Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Aφιέρωμα στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Αργεντινής (Μέρος 3ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
LANUS. Από την ομώνυμη γειτονία του Βuenos Αires έρχεται η Lanus. Τους λένε ''βυσσινί'' λόγω χρωμάτων. Ομάδα με σποραδικές επιτυχίες και γήπεδο το La Fortaleza (το κάστρο). Έχει αξιοσημείωτη παρουσία παιχτών που ήρθαν στην Ελλάδα με κλασικότερα παραδείγματα τον Σούρερ(που είναι και τωρινός προπονητής της), του Λέτο (φώτο), του Αρτσούμπι (που 1 χρόνο είναι χωρίς ομάδα) και του Πελετιέρι.
BANFIELD. Κοντά στο Lanus βρίσκεται και το Βanfield με την ομώνυμη ομάδα γι' αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλη κόντρα μεταξύ τους. Η Βanfield είναι η ομάδα της Αργεντινής που φοράει πράσινα και έχει πάρει ένα πρωτάθλημα (Αpertura 2009) τα τελευταία χρόνια. Επειδή ξέχασα να το αναφέρω, αν και είναι γνωστό, στην Αργεντινή κάθε χρόνο γίνονται 2 πρωταθλήματα (Αpertura και Clausura). Αυτοαποκαλούνται τα "τρυπάνια", γιατί μια τοπική εφημερίδα είχε αποκαλέσει έτσι τους επιθετικούς της. Το στάδιο της λέγεται Lencho, χαϊδευτικό του Florencio παλιού της προέδρου.


QUILMES. H Quilmes είναι από τις πρώτες ομάδες που ιδρύθηκαν στην Αργεντινή. Επίσης Quilmes λέγεται και το προάστιο του Βuenos Αires που έχει έδρα, ενώ Quilmes είναι και η μπύρα εθνικό σύμβολο της χώρας (έχει το 80% της αγοράς στην κατανάλωση μπύρας) που σπονσοράρει και την ομάδα. Εξ ου την αποκαλούν και "μπυραρία". Στο γήπεδό της έχει δώσει πολλά κρίσιμα ματς για το Libertadores η Εstundiantes, το οποίο έχει το τρομερό όνομα El Centenario (το εκατονταετές).


CHACARITA. Oμάδα του San Martin στο Buenos Aires η Chacarita, ιδρύθηκε από αναρχικούς! Οι οπαδοί της είναι ψιλοταλιμπάν ακόμα και σήμερα. Τους λένε "νεκροθάφτες", γιατί το γήπεδό τους ήταν κοντά στο νεκροταφείο της Chacarita, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε όλη την χώρα. Έδρα της είναι το Villa Malpu (έτσι λέγεται η περιοχή).


COLON. Ομάδα της επαρχίας Santa Fe η Colon. Το όνομα της είναι η λέξη "Κολόμβος" στα ισπανικά. Από τις πιο δυνατές επαρχιακές ομάδες της χώρας. Το γήπεδο της λέγεται El Cementerio de Los Elefantes (νεκροταφείο ελεφάντων), γιατί εκεί δεινοπαθούν οι μεγάλες ομάδες της Αργεντινής. Τους φωνάζουνε "ψαράδες", γιατί λέγεται ότι ψαράδες την ίδρυσαν.
UNION. Ο φτωχός συγγενής του Santa Fe είναι η Union. Είναι γνωστή ως ''ενωσίτες'', αν και φοράνε κόκκινα. Τα τελευταία χρόνια βολοδέρνει στην β΄ εθνική, αν και είναι ομάδα με σχετικά καλό αριθμό φιλάθλων. Το γήπεδο της λέγεται "στάδιο της 15ης Απριλίου" που είναι η μέρα ιδρύσεως της ομάδας.


GODOY CRUZ. Ομάδα της πόλης Godoy Cruz της επαρχίας Mendoza στα δυτικά της χώρας (σύνορα με Χιλή). Καλές παρουσίες τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα. Το γήπεδο τους το λένε ''κελάρι'' και την ομάδα "οινοπαραγωγούς", γιατί ο 1ος πρόεδρός της ήταν μεγάλος έμπορος κρασιών.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ