Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Οι σπουδαιότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (6ο Μέρος)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Ολοκληρώνουμε σήμερα την καταγραφή των κυριότερων μαχών κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ. Στα Σκόπια παρά την σκληρή αντίσταση οι Βούλγαροι γονατίζουν από Άγγλους, Γάλλους, Σερβους, Ιταλούς και φυσικά Έλληνες, παρά μια μικρή επιτυχία που έκαναν στην Δοϊράνη. Έτσι οι Βούλγαροι συνθηκολογούν και τίθενται εκτός μάχης.
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΙΔΔΩ. Αρμαγεδδών για τους Τούρκους στην ομώνυμη αρχαία πόλη της Παλαιστίνης τότε, τώρα του Ισραήλ.


Ολική συντριβή από Άγγλους, Γάλλους και Άραβες. Μετά από λίγες μέρες συνθηκολογεί και η Τουρκία. Στο πλευρό των Αράβων έλαμψε ο απεικονιζόμενος Λόρενς της Αραβίας
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΡΓΚΟΝ. Γύρω απο αυτό το δάσος στη Γαλλία ξεσπάει ο Πυριφλεγέθων(ποταμός του Άδη). Οι Σύμμαχοι παίρνουν μεγάλη νίκη αλλά με βαρύτατες απώλειες και τους Αμερικάνους να έχουν την μερίδα του λέοντος με 100.000 νεκρούς. Οι Γερμανοί έτσι και αλλιώς έχαναν τους Συμμάχους τους τον ένα μετά τον άλλο και μάλλον έπαιζαν για την "φανέλα"...
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΙΤΟΡΙΟ ΒΕΝΕΤΟ. Στο Τρεβίζο οι Ιταλοί με μικρές αγγλικές, γαλλικές, αμερικανικές και τσεχοσλοβάκικες δυνάμεις στο πλευρό τους τελειώνουν τους Αυστριακούς, οι οποίοι παραδίνονται.


Τέλος για πάντα της χώρας Αυστρο-ουγγαρία και οι Γερμανοί τελείως μόνοι τους πια.
ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΒΙΡ ΚΑΙ 2η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΡΑΙ. Οι Σύμμαχοι καταφέρνουν ολοκληρωτικό σχεδόν ρήγμα στην κύρια γραμμή άμυνας των Γερμανών στη Γαλλία (γραμμή Χίντεμπουργκ). Ενώ με μαζική χρήση αρμάτων μάχης τους αποσπάνε και το Καμπραί.
4η και 5η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΡ-ΚΟΥΡΤΡΑΙ. Αφού οι γερμανικές δυνάμεις στη Γαλλία δεν αποτελούσαν πια απειλή, οι Σύμμαχοι έριξαν το κύριο βάρος στο Βέλγιο, όπου κερδίζανε έδαφος συνέχεια και απελευθέρωναν πόλεις στη σειρά. Γάνδη, Λιέγη, Οστάνδη, Μπρυζ κ.α, με αρκετές απώλειες πάντως.
ΜΑΧΕΣ ΣΕΛ - ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΑΜΠΡΕ. Είναι οι δύο τελευταίες μάχες της επίθεσης των 100 ημερών και του πολέμου γενικότερα. Πριν την ανακώχη (παράδοση άνευ όρων της Γερμανίας στην ουσία). Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις μάχες των 100 ημερών χαθήκανε σχεδόν 2.000.000 άνθρωποι εκατέρωθεν. Η τελευταία γνωστή απώλεια ήταν ένας Καναδός στρατιώτης, δύο λεπτά πριν την ανακωχή, η οποία υπογράφηκε σε ένα τραίνο (πρώτη φωτογραφία) σε εμπορικό σταθμό δίπλα σε ένα δάσος, 60 χλμ από το Παρίσι.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ