Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Εύστοχο άρθρο του Στ. Κασιμάτη ότι η ευθύνη θα είναι όλη του Τσίπρα


Η ευθύνη θα είναι όλη του Τσίπρα
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
Προχθές, τα χρήματα που απέσυραν οι καταθέτες από τις τράπεζες πλησιάσαν το ένα δισεκατομμύριο. Χθες, ήταν άλλο τόσο. Θα βρούμε ανοιχτές, αναρωτιέμαι, τις τράπεζες τη Δευτέρα;
Αν πιστέψουμε τους Times, η απάντηση εξαρτάται και από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, την κ. Περιστέρα, η οποία, κατά τη βρετανική εφημερίδα, απειλεί ότι θα τον χωρίσει αν συμφωνήσει με τους εταίρους. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες των Times προέρχονται από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine.
Είναι εντυπωσιακό πώς μια φήμη, η οποία κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό στην Αθήνα, καταλήγει να γίνει είδηση διεθνούς εμβελείας και, μέσω ενός γαλλικού σατιρικού φύλλου, βρίσκει τη θέση της στην παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου. Ναι, είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί για την κ. Περιστέρα στους κύκλους όσων είναι υποχρεωμένοι για λόγους επαγγελματικούς να μελετούν την πορεία της κυβέρνησης.
Μολονότι προτιμά το αγγλικής προέλευσης υποκοριστικό «Μπέτυ» αντί του ελληνικότατου «Περιστέρα» (που είναι και πολύ ωραίο…), η σύζυγος του πρωθυπουργού φέρεται να ανήκει ιδεολογικά και συναισθηματικά στην ορθόδοξη κομμουνιστική Αριστερά. Βέβαια, δεν θρησκεύεται -δηλαδή, δεν έχει σχέση με το ΚΚΕ- αλλά η πίστη της είναι εκεί. Αυτές οι φήμες τη θέλουν να έχει εμποδίσει τη μετακόμιση της οικογένειας στο Ψυχικό, καθώς και την εγγραφή των παιδιών τους σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο, παρότι συμβαίνει ο μεγάλος γιος τους να είναι γραμμένος σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Αθήνας. Η κ. Περιστέρα βάζει πάνω από όλα την αρμονία του ζεύγους με τον γνώριμο κόσμο τους: την Κυψέλη, τους αριστεριστές φίλους τους κ.λπ.
Μολονότι για κάθε τρίτο η φημολογούμενη πίεση της συζύγου του -ιδίως αν εννοεί την απειλή της- θα ήταν ίσως ο σοβαρότερος λόγος ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μην καταλήξει σε συμφωνία, υποθέτω ότι ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι. Μα και να μην ισχύουν όλα αυτά, η πίεση των φανατικών του αντιευρωπαϊσμού είναι αισθητή στον πρωθυπουργό. Μόλις χθες άκουγα τον απερίγραπτο Στρατούλη -σχεδόν μονίμως σε κατάσταση μαρξιστικού παροξυσμού- να ισχυρίζεται ότι δεν θα συμβεί τίποτε τρομερό αν βγούμε από το ευρώ: «Θα δυσκολευτούμε για λίγους μήνες», αυτό μόνο. Σε κάποιο ραδιόφωνο, επίσης, έπιασε το αυτί μου τον άλλο απερίγραπτο, τον Σκουρλέτη (που δεν μένει πια στην Εκάλη…), να υποστηρίζει, χωρίς να ντρέπεται, ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η θέση της Ελλάδας θα είναι καλύτερη από τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι άλλοι.
Σίγουρα είναι πολλές οι φωνές που φθάνουν στον πρωθυπουργό και τον προτρέπουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο,τι και αν αποφασίσει όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζει ότι η ευθύνη θα είναι ολόκληρη δική του, επειδή αυτός είναι η κορυφή της πυραμίδας. Ας μην τον παρασύρει η περίπτωση του Κώστα Καραμανλή του Ακάματου για να φαντάζεται ότι είναι δυνατόν να μην τον αγγίξουν οι ευθύνες. Ο Καραμανλής προσπαθεί -και τα καταφέρνει, μέχρι στιγμής- να κρύβει τη συμβολή της πενταετίας του στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που έκανε την Ελλάδα ευάλωτη στην κρίση του 2008. Ο Τσίπρας, όμως, θα είναι ο άνθρωπος που έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορά...
Σαρτζετάκης²
Οχι ότι δεν το είχαμε καταλάβει αυτούς τους έξι μήνες τώρα, αλλά μετά τα προχθεσινά η διακριτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Τύπος την κατάσταση της Κυρίας Προέδρου της Βουλής πρέπει να σταματήσει. Κανείς μας εφόσον δεν είναι ειδικός δεν μπορεί να πει αν πρόκειται για ψύχωση, διαταραχή προσωπικότητας ή ό,τι άλλο. Πάντως, έχω βαρεθεί να συναντώ ψυχιάτρους στις κοινωνικές συναναστροφές μου και να τους ακούω να κάνουν διάγνωση εξ αποστάσεως.
Κάποτε, σε εποχές αθωότερες, διασκεδάζαμε με τον Κύριο Σαρτζετάκη και τις μανίες του. Τώρα έχουμε έναν θηλυκό Σαρτζετάκη στο τετράγωνο (για να μην πω, στον κύβο) και, το χειρότερο, έναν επικίνδυνο Σαρτζετάκη, με πρόγραμμα και σκοπό. Αυτό ακριβώς της εξασφαλίζει μέχρι στιγμής τη συγκεκαλυμμένη ανοχή της Ν.Δ. Φυσικά καταδικάζουν την αλαζονική και ανισόρροπη συμπεριφορά της, βεβαίως προβάλλουν τον αντίλογο στις ακραίες θέσεις της, όμως δεν προχωρούν σε πρόταση μομφής εναντίον της. Δικαιολογούν τη στάση τους με τον ισχυρισμό ότι η Κυρία Πρόεδρος ακολουθεί δική της πορεία, αποβλέποντας προφανώς στη δημιουργία δικού της κόμματος.
Αυτό είναι πολύ πιθανό να ισχύει, αλλά δεν παύει να είναι φθηνό ως δικαιολογία. Η Κυρία Πρόεδρος θα επιζούσε μιας ψηφοφορίας με κάτι περισσότερο (μπορεί και λιγότερο, όμως...) από τις 160 ψήφους. Ομως η Ν.Δ. θα απαλλασσόταν από το όνειδος της υποστήριξης που της προσέφερε όταν εξελέγη. Οι διακόσιες εξήντα τόσες ψήφοι με τις οποίες έγινε πρόεδρος είναι αυτό που της επιτρέπει σήμερα να περιφέρεται ισχυριζόμενη αναιδώς ότι δήθεν εκφράζει τη Βουλή στο σύνολό της. Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία της Ν.Δ. συγκεντρώνεται αποκλειστικά στην αναμέτρησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για την ευρύτερη εικόνα...
Πάντα ΕΡΤ-3
Θυμάστε τον «πρυτάνη» Μυλόπουλο; Ηταν εκείνος ο πασόκος που έκανε το Αριστοτέλειο σκουπιδότοπο, στην προσπάθειά του να γίνει ο ίδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και -γιατί όχι- υπουργός. Προχθές ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση τον διόρισε πρόεδρο της... ΕΡΤ-3! Καλή θέση είναι και του ταιριάζει, διότι αυτό είναι ο Μυλόπουλος. Είτε ως καθηγητής είτε ως «πρυτάνης» ήταν πάντα ΕΡΤ-3 σε όλα του...

(Στην φωτογραφία : Ο κύριος Ερίκ Τουσέν, που μηδένισε το ελληνικό χρέος. Δυστυχώς στη φωτογραφία δεν διακρίνονται τα σανδάλια του)