Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Άρθρο του Τ. Τέλλογλου τι σημαίνει ο έλεγχος κεφαλαίων


Τι σημαίνει ο έλεγχος κεφαλαίων;
Τάσος Τέλλογλου  
Όχι ένας ούτε δύο αλλά δεκάδες επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει δημόσια ότι ακόμα και αν κλείσουν οι τράπεζες δεν θα συμβεί το παραμικρό καθώς οι περισσότεροι -από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω- δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Όμως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πλήττουν πρωτίστως τους μεμονωμένους καταθέτες. Εκείνοι λίγα θα πάθουν, ως καταθέτες. Αλλά ως εργαζόμενοι μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να μείνουν σε κάποια φάση αρχικά απλήρωτοι και στη συνέχεια άνεργοι χωρίς αποζημίωση καθώς κανείς δεν θα μπορεί να τους την πληρώσει.
Αρχικά, τα ΑΤΜ δεν θα δίνουν χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετοί από τους επισκέπτες της χώρας θα αποφύγουν να έρθουν σε μια χώρα που έχει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και θα ακυρώσουν τις κρατήσεις τους. Θα χαθούν χρήματα για αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ταβέρνες, μαγαζιά λιανικής πώλησης. Με την καταστροφή της τουριστικής περιόδου η ύφεση θα βαθύνει σε τέτοιο σημείο που η ανεργία θα πλησιάσει με γρήγορους ρυθμούς το 30%, αν δεν το ξεπεράσει (η Κύπρος μπορεί να στείλει χαιρετίσματα στην Αθήνα).
Φυσικά, τα φορολογικά έσοδα θα καταρρεύσουν και το έλλειμμα στη λειτουργία του κράτους θα διευρυνθεί χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση, που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, να βρει τρόπο να τη χρηματοδοτεί στοιχειωδώς. Στην πραγματικότητα, καύσιμα, φάρμακα και διάφορα άλλα προϊόντα θα εξαρτώνται από τη... γενναιοδωρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O Γιάνης Βαρουφάκης είπε στην Κρήτη ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ήταν μονόδρομος, καθώς οι δανειστές απειλούσαν την κυβέρνηση με κλείσιμο των τραπεζών.
Χθες, ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα, που επιβάλλει στη χώρα του φέτος διπλάσιες περικοπές από αυτές που ζητούνται από την Ελλάδα, είπε ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το ενδεχόμενο της αντιμετώπισης της ελληνικής χρεοκοπίας μέσα στο ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση θα κλείσουν οι τράπεζες πριν επιβληθούν περιορισμοί στον έλεγχο κίνησης των κεφαλαίων. Τι θα συμβεί τότε; Η χώρα θα είναι στο ευρώ, αλλά, βυθισμένη σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, θα δει τους φτωχότερους να συντρίβονται.