Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Αναδρομή στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1988 -1991


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Συνεχίζουμε σήμερα την ιστορική αναδρομή στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ήτοι της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, καθώς και της Ελλάδος, για το διάστημα από το 1988 έως το 1991.

1988
Ελλάδα: Η Λάρισα γράφει ιστορία και γίνεται η 1η επαρχιακή ομάδα που παίρνει πρωτάθλημα.
Με την υπόθεση ντόπινγκ του Τσίγκοφ αφαιρούνται 4 βαθμοί από την Λάρισα και έτσι ο τίτλος θα πήγαινε στην ΑΕΚ, αλλά ξεσηκώνεται όλος ο κάμπος, καίγονται λάστιχα στην εθνική οδό και η απόφαση ακυρώνεται...
Ιταλία: Έρχεται η ώρα της Μίλαν. Μετά από 9 χρόνια αποχής κατακτά τον 11ο τίτλο της.
Αγγλία: Με την τριπλέτα Μπαρνς, Μπίρντσλι και Όλτνριντζ σε μεγάλη χρονιά η Λίβερπουλ το σηκώνει με 2 ήττες μόνο!
Ισπανία: 3ο στη σειρά για την Ρεάλ με περίπατο.
Γαλλία: Η Μονακό με ηγέτες 2 Άγγλους, τον Χοντλ και τον Χέιτλι επιστρέφει στην κορυφή.

1989



Ελλάδα: Η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα 10 χρόνια μετά. Στο κρίσιμο ματς ΟΣΦΠ - ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική το κερδίζει η ΑΕΚ με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου, κάνοντας τον Τάκη τον απόλυτο ήρωα των Αεκτζήδων!!


Ιταλία: Και η Ίντερ επιστρέφει μετά από 9 χρόνια και μάλιστα άνετα με την βοήθεια από τα panzer Κλίνσμαν, Ματέους και Μπρέμε φτάνει τα 13 πρωταθλήματα.
Αγγλία: Η Άρσεναλ επιστρέφει μετά από 18 χρόνια ανομβρίας στην κορυφή. Η χρονιά σκιάζεται από την τραγωδία του Χίλσμπορο, όπου έχασαν την ζωή τους 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ.
Ισπανία: Η Ρεάλ, αν και πιέζεται από τη Μπάρτσα καταφέρνει και κάνει κουαρτέτο τίτλων.
Γαλλία: Η Μαρσέιγ μετά απο 17 χρόνια και με κορυφαίο τον Παπέν κατακτά το Σαμπιονά.

1990
Ελλάδα: Ο ΠΑΟ παίρνει το πρωτάθλημα με μόλις 2 ήττες, παρότι η ΑΕΚ τον καταδίωξε στενά. Ξεσπάει σκάνδαλο με την απίστευτη ονομασία  ''υπόθεση Κιάππε'' που αποδεικνύεται φούσκα.


Ιταλία: Η Νάπολι φτάνει ξανά στην κορυφή. Αυτή την φορά ο Μαραντόνα έχει άξιους συμπαραστάτες 2 τεράστιους Βραζιλιάνους, τον Καρέκα και τον Αλεμάο, και με highlight τον προπονητή Μπιγκόν!!!!!!!


Αγγλία: Η Λίβερπουλ στο απόγειο της εγχώριας δόξας της φτάνει του 18 τίτλους. Κανείς τότε δεν φανταζότανε ότι αυτό θα ήταν το κύκνειο άσμα της...
Ισπανία: Η ομαδάρα των Ούγκο Σάντσεζ, Μπουτραγένιο, Μίτσελ, Γκαγιέγκο, Σαντσίς, Τσέντο και των άλλων φτάνει εύκολα στο 5ο σερί πρωτάθλημα.
Γαλλία: Παπέν και Φραντζέσκολι οδηγούν σε ρεπετισιόν την Μαρσέιγ οριακά από την πολύ δυνατή εκείνη την χρονιά Μπορντό.

1991



Ελλάδα: 2ο σερί για τον Παναθηναϊκό. Είναι η χρονιά του δακρυγόνου της Φιλαδέλφειας, των επεισοδίων με τον Αθηναϊκό (τότε είπε και την ιστορική φράση περί "επιστημόνων" ο πρόεδρος των ερυθρολεύκων Σαλιαρέλης) και της απόφασης Βουληνού να πάρει την ομάδα και να φύγει στο ημίχρονο του αγώνα ΠΑΟ - ΠΑΟΚ.


Ιταλία: Η μεγάλη τότε Σαμπτόρια των Βιάλι και Μαντσίνι μπαίνει και αυτή στο πάνθεον με τις ομάδες που έχουν πάρει πρωτάθλημα Ιταλίας.
Αγγλία: Με μόνο μία ήττα στη χρονιά η Άρσεναλ φτάνει τα 10, παρότι της αφαιρέθηκαν και 2 βαθμοί.
Ισπανία: Η Μπαρτσελόνα σπάει την 5ετή κυριαρχία της Ρεάλ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Γαλλία: Τρίτο σερί για την Μαρσέιγ που φτάνει τα 8 σύνολο.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ