Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Βραζιλίας (Μέρος 2ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
PALMEIRAS. Η τρίτη μεγάλη ομάδα του Sao Paulo είναι η Palmeiras. Mε καλό παλμαρέ τίτλων και πάρα πολύ κόσμο. Έχει το διάσημο παρατσούκλι "Verdao" (η μεγάλη πράσινη ομάδα). Την ίδρυσαν Ιταλοί. Εκεί έκανε την μεγάλη του καριέρα, πριν έρθει στην Ευρώπη ο Ριβάλντο (φώτο αλά Φαίδων Γεωργίτσης στις "θαλασσιές τις χάντρες"). 
Το γήπεδο της λέγεται Palestra Italia που είναι και το 1ο όνομα της ομάδας που της δώσανε οι Ιταλοί, όταν την ιδρύσανε.
CRUZEIRO. Από την πλούσια και 2η σε πληθυσμό πολιτεία της χώρας Μinas Gerais και την πόλη Βello Ηorizonte προέρχεται η Cruzeiro. Το όνομά της σημαίνει "ο σταυρός του νότου" (αστερισμός). Ιδρύθηκε σχετικά αργότερα από τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες της χώρας και έχει τεράστια συλλογή από τίτλους σε κάθε επίπεδο. Το 2003 πήρε τον τίτλο φτάνοντας τους 100 βαθμούς.


Είναι η περίφημη "Raposa" (αλεπού), παρατσούκλι που της βγήκε από έναν πανέξυπνο πρόεδρο που είχε. Φέτος την χειρουργήσανε (σφαγής σε 4 ντέρμπυ τις τελευταίες 12 αγωνιστικές) για να το πάρει η ομάδα του προεδρού Lula (Corinthians). Τελικά το πήρε η ''Φλου''... Έχει τρομερούς παίκτες όπως ο Αργεντινός Μontillο (παίκτης επιπέδου Βarca), o Tiago Ribeiro και άλλους. Έδρα της είναι το Μinerao (το μεγάλο γήπεδο του Μineiro).
ATLETICO MINEIRO. Η άλλη μεγάλη ομάδα και η πιο παλιά του Βello Ηorizonte είναι η Αtletico Μineiro.
Προηγείται με 40 πρωταθλήματα πολιτείας (Campeonato Mineiro). Πήρε τα πρώτα 11 που έγιναν σέρι. Τους αποκαλούνε ''κόκορες'', γιατί έχουν μασκότ κόκορα. Από την Αtletico ξεκίνησε την καριέρα του ο Ρονάλντο Γιάρο και εκεί πήγε μετά την ΑΕΚ ο Φερούζεμ. Παίζει και αυτή επίσης στο Μinerao (γηπεδάρα).


INTERNACIONAL. Στο νότιο Rio Grande (νοτιότερο σημείο της χώρας και μοναδικό που έχει σύνορα με την Αργεντινή) και στην πόλη Porto Alegre συναντάμε την ιστορική Ιnternacional. Της δώσανε αυτό το όνομα για λόγους αντιρατσισμού.


Πολυνίκης με 39 πρωταθλήματα περιφέρειας (Campeonato Gaucho). Gauchos αποκαλούνται οι κάτοικοι της Ουρουγουάης, Αργεντινής και νότιας Βραζιλίας. Οι ''κόκκινοι του Porto Alegre κατέκτησαν και το τελευταίο Libertadores. Έχουν να πάρουν πρωτάθλημα από το 1979 που το είχαν πάρει αήττητοι. Μαζί με την Flamengo και την Cruzeiro είναι οι 3 ομάδες που δεν έχουν πέσει ποτέ στην β΄ Βραζιλίας. Έδρα της είναι το φοβερό Beira Rio (η όχθη του ποταμού), γιατί εκεί είναι χτισμένο. Το παλιό της λεγόταν ευκάλυπτος!
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ