Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Άρθρο του Reuters για το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης - Μόσχας


Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης - Μόσχας
REUTERS, AFP, BLOOMBERG
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Από την Εσθονία ώς την Κύπρο, οι ανατολικές παρυφές της Ευρώπης βιώνουν την ένταση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία. Σε κάθε χώρα η διαμάχη εκφράζεται διαφορετικά, αλλά η συνολική εικόνα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την οξύτητα του ανταγωνισμού που σιγοβράζει.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Τσεχία, όπου ο πρέσβης των ΗΠΑ, Αντριου Σαπίρο, χαρακτήρισε δημοσίως «παράξενη» (awkward) την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν στη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Ο Ζέμαν αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι ο Αμερικανός πρέσβης «δεν είναι πια ευπρόσδεκτος» στην έδρα της προεδρίας, στο ανάκτορο της Πράγας.
Η Τσεχία είναι γερά προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ, ενώ η τσεχική κυβέρνηση υποστηρίζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας. Ομως ο πρόεδρός της δεν πιστεύει στη στρατηγική επιδίωξη της πλήρους απομόνωσης της Ρωσίας - εξάλλου η ευκαιρία της επίσκεψής του αφορά τον κοινό αγώνα των σημερινών ανταγωνιστών εναντίον του ναζισμού: Πρόκειται για τους εορτασμούς της επετείου των 70 χρόνων από τη νίκη των Συμμάχων επί του Αξονα.
Στην ίδια τελετή θα βρεθούν οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί στη Μόσχα μία ημέρα αργότερα, ώστε να καταθέσει στεφάνι, αποφεύγοντας τη στρατιωτική παρέλαση.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργείται στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής εξέφρασε με τον πιο παραστατικό τρόπο ο πρόεδρος της πολωνικής βουλής, Ράντεκ Σικόρσκι, ζητώντας από τους βουλευτές να ασκηθούν σε πεδίο βολής. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό Fox News, ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας, Τομάζ Σιεμόνιακ ζήτησε από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες 18 ώς 50 ετών που δεν διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία να εξασκηθούν στη σκοποβολή. Στο σχετικό πρόγραμμα εγγράφηκαν μόλις 2.000 άτομα.
Αντίστοιχα έχουν ατυχήσει οι εκκλήσεις κύκλων στη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη των ουδέτερων αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά και μόνο το γεγονός ότι διατυπώνονται, δείχνει την αστάθεια που έχει προκληθεί στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν είχαν ώς τώρα βάσεις του ΝΑΤΟ θα αποκτήσουν, έστω και συμβολικής σημασίας, ενώ στον ρωσικό θύλακο του Καλίνιγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, θα αναπτυχθούν οι πιο προηγμένοι πύραυλοι της Ρωσίας, οι Ισκαντέρ, έστω και προσωρινά.
Νοτιότερα, στη Ρουμανία, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη φιλοξενία δύο κέντρων διοίκησης του ΝΑΤΟ. Μιλώντας την 1η Απριλίου στο Βουκουρέστι, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ είπε ότι «μπορεί να αποφασιστεί πολύ σύντομα» το αν η συμμαχία θα στείλει βαρύ οπλισμό στη Ρουμανία.
Οι αρχές της Ρουμανίας «θυσιάζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς όφελος της βελτίωσης του προφίλ τους στα μάτια κέντρων που εκπονούν στρατηγικά σχέδια από την άλλη όχθη του ωκεανού» απάντησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Και η διελκυστίνδα συνεχίζεται.


(Στην φωτογραφία : Στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, θα αναπτυχθούν οι πιο προηγμένοι πύραυλοι της Ρωσίας, οι Ισκαντέρ)