Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γιατί η (επαχθής) συμφωνία θα γίνει


Από τον VF
Σήμερα είναι 9/7/2015. Διαβάστε τι θα αποφασισθεί. Είναι σεντόνι αλλά αξίζει (πιστεύω τουλάχιστον).

Όπως είχα γράψει 2 ημέρες πριν η μόνη περίπτωση να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα ήτο η δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ την τελευταία στιγμή . Όπερ και εγένετο: Αφορμή εστάθη η "περιοδεία" της Μέρκελ στα Βαλκάνια ήτοι την Αλβανία και την Σερβία και οι δηλώσεις της για άμεση ενίσχυση των οικονομιών των περιοχών αυτών. Δεν αρκέσθηκε όμως σε αυτά αλλά ειδικά στην Αλβανία ανέφερε ότι ευρίσκονται σε τροχιά εντάξεως ενώ επήνεσε την πάλαι ποτέ εχθρό Σερβία για την ανάπτυξή της, αντιπαραβάλλουσα όλως αυθαιρέτως την αναπτυσσόμενη οικονομία της Σερβίας με την "προβληματική" Ελλάδα.
Τούτο προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ όπου διά του ΥΠΟΚ Λιου ζήτησε επιτακτικώς, τόσο επισήμως όσο και διά "επαφών", επίλυση του ελληνικού προβλήματος εντός ευρωζώνης, ενώ η νομική υπηρεσία του ΥΠΟΚ των ΗΠΑ ανέφερε ότι σε περίπτωση Grexit οι ζημίες στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα ανέλθουν στα 1,3 τρις (επαναλαμβάνοντας με επίσημο πλέον τρόπο παλαιότερες εκθέσεις οικονομικών φορέων). Κοινώς τα αμερικανικά επιχειρηματικά forum που εστήριξαν μέχρι σήμερον την αμφίσημη στάση του Βαρουφάκη αδειάσθηκαν εν μία ημέρα, ούτε καν εν μία νυκτί.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Μέρκελ επέλεξε τώρα το ταξείδι στα Βαλκάνια και γιατί ανέφερε την Ελλάδα: δεν ήξερε ότι θα οδηγούσε σε ανάμειξη των ΗΠΑ και θα τις "ερέθιζε";
Άποψή μου είναι ότι η Μέρκελ, αντίθετα από τον Σόιμπλε, είναι ευέλικτη πολιτικός. Φυσικά και γνωρίζει ότι τα Βαλκάνια αποτελούν USA Playground και κάθε γερμανική ανάμειξη ιδίως μετά τον Γιουγκοσλαβικό Πόλεμο "ερεθίζει" τις ΗΠΑ, τον ουσιαστικά μεγάλο ανταγωνιστή της γερμανικής κυριαρχίας στην περιοχή. Πλην όμως πέρα από την παραδοσιακή επίδειξη γερμανικής ισχύος που προσέφερε στο Κοινοβούλιο και την Κοινή της Γνώμη, καταφέρνει να "εγκλωβίσει" την ψήφο των ανταρτών βουλευτών του κόμματός της που φθάνουν μέχρι και τους 100. "Δεν μπορούμε να τα βάλουμε ακόμη με τις ΗΠΑ" τους ψιθυρίζει, οπότε άρετε τις αντιδράσεις σας για ένα GREXIT. Κατά αυτόν τον τρόπο και δεν θα πιστωθεί μελλοντικώς ως ηγέτις της ηγέτιδος ευρωπαϊκής δυνάμεως Γερμανίας την αποχώρηση μιας αρχαίας και παραδοσιακής ευρωπαϊκής χώρας που είναι και το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης απέναντι σε ένα διασαλευμένο μουσουλμανικό κόσμο που κατά εκατομμύριο είναι έτοιμος να εισβάλει και δεν θα της χρεωθεί ήττα από το Τσίπρα.
Από την άλλη ο Τσίπρας επιμένω ότι με το ΝΑΙ θα έκανε ηρωική έξοδο από την διακυβέρνηση με οικουμενική, ενώ με το ΟΧΙ ήτο δεδομένη η επιθυμία του για δραχμούλα παρά την ...παγκόσμια πόρτα που έλαβε για αναζήτηση πόρων και την αδυναμία μας ως κράτους έθνους για στοιχειώδη αυτάρκεια ακόμη και σε βασικά τρόφιμα. Το γιατί το εξηγώ σε παλαιότερη ανάρτησή μου σχετικώς με την ψυχοπαθολογία του Έλληνος αριστερού. Πλην όμως άλλο η δεδομένη επιθυμία άλλο η δεδομένη συγκυρία όπως προκύπτει μετά από οιαδήποτε ηλίθια απόφασή σου, ευτυχώς δε που η συγκυρία προέκυψε όπως κατωτέρω.
'Ετσι ελάχιστοι παρετήρησαν ότι τις τελευταίες ημέρες η τουρκική παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο , ένας στρατιωτικός θα το ωνόμαζε αυτό ως "έντιμη προειδοποίηση", και οι στρατιωτικοί μεταξύ τους έχουν έναν κώδικα τιμής που δεν κατανοεί ο μέσος βλαξ σχολιαστής διαδικτύου ή ο μέσος οπορτουνιστής πολιτικός. Επίσης η άμεση αποπομπή της Ελλάδος και η εντός ευλόγου χρόνου εισδοχή της ευημερούσας Αλβανίας θα σήμαινε ότι η οποιαδήποτε αλβανική εισβολή διά σκηνοθετημένου επεισοδίου θα εγένετο εντός ακόμη και του 2016. Ειρήσθω ότι υπουργός εξωτερικών δεν είναι κάποιος τυχαίος αλλά ο σπουδαίος Κοτζιάς έμπειρος διπλωμάτης και ίσως από τους 5-10 πιο μορφωμένους πολιτικά Έλληνες αυτήν την στιγμή. Συνεπώς ο Τσίπρας εκτός από Αλιέντε που είναι η ονείρωξή του, θα καταντούσε και Γούναρης... Και προειδοποιήθηκε με τον πιο σαφή τρόπο για αυτό.
Η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ομιλία του Φιλελεύθερου όστις καταφανώς δασκαλεύθηκε από τον Θεοδωράκη αποτελεί μία επικοινωνιακή ανάσα για τον ίδιο τον Τσίπρα και μια διδασκαλία πραγματικότητος στον τυχάρπαστο και μπερδεμένο μας λαό (παιδιά θα σας πηδήξω αλλά θα σας πηδήξω με συναίσθημα γιατί δεν μπορώ να σας καταστρέψω). Είναι πάρεργον της ευρύτερης εικόνος .
Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία γεγονότα είναι τροφή για σκέψη για ανθρώπους όπως ο Ιάσονας Χανδρινός, ο Ιωάννης Γ. Μαύρος, ο Στέφανος Καβαλλιεράκης, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Αθανάσιος Δρούγος, και άλλους ιστορικούς και φιλίστορες. Γιατί παρακολουθούμε ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΧΡΟΝΟ (LIVE ΕΛΛΗΝΙΣΤΙ).
VF