Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Βραζιλίας (Μέρος 3ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
GREMIO. Η έτερη μεγάλη ομάδα του Ρorto Αlegre είναι η Gremio. Το όνομά της σημαίνει "συντεχνία". Λέγονται και "αθάνατοι" λόγω ενός τερματοφύλακα που έπαιζε εκεί για 20 και πλέον χρόνια και είχε αυτό το ψευδώνυμο.
Ομάδα με πληθώρα τίτλων και μία από τις δύο ομάδες που έχουν πάρει 4 φορές το κύπελλο Βραζιλίας. Η άλλη είναι η Cruzeiro. Ο Gabriel, του ΠΑΟ, πέρυσι έκανε καταπληκτική σεζόν με την φανέλα της. Ήταν η πρώτη ομάδα του Μαντούκα. Το στάδιο της είναι το Οlimpico (ολυμπιακό στάδιο)του Ρorto Αlegre.
SANTOS. Στην πολιτεία του Sao Paulo και στην πόλη - λιμάνι του Santos κατοικοεδρεύει η θρυλική Santos του Πελέ. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ο Πελέ έχει βάλει με την φανέλα της πάνω από 1000 γκολ.


Είναι γνωστή ως Peixe (ψάρι) και έχει για μασκότ μία φάλαινα. Την εποχή του Πελέ πήρε πάμπολους τίτλους και 2 Libertadores ενώ στις αρχές της δεκαετίας πήρε και δύο πρωταθλήματα. Παίκτης σύμβολο για τους οπαδούς της Santos είναι ο Τζιοβάννι, ενώ απο τίς ακαδημίες της βγήκε ο Λουτσιάνο. Έχει έδρα το βρετανικού στύλ γήπεδο Vila Belmiro (η υπέροχη έπαυλη στην τοπική διάλεκτο).
BOTAFOGO. Από την παραλιακή γειτονιά του Rio Botafogo είναι η γνωστή Botafogo (εμπρηστής). Το ψευδώνυμό της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απο το Fogao (μεγάλη φωτιά).


Είναι η ομάδα που έγραψαν ιστορία ο Ζαϊρζίνιο και ο Γκαρίντσα (φώτο). Παίζει εκεί δανεικός απο τον ΠΑΟ ο Μάτος και ο Αμπρέου. Αγωνίζεται στο ολοκαίνουργιο γήπεδο στολίδι προς τιμήν του επί 25 χρόνια πρόεδρου της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε, στην περιοχή Engenhao.
VASCO DA GAMA. H 4η μεγάλη ομάδα του Rio είναι η Vasco da Gama. Την ιδρύσαν Πορτογάλοι και της έδωσαν το όνομα του πασίγνωστου Πορτογάλου εξερευνητή Vasco da Gama. Έχει πάρα πολλούς οπαδούς και αρκετούς τίτλους.


Την αποκαλούνε Gigante da Colina (ο γίγαντας του λόφου), γιατί το γήπεδό της είναι χτισμένο πάνω σε λόφο. Tο 2008 υποβιβάστηκε για 1η φορά στην ιστορία της, αλλά επανήλθε δριμύτερη. Είναι η μοναδική ομάδα του Rio που έχει ιδιόκτητο γήπεδο το Sao Januario, αν και τα μεγάλα μάτς τα παίζει στο Maracana
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ