Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Βραζιλίας (Μέρος 1ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Η Βραζιλία ως γνωστόν είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με πληθυσμό 190.000.000 κατοίκων.
Είναι χωρισμένη σε 27 πολιτείες με την πολιτεία του Sao Paulo να έχει τους περισσότερους κατοίκους από 40εκ., ενώ η πολιτεία του Αμαζόνιου είναι η πιο μεγάλη σε έκταση και 3 εκ κατοίκους.
Το ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων είναι λίγο μπερδεμένο.
 Από το 1971 μόλις άρχισε το Βrasileirao το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας με 20 ομάδες στην α΄ και 20 στην β΄ που είναι λόγω θεάματος ίσως το πιο εντυπωσιακό πρωτάθλημα του κόσμου μαζί με το ισπανικό αυτή τη στιγμή.
Από τις αρχές του αιώνα όμως γίνονται τα 27 πρωταθλήματα πολιτειών. Τώρα πια γίνονται πριν το μεγάλο πρωτάθλημα με πιο γνωστό το Paulista του Sao Paulo.
Τέλος, από το 1989 υπάρχει και το κύπελλο Βραζιλίας, όπου παίζουν 64 ομάδες, οι καλύτερες των περιφερειακών πρωταθλημάτων.
Σχεδόν όλα τα γήπεδα ανακατασκευάζονται λόγω του Μουντιάλ του 2014 και των Ολυμπιακών του 2016 που θα γίνουν στην Βραζιλία.
FLAMENGO. Αρχίζουμε από την πολιτεία και πόλη του Rio de Janeiro και την περιβόητη Flamengo. Το όνομά της είναι περιοχή και γνωστή παραλία του Rio. Έχει τους περισσότερους οπαδούς σε όλη τη Βραζιλία. Την λένε Rubro-Negro (ερυθρόμαυρη) λόγω χρωμάτων. Πήρε πέρυσι τον τίτλο (2009) με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο β΄ γύρο με Αdriano στη σύνθεσή της.


Έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα της πολιτείας του Rio (Campeonato Carioca) με 31. Ποδοσφαιριστής είδωλο είναι ο Ζico με 700 εμφανίσεις με την φανέλα της ''Φλα''. Έδρα της είναι το πλέον γνωστό γήπεδο της γης, το Μaracana που σε μια τοπική διάλεκτο σημαίνει ''κουδουνίστρα''!!!!
FLUMINENSE. H άλλη μεγάλη ομάδα του Rio είναι η Fluminense. Iδρύθηκε σε αριστοκρατική περιοχή. Tην λένε Tricolor Carioca (οι τρίχρωμοι του Ρίο) carioca = rio.


Aπό ψιλοσπόντα πήρε φέτος το πρωτάθλημα μετά από 26 χρόνια. Tο 1996 έπεσε στη β΄ Bραζιλίας με απόφαση σκάνδαλο την κρατήσανε και το '97 ξανάπεσε, με το 1998 να ακολουθεί η γ΄ εθνική... Tο 2001 επανήλθε. Στις ακαδημίες της ξεκίνησε ο Ζούλιο Σέζαρ της AEK. Παρότι έχει ένα μικρό ιδιόκτητο γήπεδο και η ''Φλου'' αγωνίζεται στο Μaracana.
SAO PAULO. Στην πολιτεία του Sao Paulo ξεκινάμε με την ομώνυμη ομάδα της πόλης που έχει και τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα Βραζιλίας (6) και είναι και η μόνη που έχει κάνει 3-pit.


Επίσης η Sao Paulo είναι και η μοναδική βραζιλιάνικη ομάδα που έχει κατακτήσει 3 φορές το Copa Libertadores (άλλες 4 απο την Bραζιλία το έχουν πάρει 2 φορές). Είναι γνωστή ως Tricolor Paulista (οι τρίχρωμοι του Sao Paulo). Από εκεί πήρε η Ξάνθη τον Βεριντιάνο Μαρτσέλο, ενώ ο επί 20ετίας τερματοφύλακας τους Σενι, όπου να 'ναι φτάνει τα 1000 ματς με την φανέλα της. Έδρα της είναι το Μorumbi που είναι και η γειτονιά του γηπέδου.
CORINTHIANS. Oι ''Kορίνθιοι'' είναι η ομάδα με τους πιο πολλόυς οπαδούς στο Sao Paulo και η δεύτερη σε όλη τη χώρα πίσω από την Flamengo. Kάποτε κατεβάσαν 70.000 κόσμο σε εκτός έδρας ματς στο Maracana. H επική "Timao" (η μεγάλη ομάδα) έχει τα περισσοτερα πρωταθλήματα της πολιτείας με 26 (Paulista). Από εκεί ξεκίνησε ο Ζε Ελίας και πέρυσι έπαιζε εκεί (σπανίως) ο Ροντρίγκο Σόουζα (ΠΑΟ).


Φανατικός οπαδός της είναι ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Lula και έχουνε γίνει απερίγραπτα πράγματα υπέρ της Corinthians από τότε που έγινε πρόεδρος. Φτιάχνει καινούργιο γήπεδο και θα φύγει από το τωρινό της Pacaembu με τις πολύχρωμες κερκίδες.
(Συνεχίζεται...)
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ