε το μέχρι πρότινος διαπιστευμένο εργαστήριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, WADA).