Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Αργεντινής (Μέρος 1ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Ξεκινάμε σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της χώρας, η οποία γέννησε μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, το μεγαλύτερο όλων, τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, αλλά και τον διάδοχο αυτού, τον Λεονέλ Μέσι.
Η Αργεντινή είναι μια χώρα 40.000.000 κατοίκων χωρισμένη σε 23 επαρχίες.
Τη μερίδα του λέοντος την έχει η πρωτεύουσα και γενικότερα η επαρχία του Buenos Aires, όπου ζουν τα 15 απο τα 40 εκατομμύρια του πληθυσμού της Αργεντινής.
Είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, πχ στην επαρχία Santa Cruz (εκεί που είναι η Παταγωνία) ζούνε σε μία τεράστια έκταση μόλις 200.000 άνθρωποι.
Έτσι οι περισσότερες ομάδες της 1ης κατηγορίας είναι από το Buenos Aires.
Για να δούμε λοιπόν τις ομάδες της Αργεντινής λίγο πιο αναλυτικά.
BOCA JUNIORS. Η μεγάλη Boca πήρε το όνομα της από την περιοχή boca του Buenos Aires, όπου και κατοικοεδρεύει. Έχει τους περισσότερους διεθνείς τίτλους από κάθε άλλη ομάδα της Λατινικής Αμερικής. Το ψευδώνυμο τους είναι ''οι Γενοβέζοι'', επειδή την ιδρύσανε πρόσφυγες από την Γένοβα. Γήπεδό της είναι το πασίγνωστο La Bombonera (σημαίνει κουτί από σοκολατάκια! λόγω σχήματος).
Από την Boca πήρε ο Παναθηναϊκός τον Ρότσα.


RIVER PLATE. Η άλλη μεγάλη ομάδα της Αργεντινής. Έχει τα περισσότερα εγχώρια πρωταθλήματα(33). Τους λένε "εκατομυριούχους", γιατί ήταν η πιο πλούσια ομάδα της χώρας. Κάποτε έκανε τις μεταγραφές πληρώνοντας σε χρυσό. Το όνομά της είναι η αγγλική έκδοση του ποταμού Río de la Plata(σύνορο Αργεντινής - Ουρουγουάης). Γήπεδο της το El Monumental (το μνημειώδες), που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας και έδρα της εθνικής. Εκεί έγινε και ο τελικός του μουντιάλ του 1978. Από την River αγόρασε τον Mπελούτσι και τον Φούνες ο Ολυμπιακός, τον Μπορέλι ο ΠΑΟ και δανείστηκαν Άρης και ΑΕΚ τον Νασούτι.


INDEPENDIENTE. Από το λιμάνι Avellaneda του Buenos Aires είναι οι ''κόκκινοι διάβολοι'' της Independiente. Mε 7 copa libertadores είναι η πολυνίκης του θεσμού (2η μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη μετά το champions league). Προήρθε από διάσπαση, εξ ου και το όνομα της (ανεξάρτητη). Έδρα της είναι το Doble Visera. Μια γωνία του έχει μια διπλή κερκίδα, όπως είχε κάποτε η Φιλαδέλφεια το πέταλο που ήταν και η σκεπαστή. Αυτή τη στιγμή αγωνίζονται εκεί οι 2 πρώην παίχτες του Άρη, Γκρατσιάν και Μπατιόν και ο Φακούντο Πάρα της Λάρισας. Επίσης από εκεί πήρε ΑΕΚ τον Παουτάσο.


RACING CLUB. Η έτερη μεγάλη ομάδα της Avellaneda είναι η Racing. Την λένε "ακαδημία", γιατί είχε τρομερή ομάδα στα ερασιτεχνικά χρόνια του πρωταθλήματος. Το όνομα και το σήμα της το πήρε απο την γαλλική Racing, η οποία την χρονιά ίδρυσης της αργεντίνικης Racing ήταν πρωταθλήτρια Γαλλίας (τώρα είναι στη γ' Γαλλίας). Το γήπεδο της έχει το όνομα του πρόεδρου Peron του άντρα της Εβίτας. Το λένε και "κολοσσαίο", γιατί παλιά χώραγε 100.000 κόσμο.


ESTUDIANTES. Στη περιοχή La Plata του Buenos Aires είναι η έδρα των "φοιτητών" της Estudiantes. Iστορική ομάδα με πολλούς τίτλους σε όλα τα επίπεδα. Είναι και διάσημοι για το παρατσούκλι τους ''αρουραιοκυνηγοί'', γιατί κάποιο μέλος της κυνήγαγε αρουραίους στην αγορά, ενώ αρκετοί από τους ιδρυτές της ήταν φοιτητές φαρμακευτικής (κάνανε πειράματα σε ποντίκια).


Το γήπεδο της έχει το όνομα ενός παλιού προέδρου, όμως λόγω προβλημάτων αδειοδότησης ασφαλείας πολλά ματς τα δίνει στο γήπεδο της Quilmes. Ήταν η ομάδα του Γκαλέτι και του μπαμπά Βερόν.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ