Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Πολύ καλό άρθρο του Ηλ. Μαγκλίνη για την Αρμενική Γενοκτονία, 1915-2015


Αρμενική Γενοκτονία, 1915-2015
ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
Οι ιστορικοί λένε πως το τελικό στάδιο μιας γενοκτονίας είναι η λήθη, η αποσιώπηση του γεγονότος, η εξάλειψη της μνήμης: δεν συνέβη ποτέ καμία γενοκτονία, κανένας δεν τη θυμάται, κανένας δεν την ξέρει.
Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται επιτυχώς το οργανωμένο σχέδιο αφανισμού μιας φυλής από μιαν άλλη.
Αν με το εβραϊκό Ολοκαύτωμα οι Γερμανοί απέτυχαν παταγωδώς, παρά την εκατόμβη των εκατομμυρίων θυμάτων, στην περίπτωση της Αρμενικής Γενοκτονίας, της οποίας φέτος τιμώνται τα εκατό χρόνια (1915), οι Τούρκοι παραλίγο να τα καταφέρουν. Επί σειρά δεκαετιών, το 1,5 εκατομμύριο των εξοντωμένων Αρμενίων είχε συστηματικά αποσιωπηθεί. Οι μεθοδευμένες σφαγές χωριών και κοινοτήτων, οι πορείες θανάτου στην έρημο της Συρίας με τα στρατόπεδα που οργάνωσαν ο Ταλαάτ Πασά και τα λοιπά στελέχη του καθεστώτος των Νεότουρκων, ήταν διεθνώς μια άγνωστη υπόθεση. Η Αρμενική Γενοκτονία όχι μόνον στερούνταν εικόνας αλλά και μαρτύρων: για χρόνια, οι Αρμένιοι επιζήσαντες είχαν βυθιστεί στη σιωπή, τη στιγμή που σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, γενναιόδωρες τουρκικές χορηγίες εξασφάλιζαν την «πρέπουσα» διδασκαλία της Ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ανασύρθηκαν από την αφάνεια επίσημες αναφορές Αμερικανών και Βρετανών διπλωματών, ενώ έκαναν και την εμφάνισή τους οι πρώτες ιστορικές μελέτες, εσχάτως και από Τούρκους ιστορικούς, όπως τον Τανέρ Ακάμ. Τα σχετικά ντοκουμέντα και τεκμήρια, κυρίως από τους ουδέτερους παρατηρητές και μελετητές, φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη γείτονα χώρα και, διόλου τυχαία, ο Πάπας έκανε ειδική μνεία φέτος, στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων. Τα δε τουρκικά επιχειρήματα, ότι υπήρξαν κάποια θύματα στο πλαίσιο των εχθροπραξιών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι πραγματικά κωμικά. Τα μεμονωμένα χτυπήματα Αρμενίων που εξωθήθηκαν σε ένα κατακερματισμένο αντάρτικο για να σωθούν, εξισώνονται με την οργανωμένη πολιτική εξόντωσης.
«Δεν είναι εύκολο για ένα έθνος να παραδεχθεί ότι οι ιδρυτές πατέρες της χώρας είναι φονιάδες και ληστές» δήλωσε ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακάμ, από τους λίγους που μιλούν ανοιχτά για γενοκτονία. Πράγματι, δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι. Την ημέρα όμως που η Τουρκία παραδεχθεί την πραγματικότητα, θα έχει κάνει πολλά βήματα.