Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Οι σπουδαιότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (5ο Μέρος)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Στη Ρωσία επικρατούν οι Μπολσεβίκοι και υπογράφουν σύμφωνο ανακωχής με τους Γερμανούς.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΟΜΜ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛ). Οι Γερμανοί ξεκινάνε την μεγάλη εαρινή επίθεση, γιατί ξέρουν ότι οι Αμερικάνοι είναι καθ' οδόν για την Ευρώπη. Κατακτούν την ''πύρρειο νίκη'', αλλά ήθελαν παραπάνω εδάφη. 
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΥΣ. 100.000 θύματα. Οι 2 αντίπαλοι κολλημένοι στο 0-0 και οι Πορτογάλοι στο πλευρό των Συμμάχων.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ. Οι Βούλγαροι έχουν δημιουργήσει τα χίλια μύρια προβλήματα στα Βαλκάνια, έτσι οι Σύμμαχοι δίνουν εντολή στον ελληνικό στρατό να δώσει την πρώτη του μεγάλη μάχη στον πόλεμο. Δεν πιστεύουν όμως στη νίκη, καθώς θεωρούν τους Βούλγαρους μπαρουτοκαπνισμένους από την εμπειρία τους στο πλευρό των Γερμανών.


Ξεχνάνε όμως ότι ο ελληνικός στρατός είχε πελατειακές σχέσεις με τους Βούλγαρους από τον Β΄ Βαλκανικό. Σε 3 μέρες κερδίζουμε με περίπατο. Ισάριθμες δυνάμεις. Ο αρχιστράτηγος των Συμμάχων παθαίνει πλάκα με το πεζικό μας.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΙΣΝ. Οι Γερμανοί καλωσορίζουν τους Αμερικάνους με ατελείωτους βομβαρδισμούς με χημικά σε μια τεράστιας έκτασης επίθεση. Με λίγα λόγια ρίχνουν τις ''κάλτσες τους''.


Φτάνουν στο Παρίσι, ενώ οι Σύμμαχοι φαίνονται να τα 'χουν χαμένα. Εκεί όμως οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι το παιχνίδι τελειώνει, καθώς δεν έχουν εφεδρείες να υποστηρίξουν τη μεγάλη τους αρχική νίκη. Το λυκόφως του γερμανικού στρατού στο 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο...
2η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΝΗ. Η αυλαία της εαρινής επίθεσης είναι το σημείο, όπου ο πόλεμος γέρνει με μεγάλη κλίση προς τους Συμμάχους. Η γερμανική επίθεση όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά χάνουνε και 50 χιλιόμετρα έδαφος.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝ. Αρχή της επίθεσης των 100 ημερών των Συμμάχων. Οι Γερμανοί περνάνε στην άμυνα, ενώ το αριθμητικό τους μειονέκτημα είναι πια τεράστιο. Έτσι αρχίζουν να σκέφτονται την ανακωχή.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥ. Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν οι Τούρκοι και οι Αζέριοι κερδίζουν τους ανεξάρτητους Μπολσεβίκους του Μπακού που τους αβαντάραν οι Άγγλοι!!!
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ