Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Μονά - ζυγά, δικά του



Από το Μυστήριο
Μπορεί να είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που αποδοκίμασαν την κεντρική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού, καταψηφίζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά ο Τσίπρας παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Η κυριαρχία του αποδεικνύεται από τη λιποψυχία των διαφωνούντων να προβούν σε ολική ρήξη αποχωρώντας άμεσα από το ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική. Περιμένουν από τον Τσίπρα να κάνει το πρώτο βήμα για τη διάσπαση του κόμματος, ελπίζοντας ότι δεν θα το τολμήσει.
Ο Λαφαζάνης και συν αυτώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν πολύ σύντομα και μάλιστα με λίστα (αφού θα διεξαχθούν εντός 18 μηνών από εκείνες της 25ης Ιανουαρίου). Η λίστα αποτελεί το "πυρηνικό" όπλο στα χέρια ενός πολιτικού αρχηγού, αφού εκείνος θα έχει τη δυνατότητα να τις καταρτίσει κατά το δοκούν, εξοστρακίζοντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Γνωρίζουν επίσης ότι σε περίπτωση που δημιουργήσουν νέο κόμμα, αποκλείεται να καταφέρουν να εκλέξουν τον αριθμό των 35-40 βουλευτών που έχουν σήμερα. Για το λόγο αυτό ποιούν τη νήσσα και παραμένουν σε ένα κόμμα που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική του.
Αν ο Τσίπρας απαλλαγεί από τα βαρίδια της Αριστερής Πλατφόρμας, της Ζωής και λοιπών γραφικών, θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα πιο συμβατικό μεν, σίγουρα πάντως πιο λογικό, εγχείρημα που θα εκτιμηθεί δεόντως από τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους που απεχθάνονται τις νεομαρξιστικές εξαλλοσύνες. Δεν είναι δυνατό σήμερα να εκτιμηθεί το ποσοστό που θα πετύχει ο "νέος ΣΥΡΙΖΑ", είναι όμως βέβαιο ότι θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα και θα καρπωθεί το μπόνους των 50 εδρών. Μάλλον θα ξεπεράσει το 30% ελλείψει άλλου σοβαρού αντιπάλου.
Η ΝΔ είναι σε φάση περιδίνησης πληρώνοντας το κυβερνητικό της παρελθόν, χωρίς αρχηγό και κυρίως χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και ηθικό. Μάλλον θα πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Μεϊμαράκη, αφού αν εκλεγεί νέος αρχηγός τώρα, όποιος και αν είναι, θα χάσει και θα καεί πρόωρα. Θα είναι άθλος πάντως, αν καταφέρει να πλησιάσει τα ποσοστά του Ιανουαρίου (27,81%). 
Το Ποτάμι θα είναι ο κερδισμένος των εκλογών, αφού τόσο ο Θεοδωράκης όσο και οι βουλευτές του έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στο μεσαίο χώρο με τη μετριοπάθεια και κοινή λογική που έχουν επιδείξει. Στο Ποτάμι θα στραφεί μεγάλο τμήμα απογοητευμένων κεντροδεξιών.
ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα αυξήσουν μεν τα ποσοστά τους, αλλά όχι εντυπωσιακά, μια και ενδιαφέρονται πρώτιστα να μπετονάρουν τους ήδη ψηφοφόρους τους.
Οι ΑΝΕΛ θα πληρώσουν τις κωλοτούμπες του Πάνου, μια και οι ψηφοφόροι τους είναι στα κάγκελα με τη συμφωνία. Η πιθανότητα να έχει ο Πάνος την τύχη του Καρατζαφέρη μετά τη συμμετοχή του τελευταίου στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι ιδιαιτέρως αυξημένη πια.
Το ΠΑΣΟΚ με την Φώφη αρχηγό θα είναι θαύμα (του Ανδρέα) να περάσει το 3%.
Εκείνος πια που επιτέλους θα εισέλθει στην Βουλή, είναι ο Βασίλης Λεβέντης. Τα συστημικά ΜΜΕ τον "ανακάλυψαν" ξαφνικά και τον προσκαλούν στις εκπομπές τους, με προφανή σκοπό να στείλουν στην Ένωση Κεντρώων αντισυστημικούς ψηφοφόρους, αποδυναμώνοντας ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δυνάμεις.
Απρόβλεπτος παράγοντας θα είναι τυχόν πολιτικές κινήσεις της Ζωής ή του Βαρουφάκη, οι οποίοι έχουν πέραση στο κοινό τους, όποιο και αν είναι τελικά αυτό το κοινό. Και είναι πολλοί, ζούνε δε ανάμεσά μας.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν την φοροκαταιγίδα του Φθινοπώρου για ευνόητους λόγους. 
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ