Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Αναδρομή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1992 - 1995


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Ολοκληρώνουμε σήμερα την ιστορική αναδρομή στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ήτοι της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, καθώς και της Ελλάδος, με το διάστημα από το 1992 έως το 1995.

1992
Ελλάδα. Ξεκινάει η χρυσή 3ετία της ΑΕΚ, η οποία στέφεται πρωταθλήτρια με 7.000 κόσμο στην Τούμπα στο πλευρό της.
Ιταλία. Η εξωπραγματική Μίλαν των ιπτάμενων Ολλανδών, Βαν Μπάστεν - Γκούλιτ - Ράικαρντ, αλλά και των ντόπιων Μπαρέζι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα, Σιμόνε, Αλμπερτίνι, Μασσάρο το παίρνει αήττητη!!!!


Αγγλία. Η ιστορική Λίντς κατακτά τον τίτλο για 3η φορά στην ιστορία της.
Ισπανία. Η Μπάρτσα κρατάει τα σκήπτρα για 2η συνεχόμενη χρονιά.
Γαλλία. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία της Μαρσέιγ για 4η χρονιά.

1993



Ελλάδα. Η ΑΕΚ παίρνει το 2ο σερί με 2 νίκες στο τέλος, 0-1 στην έδεσσα και 3-1 τον Ολυμπιακό στα Φιλαδέλφεια, καθώς ο Παναθηναϊκός καραδοκούσε στον πόντο.
Ιταλία. Εκ νέου περίπατος της Μίλαν, η οποία κατακτά το τρόπαιο, αλλά χάνει το 2ο σερί αήττητο πρωτάθλημα με 2 αδιάφορες ήττες στα τελευταία παιχνίδια.
Αγγλία. Ξεκινάει το απίστευτο έπος που γράφει ακόμα ο Φέργκιουσον με τη Μάντσεστερ πρωταθλήτρια λοιπόν έπειτα απο 25 χρόνια!!!
Ισπανία. Η Μπάρτσα κάνει το ντεμαράζ στο β΄ γύρο και το παίρνει από την Ρεάλ και την Λα Κορούνια του Μπεμπέτο επεκτείνοντας το σερί της στα 3.
Γαλλία: Πρωταθλήτρια ομάδα... καμιά. Ενώ το πήρε πάλι η Μαρσέιγ, της το αφαιρέσανε γιατί κρίθηκε ένοχη δωροδοκίας στο ματς με την Βαλενσιέν.

1994
Ελλάδα. Η ΑΕΚ παίρνει το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Τρία σερί επίσης για 1η φορά, από τα οποία αυτό ήταν το πιο εύκολο.
Ιταλία. Τρίτο σερί και για τη Μίλαν ψιλοεύκολα και αυτό.
Αγγλία. 2ο σερί για την Μάντσεστερ με περίπατο.


Ισπανία. Η Μπάρτσα για 4η συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια με αιχμή του δόρατος το επιθετικό δίδυμο Ρομάριο - Στόιτσκοφ υπερτερεί στην ισοβαθμία από την Λα Κορούνια.
Γαλλία. Το 2ο πρωτάθλημα της Παρί χάρη στο δίδυμο Γουεά - Ζινολά. 2η η Μαρσέιγ, την οποία όμως την υποβιβάσανε λόγω οικονομικών προβλημάτων.

1995



Ελλάδα. Πρωταθλητής ο ΠΑΟ στο πιο εύκολο πρωτάθλημα της ιστορίας του, αφού το πήρε με 16 βαθμούς διαφορά απο τον Ολυμπιακό.
Ιταλία. 9 χρόνια είναι πολλά για την 1η ομάδα της χώρας σε κατακτήσεις σκουντέτο, έτσι η Γιουβέντους δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανένα εκείνη τη χρονιά.


Αγγλία. Η Μπλάκμπερν με τον Σίρερ να βάζει 34 γκολ κάνει την έκπληξη και παίρνει το 3ο της πρωτάθλημα, 81 χρόνια μετά το 2ο. Είναι η χρονιά με την καρατιά του Καντονά σε οπαδό που του επέφερε 8μηνο αποκλεισμό.
Ισπανία. Η Ρεάλ επανέρχεται στους τίτλους και κόβει το σερί της Μπάρτσα. Η κακομοίρα η Λα Κορούνια πάλι 2η.
Γαλλία. Επιστροφή μετά απο 12 χρόνια για την Ναντ των Μακελελέ, Καρεμπέ και Λοκό.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ