Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ρεζίλι και των Βαλκανίων...


Από το Μυστήριο
Χιλιάδες Έλληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στα Βαλκάνια, (σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία...) ώστε να πραγματοποιούν ελεύθερα τις τραπεζικές τους συναλλαγές αποφεύγοντας τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Κατά την διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών συνελήφθη μία γυναίκα στα ελληνο-αλβανικά σύνορα επειδή προσπάθησε να περάσει στην Αλβανία 25.000 ΕΥΡΩ, καθώς οι αλβανικές τράπεζες φαίνονταν πια περισσότερες φερέγγυες και αξιόπιστες από τις ελληνικές.
Εννοείται ότι οι ανωτέρω περιπτώσεις αφορούν μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες έχουν εδώ καιρό (από το 2011 - 2012) προνοήσει να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες των μεγάλων χωρών της Ε.Ε. και στην Ελβετία, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν, όταν (και όχι "αν", όπως αποδείχθηκε) θα επιβάλλονταν capitals controls.
Έτσι, η άλλοτε τραπεζική υπερδύναμη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ελλάδα, οι τράπεζες της οποίας διατηρούσαν εκεί εκατοντάδες υποκαταστήματα κατέχοντας πολύ μεγάλο μερίδιο στο τραπεζικό σύστημα, κατάντησε ο φτωχός συγγενής, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να ξεπουλήσουν τους βαλκανικούς βραχίονες τους και να επικεντρωθούν στην Ελλαδίτσα.  
Η ζημιά που έχει προκληθεί το τελευταίο εξάμηνο σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική. Θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε, και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας.
Τα αφήσαμε όμως;
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ